ВАЖНО: Открита кръгла маса на счетоводителите. За лицензирането с изпити.

25.03.2014, 20:13 190588 175

#80 | 25.03.2014, 20:13
Публикации: 4367 / 719
... и  внасянето на разумна годишна такса /съизмерима с минималната или средната за страната месечна заплата...

Все пак, трябва да се има предвид, че в много региони минималната или средната заплата са достатъчно прилична сума, дори и за счетоводителите. Особено ако говорим за ежегодна такса. Доколкото срещу плащането на такава такса (съгласно условията на сегашния ЗСч) не се получава нищо ново насреща, понеже правата се дават по закон, при достигане на необходимите условия, не знам защо трябва да има такса, по-голяма от стойността на обработката на документите на кандидата и отпечатването на хартийката-сертификат.

Освен това придобиването на правото на съставител (съгласно условията на сегашния ЗСч) е еднократно явление и (съгласно условията на сегашния ЗСч) не се налага ежегодното му потвъждаване и доказване.
#81 | 26.03.2014, 10:20
Публикации: 629 / 129
Здравейте колеги!
Сигурна бях, че с умелото замитане на проблема от представителите на ИДЕС се пропускат ценни мнения. Благодаря на всички, които коментираха и изложиха вижданията си за справяне с опита за монополизиране и парцелиране на пазара за счетоводни услуги. Има наистина отлични идеи.
Наистина се цели в обстановка на пълно информационно затъмнение да се прокарат лобистките интереси и да бъдем поставени пред свършен факт. Затова е важно да се противопоставим ясно и категорично на този опит, да разясним на бизнеса какви последици ще породи тази промяна, да информираме Европейската комисия, която прие резолюция, че започва да проверява държавите членки заради ненужни регулации.
#82 | 26.03.2014, 11:43
Публикации: 320 / 26
Може би повече изяви в медиите, като нещата се казват в прав текст
#83 | 26.03.2014, 12:12
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
ВАЖНО:
От името на Европейската комисия, Ърнст енд Янг провежда изследване във връзка с новата счетоводна Директива 2013/34/ЕС. Насочено е към две групи:
1. съставителите на отчети - малки и средни предпиятия и
2. потребителите на отчети - т.е. собствениците на малки и средни предприятия, мениджъри на малки и средни предприятия, доставчици и клиенти от малки и средни предприятия, банки, данъчни органи, служители и представители на правителствени агенции

Повече информация и връзки към изследването ще намерите тук: http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=10406
#84 | 26.03.2014, 15:29
Публикации: 8 / 2
Здравейте,

По въпроса със сертифицирането ... лично според мен, е добре да има някакъв регистър..., без такси разбира се, или с някаква символична такса за вписване...
Както е добре и да има регистър на плочкаджиите, защото като си погледна пода в банята свят ми се завива :)

По отношение на изпитите - лично мнение, всеки "нормален" счетоводител се ограмотява непрекъснато в хода на работата си. Всеки работи с различни казуси, в различни сфери на дейност... въвеждане на някакви глобални изпити е абсолютно нелепо... /абсолютно хипотетично, защо например ми е да знам подробности от данъчното облагане на земеделските производители, след като дори не познавам такъв :)/

В заключение ще допълня, че е крайно време, да не се скатаваме, и да не си казваме и това ще мине или от мен нищо не зависи... напротив, всичко си зависи от нас, в частност конкретния проблем, и глобално - цялата ни законотворческа дейност....

