Безработните лица, придобили право на обезщетение преди изтичане на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение, получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца.
Щом  решението на ТЕЛК, че няма право на работа и длъжността която заема в момента е невъзможно да бъде изпълнявана се получи от работодателя по служебен път, то съпругът Ви следва бъде освободен на осн. чл. 325, ал.1, т. 9  от КТ. Настоявайте преди това да използва пълният размер на полугаемият му платен годишен отпуск за целия педиод на неработоспособността, както и 30 дни неплатен отпуск, който се засича за трудов стаж. Всичко това ще доведе до увеличаване на неговия стаж, който в последствие би допринесъл за по-висок размер на получаваната пенсия за ИОЗ. Именно тези гореописани по-горе стъпки предприе мой член на семейството и получаваше обезщетение от НОИ за 12 месеца.
Вероятно общата сума от доходите от началото на годината до момента надхвърля 7920 и затова ви е удържан ДОД. От написаното от Вас не става ясно дали до датата на пенсионирането сте полагали труд. Решението на ТЕЛК от 2014 г. не е ли изтекло? Максималния му срок е 3 год. Едва към момента на пенсионирането - 01. 09.2018г. във вашия случай, то става пожизнено.
Това не е вярно. За справка именно чл.21, ал.2 НСОРЗ. За времето на ПГО, не може да получи по-ниско възнаграждение от новата заплата. Просто ще я получи чрез добавката по чл.21, ал. 2
Написаното от Вас не отговаря на истината.
В подкрепа на това твърдение, моля да се запознаете със следното писмо на МТСП:

ПИСМО ИЗХ. № 93-224 ОТ 18.06.2014 Г. НА МТСП ОТНОСНО: БАЗА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК Е ПОСЛЕДНИЯТ КАЛЕНДАРЕН МЕСЕЦ, ПРЕЗ КОЙТО СЛУЖИТЕЛКАТА ИМА ОТРАБОТЕНИ НАЙ-МАЛКО 10 РАБОТНИ ДНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КОЛКО Е ОТДАЛЕЧЕН НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

По отношение на начина на изчисляване на  неизползван платен годишен отпуск намира приложение разпоредбата в чл. 177, ал. 1 КТ, съгласно който възнаграждението за времето на платения годишен отпуск се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
В запитването се посочва, че след отпуска по майчинство служителката е ползвала платен годишен отпуск до 01.09.2010 г., на която дата се е върнала на работа и е работила 10 работни дни.
Поради горното база за изчисляване на  платен годишен отпуск , следва да се ползва последният календарен месец, през който служителката има отработени най-малко 10 работни дни. Това е месецът, предхождащ отпуска за бременност, раждане и отглеждане на дете, който е започнала да ползва от 17.07.2008 г.
Единствено в случаите, когато след изтичането на отпуска за майчинство и платения годишен отпуск е изминал един календарен месец, през който служителката е отработила най-малко 10 работни дни, базата за изчисляване на неизползван платен годишен отпуск би могла да бъде полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за този месец, в който е отразено увеличението на основната работна заплата.
За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който служителят е отработил най-малко 10 работни дни. Така че ако имате актуализация на заплатата през м.януари, то ще трябва да използвате платения си годишен отпуск най-рано през февруари (и да сте отработили най-малко 10 дни през януари), за да се изчисли размерът на обезщетението на база на повишеното януарско възнаграждение.

За справка чл.21 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата и  чл.177 от Кодекса на труда.
т.е трябва да възстановявам 462лв?
Да -  възстановяваш сумата 462 лв.
Моя опит и наблюдения са от миналия месец. Подадох искането на 15.01., на 19.01. получих линк за достъп до акта за прихващане/възстановяване и информация, че сумата ще бъде възстановена до 3 работни дни и на 23.01. наистина беше постъпила по банковата сметка.
Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.
Комисията за защита на личните данни организира поредица от безплатни разяснителни кампании, свързани с реформата в ЕС в областта на личните данни и новата правна рамка, която създава Общият регламент за защита на данните – General Data Protection Regulation (GDRP).

График за провеждане на събитията:


16 февруари 2018 г. – гр. Пловдив - местата са изчерпани

6 март 2018 г. – гр. Велико Търново

19 април 2018 г. – гр. Варна

20 април 2018 г. – гр. Бургас

 

Какви са съветите и решенията на Комисията за защита на личните данни за всички оператори на лични данни след влизането в сила на GDPR на 25 май 2018?

С новата правна рамка се разширява териториалният обхват на европейските правила за защита на личните данни и те ще важат и за администратори, които не са установени в ЕС, но обработват лични данни на граждани, които се намират в ЕС. Това ще важи в случаите, когато дейностите по обработване на данни от страна на такива администратори, са свързани с предлагането на стоки и услуги на физически лица, намиращи се в Съюза, независимо дали от субекта на данни се изисква плащане или наблюдение на неговото поведение, доколкото това поведение се проявява в рамките на Съюза.

Общият регламент за защита на личните данни въвежда редица нови моменти. Това са обработване и отчетност на данните в съответствие с принципите за защита на личните данни, осигуряване на защита на данните на етапа на проектирането и по подразбиране, определяне на длъжностно лице по защита на личните данни в изрично посочените от регламента случаи и поддържане на регистър на дейностите по обработване, за които ще отговаря.

