ДДС

08.05.2014, 17:58 8571 8

08.05.2014, 17:58
Публикации: 152 / 1
Ф-мата продава стока на клиент от страна в ЕС. И двете страни са регистрирани по ДДС.
Трябва да се издаде ф-ра.Доколкото знам не трябва да му начисляваме ДДС.Какъв текст се пише и на
местото на ДДС  -О  ли се пише ? Как се осчетоводява и как се отразява в д-к продажби.
Спешно ми трябва бърз отговор, за което благодаря на отзовалите се 
#1 | 08.05.2014, 20:04
Публикации: 6403 / 1130
   "За да се определи данъчното третиране на доставките на стоки, следва да се определи мястото на изпълнение на същите с оглед разпоредбите на ЗДДС.

    Мястото на изпълнение при доставка на стока е регламентирано в чл. 17 от закона. Съгласно чл. 17, ал. 1 от ЗДДС мястото на изпълнение на доставка на стока, която не се изпраща или превозва, е мястото, където стоката се намира при прехвърляне на собствеността или при фактическото предоставяне на стоката по чл. 6, ал. 2. В ал. 2 на чл. 17 от закона е указано, че мястото на изпълнение при доставка на стока, която се изпраща или превозва от доставчика, получателя или от трето лице, е местонахождението на стоката към момента, в който се изпраща пратката или започва превозът й към получателя.

    Видно от цитираните разпоредби, мястото на изпълнение при доставка на стока е в зависимост от това дали стоката, предмет на доставката, се превозва или не. Ако към момента на прехвърляне на собствеността върху стоката или към момента, в който се изпраща или започва превозът й към получателя, същата се намира на територията на страната, то и мястото на изпълнение на тази доставката ще е там, където се намира стоката – на територията на страната.

    При продажбата на стоки на контрагент от ЕС, в случай че същите се транспортират от или за сметка на лицето в качеството му на регистрирано по този закон лице, или на получателя от територията на страната до територията на друга държава членка, когато получателят е данъчно задължено лице или данъчно незадължено юридическо лице, регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка, е налице режимът на вътреобщностна доставка (ВОД), регламентиран в чл. 7, ал. 1 от ЗДДС.

    Следователно, за да е приложим този режим за дадена доставка на стоки, следва да са налице кумулативно следните условия:

    1.1. доставчикът е регистрирано по ЗДДС лице на територията на страната към датата на данъчното събитие. Изключение правят регистрираните лица на основание чл. 97а, чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от ЗДДС;

    1.2. получателят е регистрирано лице за целите на ДДС в друга държава членка към датата на данъчното събитие;

    1.3. предмет на доставката са стоки по смисъла на чл. 5 от ЗДДС;

    1.4. възмездност на доставката - определението на възмездност на доставката следва да се изведе по аргумент на противното на § 1, т. 8 от ДР на ЗДДС;

    1.5. транспортиране на стоките от територията на страната до територията на друга държава членка. ВОД е налице, както когато транспортът се осъществява от или за сметка на доставчика, така и когато същият е от или за сметка на получателя.

    Следва да се има предвид, че стоките трябва задължително да бъдат изпратени и транспортът на същите да започва от територията на страната и да завършва на територията на друга държава членка.

    По отношение на данъчната ставка разпоредбата на чл. 53 от ЗДДС определя вътреобщностните доставки като облагаеми доставки с нулева ставка на данъка.

    Документите, удостоверяващи извършването на вътреобщностна доставка, са определени в чл. 45 от ППЗДДС. На основание чл. 46, ал. 1 от ППЗДДС, ако данъчно задълженото лице не се снабди с горепосочените документи до изтичането на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът по доставката е станал изискуем, се счита, че доставката е облагаема със ставка 20%. За доставчика възниква задължението да начисли за тази доставка данък върху добавената стойност в размер 20 на сто чрез издаване на протокол по чл. 117, ал. 2 от ЗДДС. Протоколът се издава в 15-дневен срок, считано от последния ден на календарния месец, следващ календарния месец, през който данъкът за доставката е станал изискуем. С разпоредбата на чл. 46, ал. 4 от ППЗДДС законодателят е дал възможност на данъчно задълженото лице впоследствие, ако то се снабди с необходимите документи, да анулира издадения протокол и да коригира резултата в данъчния период. Корекцията се извършва в данъчния период, през който доставчикът се е снабдил с необходимите документи, като в дневника му за продажби за този период със знак минус се включва доставката, за която лицето е начислило данък на основание чл. 46, ал. 1 от ППЗДДС. За анулирането не се издава нов протокол, а същото се извършва чрез отбелязване върху протокола, издаден на основание чл. 46, ал. 1 от ППЗДДС, като се отразява обстоятелството, че е анулиран, датата, на която се извършва анулирането, основанието за анулирането, имената на лицето, което го извършва, и подпис на същото. Корекциите следва да намерят отражение и във VIES декларациите.