#85 | 26.03.2014, 16:56
Публикации: 1 / 1
Май ИДЕС или МФ си търсят работа. То ще са обучения, изпити, такси.... И на какво ще ме изпитват, като догодина законът ще го променят поне в някоя му част.
То се оказа, че депутат се става по- лесно от съставител на отчет.
#86 | 27.03.2014, 23:20
Публикации: 260 / 61
Ако ще има регистър той да е към НАП, и без такси.
Категорично съм против регистрите на организации в частна полза, където срещу такси за разглеждане на документи, вписване и информация за стаж и ценз, биваш вписан за една година.
Не е ясно кой обработва документите, как се проверява достоверността им, къде и как се съхранява информацията предоставена от кандидатите, дали да бъдат вписани или не. Не на последно място, не е ясно дали получената информация в последствие няма да обслужва други интереси /частните на организацията, а не обществените на съставителите/
#87 | 28.03.2014, 00:18
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Не се предлага нищо частно, нито публично-частно партньорство. Не пишете свободни съчинения по картинка.
#88 | 28.03.2014, 00:22
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта

Написала съм какво се предлага. Четете. И не се предлага Регистър и регистрационен режим, а се предлага лицензионен режим с изпити. Това е.
#89 | 29.03.2014, 15:05
Публикации: 1884 / 384
Днес сутринта по Нова ТВ в предаването "Събуди се-І част"- На изчезване ли са счетоводителите?- Коментар на г-н Бойко Костов, г-жа Мадлена Леви-Примо и г-жа Катя Крънчева. Вижте: http://play.novatv.bg/programi/subudi-se/374715?autostart=true

След рекламата вижте в 7,22 от там започва коментара
#90 | 29.03.2014, 15:56
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Да, аз като ви казвам, че се лобира в тази посока, някои не повярваха. А "проблемите в професията" в главата на Бойко Костов и за които говори са, че вероятно той желае всяка фирма от малкия бинес да му плаща за подпис върху елементарния си отчет, нещо като одита. Одита, от който сигурно 80% от фирмите, които са задължени да извършват, нямат нужда.

Работя предимно с чужди клиенти, също така съм член и на международна счетоводна организация Integra International и не мога да се съглася с него, че понеже сме непредставени международно и това е голяма беда за счетоводителите в България. Ясно лъсват лобистките им интереси, маскирани зад "загриженост за счетоводната професия".
#91 | 29.03.2014, 17:22
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Прегледах си дипломата. Това са само част от изпитите, които съм положила във висшето си образование "Счетоводство и контрол".

По счетоводство:
1.   Обща теория на счетоводството
2.   Счетоводство на стопанските предприятия
3.   Счетоводство на финансовите предприятия
4.   Управленско счетоводство
5.   Управленско счетоводство – втора част
6.   Корпоративно счетоводство
7.   Корпоративно счетоводство – втора част
8.   Счетоводство на застрахователни и осигурителни дружества
9.   Бюджетно счетоводство
10.   Одитинг
11.   Финансови отчети на предприятието

По право:
11.   Въведение в правото
12.   Търговско, финансово и отчетно право
13.   Търговско и финансово право – втора част
14.   Облигационно право
15.   Данъчно право
16.   Данъчен контрол
17.   Данъчен контрол на физически и юридически лица
18.   Данъчен контрол на физически и юридически лица
19.   Съдебно-счетоводни експертизи
20.   Спецсеминар - данъчен контрол


Както се вижда държала съм десетки изпити по счетоводство и право. Не разбирам какви 2-3 изпита по счетоводство и данъчно и осигурително право е необходимо отново да държа, за да мога да си упражнявам професията, както правя до сега? Абсолютно излишно е. Пълна загуба на време и пари.

Или целта е всеки едни от нас да плати някому стотици левове под формата на такси, лицензи и задъжителни семинари?