Задължение на администраторите е уведомяване на надзорния орган и субекта на данни в случай на нарушаване на сигурността на личните данни, което вече трябва да се прави в срок от 72 часа след пробив на системата. Трябва да се документира всяко нарушение на сигурността на личните данни, в т.ч. фактите, свързани с нарушението, последиците от него, предприетите действия за справяне с нарушението, както и извършване на оценка на въздействието върху защитата на данните.

Във връзка с въпросите относно бъдещото приложение на Наредба № 1 от 30 януари 2013 г. за минималното ниво на технически и организационни мерки и допустимия вид защита на личните данни, след влизане в действие на Общия регламент за защита на данните (GDPR) от 25 май 2018 г., Наредбата ще бъде актуализирана и трансформирана в Методическо ръководство.

В горецитираната наредба са  дефинирани целите на защита (поверителност, цялостност и наличност на данните), както и процедурата Оценка на въздействието. Създадени са алгоритъм и критерии за нивата на въздействие, които администраторът би получил при различните ситуации. В зависимост от нивата на въздействие са препоръчани необходимите технически и организационни мерки за защита по различните видове сигурност – физическа, персонална, документална, сигурност на автоматизираните информационни системи и криптографска сигурност.

Вече 5 години Наредбата помага на администраторите на лични данни да създават своя Инструкция относно техническите и организационни мерки за защита на данните, каквато изисква действащия Закон за защита на личните данни.

Приканвам Ви да се включите в разяснителните кампании на КЗЛД, които ще се проведат в четири града в България – Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас в месеците от февруари до април 2018 г., съгласно графика по-горе.  Събитията имат за цел постигане на широка обществена осведоменост по всички въпроси, свързани с реформата в ЕС в областта на личните данни и новата правна рамка, която създава Общият регламент за защита на данните – General Data Protection Regulation (GDRP). Те са насочени към широката публика, администраторите на лични данни и към всички заинтересовани лица. В хода на събитията КЗЛД ще представи основните моменти в новата правна рамка и необходимите практически стъпки за администраторите с цел въвеждане в дейността им на новоприетите стандарти за защита и обработване на личните данни.

 

С оглед на по-добра организация и координация на информационно - разяснителните събития, участието в тях ще се осъществи след предварителна „Регистрация”, като изпратите имейл на Комисията за защита на личните данни на: halaminov@cpdp.bg с информация за Вас и фирмата.
 

Предвид големия интерес се предвижда ограничение до двама представители на администратор на лични данни.

 

За повече информация в Комисията за защита на личните данни – г-н Христо Аламинов: +359 2 915 35 34, halaminov@cpdp.bg
Темата започната от Вас е Ранно пенсиониране на военен. Може да се пенсионира през 2019 г. когато ще има 18 действително изслужени години като военнослужещ при навършване на възраст 53 г и 4 м, на която НЕ СЕ пенсионират ВСИЧКИ мъже или може да се пенсионира през тази година с 2,4 % по-ниска пенсия при наличие на изискуемия общ осигурителен стаж.
Съгласно Чл. 44. от НПОС За осигурителен стаж от трета категория се признава времето на наборна военна служба и времето на обучение на курсанти ишколници след навършване на пълнолетие до размера на наборната служба за съответния род
войски съгласно действащото законодателство, независимо кога са положени. 
Военнослужещите придобиват право на пенсия при навършена изискуема възраст и осигурителен стаж от 01.01.2018 г. - при навършване на възраст 53 години и 2 месеца и 27 години общ осигурителен стаж, от които 2/3 (18 години) действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и/или като резервисти по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България .
От 1 януари на всяка следваща година възрастта се увеличава с по два месеца до достигане на 55-годишна възраст.
За всеки липсващ месец излезлият предсрочно в пенсия ще получава с 0,4% по-ниска сума.
По въпрос 1 Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:
с 40 на сто за:
б) авторски и лицензионни възнаграждения, включително за доходи от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството от техните автори, както и за възнаграждения за изпълнения на артисти-изпълнители.
По въпрос 2 Със сметки за изплатени суми
От въпроса Ви не става ясно къде е необходимо да ходите всеки Април и какво е необходимо да правите сам?
Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването
На 37 г. съм. Получавам пенсия за ИОЗ. През 01.2017 г. прехвърлих средствата от ДЗПО от индивидуалната си партида в НОИ, тъй като в повечето частни пенсионни фондове натрупаната сума не може да се ползва до 5 год. преди навършване на пенсионната възраст регламентирана в КСО или процента загубена нетрудоспособност трябва да е над 90 % и пожизнен. До този момент пенсията ми за ИОЗ беше в размер на 323 лв. След прехвърлянето и сумата нарастна на 418 лв. Т.е. почти със 100 лв. Нека всеки сам направи преценка доколко е изгодно в неговия случай. Начинът за прехвърляне  е заявления за прехвърляне на средствата в НАП и НОИ. Прехвърлянето става по служебен път. В моя случай трая точно 6 месеца (законово регламентирания срок), но преизчислението на пенсията ми стана от 1-во число на месеца следващ месеца на подаване на заявлението - 02.2017 г.
Не, тъй като вече не е самоосигуряващо се, а е осигурен по кодове 01 и 14.
За периода 01-27.01. ще Ви бъде изплатен на 01.02 или на 06.02. Срокът е до 5 работни дни, следващи месеца на неработоспособността, когато е за период по-дълъг от 1 месец. В системата ще се появи автоматично няколко дни преди изплащането му.