Значи трябва да се поправя и назад...Благодаря Ви много...
Първо осчетоводих като  irenabrili, после коригирах като create и отнесох разликата по други разходи, защото се усъмних, че е правилно...и сега като взех да приключвам се замислих да не кажат нещо данъчните за тази загуба? Кое е правилното осчетоводяване?
Здравейте,
Искам да попитам следното: Продадени са ДМА  - оборудване на магазин и хладилен бус на цени доста под покупните /след приспадане на амортизацията/. По коя сметка да отразя разликата - разходна сметка или по д-т 705 и да сторнирам прихода с червена статия след това...? Следва ли да включа разликата в увеличение на финасовия резултат в ГДД?
Благодаря предварително!
Няма промяна в началната и продажната цена на дяловете- 500 е внесъл,продава 400, остава съдружник със 100.
Дружеството е на загуба и не са начислявани дивиденти или разпределяна печалба...Вие как мислите?
Значи съдружника си подава декларацията като прилага копие от договора за прехвърляне на дружествени дялове /нотариално заверен е/ и се облага с 40 лв. за въпросните 400 лв. дялове? Направо ги сдъвках вече тия дялове... Благодаря Ви за отзивчивостта и търпението! :flowers:
Точно нищо и аз така мисля, но съдружника трябва да си подаде ГДД и как ще докаже, че му е платен дела, като не са разписали никакви документи помежду си?
Здравейте,
Трябва ли да включа в справката по чл. 73 продадените дялове  от единия съдружник на другите двама? Мисля, че не но този, който е продал ще подаде ГДД по чл. 50 на основание ....протокола ли да му снимам, където пише така:
1. Решение за прехвърляне/продажба/ на 20 дружествени дяла по 10 лева единия от съдружник 1 на съдружник 2 и 20 дружествени дяла по 10 лв единия на съдружник. Ще подлежи на облагане за 400 лв. х 10% - 40,00лв. данък или греша някъде. Подава ли нещо ООД -то за това прехвърляне? Извинявам се, че пак питам, но се притеснявам да не глобят някой за това  :hmmm:
Благодаря много на всички!
Заемът е с договор за заем без лихва за 10 години. Няма погасителен план или нещо подобно, което да уточни как да се връща. Не знам кое е по-добре - да го оставим засега като заем или да го оформим като дарение със съответните данъци? В момента се строи овцеферма по проект и има големи разходи, така че мисля че може да се оправдаят големите разходи пред НАП, но просто не знам как оформя сделката така, че парите да не се връщат и да е законно  :hmmm:
Тоест препоръчвате да се върне заема...някой ден?
А за това опрощаване да състави ли някакъв протокол или нещо друго за отказ от връщане?
А по втория въпрос - има протокол за прехвърляне /продажба/ на дружествени дялове,това е осчетоводено, но няма всъщност прехвърляне на пари - не знам как са се разплатили...?
Здравейте,
Имам нужда от отговори на два въпроса:
1. ЕТ има нужда от оборотни средства и бащата на собственика е предоставил заем на сина си за покриване на нуждите. Сега бащата иска да се откаже от връщане на заема - може ли и как законно и документално да се оформи това?
2. Съдружник в ООД е продал част от дяловете си на друг съдружник миналата година и сега трябва да подаде данъчна декларация - какъв документ е нужно да приложи?
Благодаря!
вярно, съвсем се омотах... :no: Благодаря!
Да попитам още нещо - това лице работи на друго място по трудово правоотношение, аз съм му начислила осигуровки върху горепосочената сума, декларация 6 има ли, защото програмата я изкарва нулева- няма други работни заплати, само 1 СОЛ и този граждански договор?
Благодаря за бързия отговор!
Здравейте,
Имам граждански договор през декември за 120,00лв. и съм пропуснала да сложа отметка за неначисляване на данък и съответно съм го внесла. Мога ли да поправя грешката или да го оставя така и да дам служебна бележка на работника, че е внесен? В такъв случай декл.чл.55? Дайте ми съвет, моля Ви, става дума за 8,00лв. данък.
Значи на него му представям само бележки от предишните ми работодатели за трудовите правоотношения.
Благодаря!
Здравейте,
ако съм на трудов договор към 31.12.2013г. и съм била през годината и на граждански договор и на борсата, основният ми работодател иска бележки за другите ми доходи през годината - това означава ли, че той ще прави годишното изравняване. Трябва ли да подавам ГДД?
Да, благодаря на всички, много сте мили  :bow:
Хубава вечер :give_rose:
Всъщност питам в ООД -то как да оформя прехвърлянето? Само на основание документите от вписването  или...?