Допълвам се: Академичните среди (които подкрепят това предложение на ИДЕС за изпити) смятат, че те не подготвят бъдещите счетоводители достатъчно добре, че ще се налага отново да се проверяват знанията им чрез нови изпити?
#92 | 29.03.2014, 18:54
Публикации: 12 / 3
Благодаря на колегите, които отделят от времето си да защитават интересите на всички счетоводители. Напълно подкрепям идеята за регистрационен режим на съставителите на ГФО, но идеята за лицензионен режим е пълен абсурд. И как по точно ще се вдигне нивото на съставените отчети?
Тезата, че счетоводните кадри не са на ниво е напълно абсурдна. Както във всяка професия има много добре подготвени кадри, така има и хора, които не са си на мястото. Одиторите остават без работа, е нормално е всеки да се стреми да защитава собствените си интереси, но моля не с тези елементарни доводи. И не е въпросът само в парите, които ще събират за курсове, изпити, сертификати. От 15 хил. действащи съставители, ще останели 3-4 хил., като махнем от тази бройка одиторите, то на колко човека ще им дадат сертификат. Умишлено пиша "дадат", защото изпитващите нямат интерес да сертифицират, защото намалява техният материал интерес, когато има повече конкуренти. И защо се разделя целия процес на счетоводното отчитане от съставянето на ГФО, при неправилно заведено счетоводство, може ли ГФО-то да е на висота? Всичко ми намирисва на ПАРИ, ПАРИ И ПАК ПАРИ и за никакво вдигане престижа и качеството на счетоводната професия!
#93 | 29.03.2014, 19:23
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Така е. Каквито и сертификати, такси, изпити и лицензи да има, то винаги ще има хора, които могат да работят добре и такива, които не могат.

Например супер регулираната одиторска професия се срещат такива некомпетенти колеги, че направо е срамно. Ние сме приемали счетоводство от такива "експерт"-счетоводители. В един случай лично проверих дали името присъства в списъка на ИДЕС, защото не можех да повярвам. Присъства. И това съвсем не са единични случаи. Но иначе те са влезли с изпити в ИДЕС, в същото време посещават задължителни семинари по незнамсиколко часа всяка година и пак са зле.

Затова написах, че във всяка професия има редица такива случаи, дори и сред най-силно регулираните. Силните регулации не помагат на качеството.
#94 | 30.03.2014, 00:34
Публикации: 1 / 5
Това, което е нужно, за да се защити интереса на счетоводителите не е някакъв институт от вида на този, който защитава юристите, защото те само плащат такси, а не получават абсолютно нищо в замяна, а обикновен безплатен регистър към агенцията по вписванията, където всеки, който има минималните години професионален стаж и минимална образователна степен по счетоводство, да се регистрира. Този регистър ще бъде директно свързан към търговския регистър, към НСИ и към НАП и никой, който не фигурира там няма да може да съставя отчетите. Така и нелоялната конкуренция на данъчни и на други подобни ментеливи елементи ще бъде отстранена, а и за бизнеса ще има спокойствие, че съставителя на отчета му действително има съответната правоспособност.
Никакви изпити, никакви нови казионни организации, които само ще дерат пари. Просто един безплатен регистър в агенцията по вписванията


#95 | 30.03.2014, 10:47
Публикации: 11932 / 2174
Съществуването на регистър на съставителите , отговарящи на изискванията на действащия Закон за счетоводството вече ми се струва повече от необходим на фона на случващото се. Дори бих казала, че стъпки към неговото въвеждане трябва да се предприемат не като противодействие на идеята за лицензиране , а като осъзнат акт в защита на интересите на съставителя включително и от нелоялната конкуренция на нямащи това право или криещи се зад нечий гръб . Така ще се избегне и подписването на ГФО от самия собственик, защото и той "можел сам да се справи" .

Би могло да се положи начало не на нашата отбранителна позиция против лицензирането, а на градивна позиция за създаване на Регистър на съставителите на ГФО.
Няма кой да ни го направи наготово и да ни покани да се "впишем"  :smile1:
#96 | 30.03.2014, 10:53
Публикации: 72 / 29
Да, аз като ви казвам, че се лобира в тази посока, някои не повярваха. А "проблемите в професията" в главата на Бойко Костов и за които говори са, че вероятно той желае всяка фирма от малкия бинес да му плаща за подпис върху елементарния си отчет, нещо като одита. Одита, от който сигурно 80% от фирмите, които са задължени да извършват, нямат нужда.

Работя предимно с чужди клиенти, също така съм член и на международна счетоводна организация Integra International и не мога да се съглася с него, че понеже сме непредставени международно и това е голяма беда за счетоводителите в България. Ясно лъсват лобистките им интереси, маскирани зад "загриженост за счетоводната професия".

