Здравейте!
Има разлика в размера на обезщетението, записано в трудовата книжка, съответно в заповедта за прекратяване и това, което изчисли програмата за РЗ. Служителят настояваше веднага да си вземе трудовата книжка и в бързината не съм го изчислила точно.
Проблем ли е това и може ли да има последствия?
Само 3.ма са...значи по пощата!
Благодаря!
Здравейте!

Може ли да изпратя декл. по чл. 73 по пощата с обратна разписка? Имам няколко записа. Трябва да я направя, а не разполагам с ел. подпис на фирмата.

Благодаря предварително и приятна вечер!
Благодаря, и аз така мисля.
Привет!
Да не започвам нова тема - при определяне сумата на запора за превод към ЧСИ, взима ли се пред вид в чистото възнаграждение  възстановения данък от данъчното облекчение за деца?
Благодаря предварително!
Здравейте и хубава събота!
Само за да съм сигурна - за деца с увреждения /2, едното от които навършило пълнолетие през 2015/ нали данъчната основа се намалява с 4400 лв.? Тъй като се ползвали и двата вида данъчни облекчения.
Благодаря :)
Благодаря много!
Здравейте и за много години!

Болничен за м. 12 2015, но представен от работника днес и така заведен в дневника кога е правилно да се представи в НОИ - с болничните за м. 12/по стария или по новия ред.

Благодаря предварително!
Сега видях и това указание към декларацията -
"Когато данъчното облекчение за деца е ползвано чрез работодателя, но физическото лице е задължено да подаде годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, към нея трябва да се приложи и декларацията за ползване на данъчно облекчение за деца."
Здравейте!
 Само родителите, които имат доходи от трудови правоотношения  ли имат право да ползват въпросното данъчно облекчение?
Последствията могат да бъдат много тежки...
Здравейте !

Знам как се изважда диплом за компетентно лице за автомобилен транспорт.
Лицето е на 2 часа и получава по 100 лева всеки месец и не разписва никакви документ, освен че е получил парите. Под каква отговорност може да бъде подведено такова лице при случай на нарушение на фирмата в която се води или при злополука ПТП. При условие че лицето се води във фирмата само заради Лиценза за Товарен автомобилен транспорт.
Благодаря за точния отговор!

Трябва да има УП-2 за 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор на лицето до 1 януари 1997 г.

За след 1997 г. може да попълни една декларация, че е съгласна да бъдат взети данните от персоналния регистър и изобщо да не търси УП 2.

Разбира се, има си съответните рискове нещо в персоналния регистър да не е точно, но може да разгледа предварително като си вземе ПИК код от НОИ.
Разбирам, 1982 е с ниска заплата. А защо за осигурителен стаж от 01.01.2000? Не е ли от 01.01.1997, както е написала колежката по-долу?
за 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 01.01.1997 г. по избор на лицето
за осигурителен стаж от 01.01.2000 г. до датата на пенсионирането

За тези периоди трябва УП2
Здравейте!
Моя близка си подготвя документите за пенсиониране по болест. През годините е работила на различни места като разбира се, няма от всички УП 2. Повечето предприятия отдавна не съществуват. Ще търси архиви, но й трябва време.

Въпросът ми е: всички ли УП-та трябва да намери. Първото й от годината, когато е започнала работа - 1982 г. Има ли смисъл да се търси?
Благодаря
Благодаря, и аз имах подобни съмнения...
Посъветвайте се с юрист дали отношенията между двете училища са точно между комисионер и доверител :hmmm: ..........
Здравейте!
Отново подновявам темата...Нямам практика с езикови училища и ми е небходима вашата помощ.
Хубава седмица!
Здравейте!
Търся образец на комисионен договор от сферата на образованието. Става въпрос за регламентиране на отношенията между две езикови училища - едното училище ще набира ученици за другото срещу комисионна.
Благодаря и приятна работа!

Благодаря,XXXXX,както винаги точна и изчерпателна! Приятна събота!
Да, така е.
Според дейността, която упражнява в дружеството са възможни следните комбинации:
- само ДУ, ако само управлява. Може да се приложи както за собственика, така и за трето лице.
- ТД за управител, ако само управлява. Може да се приложи само за трето лице /нает управител/
- СОЛ за цялата му дейност във фирмата /и управление и друга дейност/. Може да се приложи само за собственика.
- ДУ + СОЛ, ако освен управлението върши и нещо друго. Може да се приложи само за собственика и то ако много държи да има и ДУ.
- без осигуряване - докато фирмата няма дейност.