Искам отново да попитам по тази тема - при годишното приключване къде намира отражение в ОПР и баланса отписаната амортизация - дебитния оборот на 241?
Точно това и направих, но все не съм сигурна дали е правилно.Много съм Ви много благодарна за отговора - много е важно за мен някой като Вас да потвърди.
Не равнението изчезна само като използвах 151 сметка, вместо 102 - дали е правилно? Тези средства не са заем, но дали са и собствен капитал - в решението на ОС е упоменато, че ще се връщат ...някога
Здравейте,
има ли колеги, които работят с Микроинвест Делта Про - ако може да ми кажат по коя сметка осчетоводяват вноските по чл. 134 на съдружниците, защото по сметка 102 ми се получава разлика между баланса - там са отнесени към други резерви и ОСК - изобщо ги няма там?
Ако някой може да помогне, защото от Микроинвест не ми отговарят още...Ако ги сложа в разчетна не ми се равнява баланса и ОПП ...
Благодаря!
Като използвам тази сметка и програмата ми дава грешка Парични средства по баланс не се равняват със същите по ОПП - не знам как ги изчислява тая програма...
А парите внесени по чл.134 от ТЗ за покриване на загуби и временни затруднения - по коя сметка се осчетоводяват - пак Микроинвест Делта Про ми дава грешка - използвала съм 102 и ми ги отнася в ОСК като изменения за сметка на собственика и пише, че общите резерви по баланс не се равняват със същите по ОСК. Пробвах със 119 - Други резерви - пак същото ми пише ? Може ли някой да помогне?
Ще опитам със 107. Благодаря!
Здравейте,
по коя сметка е правилно да  осчетоводяват парите, които собственика внася за осигуровките си като СОЛ в касата? Като ги осчетоводя по 493 програмата ми дава грешка при ОПП - не се равнява със сумата в баланса - Микроинвест Делта Про?
Благодаря!
Тоест,  ако е само на трудов договор няма да подава данъчна декларация? Благодаря!
А ако няма разлика между продажна и цена на придобиване?
Благодаря отново за подкрепата! Добре, че има хора като Вас!
ми намесих го, защото от толкова разнообразна работа, която върша не знам вече каква съм - тотално се обърках и забравям за елементарните неща... и много Ви благодаря на всички!
А ако СОЛ се е осигурявал без възнаграждение върху 420лв. и едновременно работи в друга фирма на трудов договор, тези 420 не се смятат, защото не са облагаем доход, смятам само по трудовото правоотношение в коя графа попада /май му вдигнаха заплатата по някое време есента и не обърнах внимание дали е минал в по-горна граница/ нали така...според НАП не трябва да подава и ГДД- поне миналата година така ми обясниха като питах...?
Ама как го описах, дано сте ме разбрали...
И аз имам такива вноски на съдружниците - трябва ли да ги включа някъде...? А съдружниците, които са ги внесли трябва ли да оповестяват това някъде - мисля, че не, но се притеснявам да не пропусна нещо и да глобят някого  :blush:
Благодаря на всички!
Нещо не ми е съвсем ясно- счетоводната и данъчната балансова стойност са равни - отписвам актива и от двата САП и ДАП - в чл.66,  т.1 пише, че СФР се увеличава със счет. балансовата ст-ст, а в т.2 - ако се отписва от ДАП - СФР се намалява с дан.балансова ст/ст...тоест ?
Има балансова стойност, не е амортизиран напълно.