Един от проблемите на счетоводството в България е повсеместното въвеждане на Международните стандарти и го дължим изцяло на ИДЕС, който бил единствената международно представена организация на професията в България. Сега го били отчитали като грешка, но след семинарите, изпитите и одитите, които "усвоиха". Смятам, че доста колеги си спомнят през какъв стрес преминахме тогава, и за какво?!?

Като се има предвид колко сме напред в България с технологиите, бизнеса и финансите, какви огромни корпорации имаме, какви новатори сме, как умело и експертно можем да дърпаме конците на счетоводните нормативи в международен план, наистина е голяма загуба, че не сме представени международно и счетоводителите. Дайте сега да се явим на изпити под егидата на ИДЕС и да завладеем света на счетоводството на тази планета!
#97 | 30.03.2014, 14:43
Публикации: 1 / 1
Както вече отбелязаха колегите, трябва да се обединим около идеята за регистър на съставителите на ГФО, на базата на критериите от ЗЧ, а не някакви нови лицензионни режими. Господата от ИДЕС ще насочат дискусията в посока, че видите ли съществува голям проблем сред компетентността на счетоводителите и понеже от това страда бизнеса са нужни изпити, лицензии и други глупости. Много е важно на наша страна да привлечем собствениците на фирми които обслужваме, защото те едва ли са в час изобщо с нашите проблеми, но от друга страна ние ги вадим непрекъснато от калта и съм сигурен че ще направят този жест за нас. Поздравявам АССП и двете представителки, които и в двете телевизионни предавания по-най добър начин защитиха правата ни. Които има позиции в медии, преса, МФ, може да помогне безкрайно много, защото на този етап наглеците от ИДЕС не могат да се защитят по никакъв начин и всяка дискусия за тях е обречена на провал.
От друга страна не бива да ги подценяваме, защото докато ние пишем по форумите, съм сигурен че лобират със страшна сила в средите на МФ и Парламента и борбата с тях няма да е никак лесна.
#98 | 30.03.2014, 15:16
Публикации: 3 / 0
Здравейте, признавам си, че не изчетох всичко в тази дискусия, но разбрах, че искат да ни изпитват и лицензират - ОK . Но какво като ни изпитват сега? Как тази организация или там както ще се кръстят ще дава гаранция за знания и умения на човек, примерно, който тази година успещно е минал изпита, съответно е лицензиран и после излиза в майчинство 2 години? Същият този човек, зависи от човека разбира се, но ще му трябва време да навлезе отново в професията, защото при нас всяко година променят по няколко неща. В такъв случай ще трябва да ни изпитват всяка година, за да са сигурни, че можем ли!
Относно изпитите, ако са като на ИДЕС ..... според мен, тест с отговори а,б,в.... не може да оцени знанията и уменията адекватно!
Аз подкрепям предложенията на другите участници, които са за създаване на регистър, в който да се вписват всички, имащи право да създават и подписват отчети, съгласно Закона за счетоводството.
#99 | 30.03.2014, 20:48
Публикации: 260 / 61
Апетитна хапка се оказа Бг. счетито.
Под предлог да го направят "дорест жребец", нищо че е хокан и товарен като "магаре", забол потно чело в калпаво написани закони, правилници за прилагане, и указания за тълкуване, прилича повече на "калпутско муле", мераклии да го яхнат бол. Каквото и да говорят става въпрос за пари, всеки гледа да си напълни бюджета, едни с лицензиране чрез изпити, други чрез регистриране и такси, трети се задоволяват с постъпления от членски внос набрани от задължително членство.
Един много уважаван от мен колега преди време писа по темата "сега работя за 5000 лв. и сам съм си шеф, а те искат да променят закона така, че да работя за тях срещу 500 лв."

Няма по-добър регулатор на труда ни от пазара.
Ако нещо ще се променя, нека се започне с образованието.
Нека бъдещите ни колеги да получат не само нужния ценз на хартия, но и реални знания по специалността.
Нека се тръгне от там, тогава ще повярвам, че някой го е еня за бг. счетито и качеството на труда му.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група