на фирмата таксата,която плащаме за входа - чистачка,асанс. и т.н. Касиерката ни дава само квитанция и я прилагам към касовия разходен ордер.Кооперацията не е юридическо лице,за да издава фактури.
Благодаря предварително
Моля за инфо как се осчетоводяват даренията,нещо не мога да намеря информация.
Става въпрос за дружество с нестопанска цел и регистрирано по ДДС.
Благодаря предварително
Те само се чудят как да не плащат....
Заличават уведомления, че даже с това се и похвалват пред други собственици, от там е и ЕЖК-ато.
И аз така зная,но собственичка на фирма твърдеше,че така й били казали..Хем зная,че не може да е така,хем се връзвам ... :smile1:
за този определен срок работодатяля е длъжен да си внесе дължимите осигуровки
Здравейте колеги,
обръщам се към вас със следния въпрос..Аз не съм чувала за това,но така ми казаха..
Питането ми е следното:да ли ако назначиш някого на трудов договор и в определен срок го съкратиш, работодателят е освободен от задължението да внесе дължимите осигурителни вноски?
А и няма кого да питам там.. А и да питам,толкова ще ми кажат...
Испания
Обикн.получавам отделни фактури за гориво с начислено ДДС,но тази фактура защо е така-не зная...Малки са сумите,но не това е въпросът..
Хм, много интересен случай - да не се начисли ДДС за гориво и ПТ ?!
за коя страна става въпрос....ако не е тайна?
Благодаря много!
И горивото и пътните такси са услуги с място на изпълнение там където се потребяват . Няма да издавате протокол т.к. услугата е с място на изпълнение извън България. В издадения Ви инвойс чуждестранния Ви доставчик е трябвало да начисли ДДС по ставката им за страната.
Здравейте,
фирмата извършва международен транспорт. В един инвойс имам фактурирани гориво и пътни такси.
Общата сума е без начислено ДДС.
Как да издам протокола по ВОП,като на пътните такси не се издава протокол по ВОП????
Благодаря предварително
Благодаря Ви много и приятна вечер!
Трите дни от работодател са възнаграждение, а не обезщетение.
Така, че предният месец няма нищо общо. Базата Ви е текущия месец
Здравейте,
Пак ми се налага да се консултирам за изчислението на първите три дни от работодателя ..за съжаление.Болничният е за м. август,но и през м.юли лицето е в болничен.
През м.07 среднодн. възнагр. е 40,39/бтв 727/18 дни отработени/. През м.08 среднодн.33,05 /бтв 231,32/7 дни отработ./.Сравнявам двете суми и от по-голямата 40,39 изчислявам 70% и получената сума х3.
Правилни ли са ми изчисленията?
Благодаря много предварително
Благодаря ти,така ще постъпя...

Евелина, явно при вас лицето е на втори трудов договор. Ако за интервала на болничния е идвало на работа и не  е представило болничен бих отразила тези дни като работни. Все пак работим по документи и след като няма болничен има два възможни варианта - или работникът е бил на работа или не . Съобразно това вземете и решение как да отразите тези дни. Нека си носи отговорността за непредставения болничен.
Имаше коментар,че при поискване от НОИ представяли копие от заповедта за отпуск...
Аз се чудя какво да правя с това,защото упорито не
 иска да ходи за втори болничен.....
Как да направя ведомстта и как да подам декл.1????????????????????????????
И тук отговарям с този цитат... Как НОИ ще разбере по Д1, че лицето е в отпуск, като се попълват същите клетки като за обикновен работен месец?
Да,съгласна съм,но днес във форумите срещнах такъв вариант-когато лицето било в отпуск  по втория договор и е отразено в декл.1,болничният може да се изплати...
Не мисля, че може да стане с отпуск на другото място. Когато има болничен, трябва да има и при двамата работодатели. НОИ няма да го изплати докато и вторият работодател не представи болничен за същото лице.
Подкрепям мнението на Делфинчето по-горе  :)
Да,но като има болничен нали отпуската се прекъсва.Даже имаше днес подобно питане в друг форум.Това,което казвате,сигурно ли е?
Evelina64, при вас може да си подаде молба за отпуск за периода на болничният. При това положение, от НОИ ще изплатят болничния
Благодаря и хубав ден!
Те и в НОИ ще си " чакат " болничния по този договор, защото не може да бъде в болнични само на едното място. Просто му обясни, че трябва да вземе и болничен за второто работно място.
Благодаря,Делфинче! И аз като размислих,стигнах до този извод...
Сега разбирам,че служителят не иска да взима втори болничен/за допълн.договор при нас,не зная какви са му съображенията/,но аз как да го подам във ведомостта-все пак не може на едното място да е в болнични,а на другото-не.

Ако този договор , сключен по чл.114 е наистина втори за лицето не виждам причина за промяна на основанието - няма проблем за целите на уведомлението да е с код за договор по чл.114 , а за целите на обр.1 правилно отразява обстоятелството, че е втори за лицето.
Дали няма да може да се оформи с допълнително споразумение промяната на основанията по трудовите договори?
Добро утро и хубав ден на всички!
Във връзка с болничен на служител се разрових в документите и открих нещо,което не зная как може да се коригира....В уведомлението по чл.62 и трудовият договор/от 2012 г./ служителят е подаден с основание код 12 - трудов договор по чл.114, но в декл.1 още от първия ден на постъпване се води с код 04 - за работа по втори или допълнителен трудов договор.
За тази промяна в основанието на договора не намерих подадено уведомление.Грешка ли е, може ли да се поправи и ако да,к акво е необходимо да се направи?
За м.08 2013 ми спомена,че има болничен, който е представил на основния си работодател.Не е взел втори болничен лист /за допълнителния договор при нас/,но дори и да вземе дали ще има проблеми с изплащането на обезщетението при това объркване на основанията във втората фирма?
Благодаря много предварително
Виждам,че отново се завъртя темата за личните данни...Телефоните не им отговарят от сутринта,има ли нещо важно?
Благодаря предварително