    Тъй като режимът на ВОД е изключение от общия режим на доставките, които като правило се облагат със стандартна ставка в държавата членка на доставчика, доказването на вътреобщностния характер на доставката е в тежест на доставчика. Органът по приходите, при наличие на представени от доставчика доказателства, визирани в чл. 45 от ППЗДДС, може да оспорва същите, като докаже тяхната недостоверност.

    За удостоверяване наличие на обстоятелства за ВОД е необходимо получателят по доставката да разполага с валиден идентификационен номер, издаден от друга държава членка. Валидността на идентификационния номер на получателя може да установите чрез справка в Интернет на следния адрес: www.europa.eu.int/comm/taxation_customs/vies/en/vieshome.htm.

    Липсата на валиден номер на получателя, издаден от друга държава членка при ВОД по чл. 7, ал. 1 от ЗДДС, води до третирането на тези доставки като такива с място на изпълнение на територията на страната и облагането им (ако са облагаеми такива) с приложимата съгласно чл. 66, ал. 1, т. 1 от ЗДДС ставка - 20%.

    Съгласно чл. 53, ал. 2 от ЗДДС документите, удостоверяващи извършването на вътреобщностната доставка, се определят с правилника за прилагане на закона. Доказването на ВОД е регламентирано с разпоредбите на чл. 45 от ППЗДДС.

    Съгласно същия за доказване на вътреобщностна доставка на стоки доставчикът следва да разполага със следните документи:

    - документ за доставката. Във фактурата следва да е посочен идентификационният номер по ДДС на получателя, издаден от държава членка, под който номер му е извършена доставката. Относно останалите реквизити на фактурата следва да се има предвид, че за тях важат съответно изискванията на чл. 114 от ЗДДС, като за основание за прилагане на нулевата ставка следва да бъде посочен чл. 53, ал. 1, във връзка с чл. 7, ал. 1, или 'вътреобщностна доставка' или 'ВОД';

    - документи, доказващи изпращането или транспортирането на стоките от територията на страната до територията на друга държава членка:

    а) транспортен документ или писмено потвърждение от получателя или упълномощено от него лице, удостоверяващи, че стоките са получени на територията на друга държава членка - в случаите, когато транспортът е извършен от получателя или от трето лице за сметка на получателя; в писменото потвърждение се посочват дата и място на получаване, вид и количество на стоката, вид, марка и регистрационен номер на превозното средство, с което е извършен транспортът;

    б) транспортен документ, удостоверяващ, че стоките са получени на територията на друга държава членка - когато транспортът е извършен от доставчика или от трето лице за сметка на доставчика.

    Регистрираното лице следва да отрази данъчните документи за извършените от него ВОД в дневника за продажби за данъчния период, през който са издадени, и в справката-декларация по ЗДДС. Заедно със справка-декларацията задължително се подава и VIES декларация за тези доставки за съответния данъчен период на основание чл. 125, ал. 2 от ЗДДС.

Допълнителни разяснения относно горепосочените данъчни режими са дадени в писма изх. № 24-00-27 от 21.04.2007 г. и изх. № 91-00-39/22.01.2009 г. на изпълнителния директор на НАП, които можете да се намерят в сайта на НАП на електронен адрес www.nap.bg."


                                                                                                       Из писмо на НАП

Цитирам Ви този текст, защото във въпроса не сте уточнили дали продавате тук стока на регистриран по ДДС клиент от ЕС, или извършвате ВОД.

Относно текста на фактурата при ВОД прилагате ал. 4 на чл. 114 от ЗДДС:
Скрит текст :

Прилага се при ВОД , услуги по чл.21 ал.2 и всички останали доставки, за които доставката е облагаема, мястото е извън страната и има платец на данъка в друга държава членка.

По директива текстът на английски е : "Reverse charge"
Скрит текст :

В дневник продажби ВОД се отразява като се записва сумата на ДО в колона 20.





#2 | 09.05.2014, 09:42
Публикации: 152 / 1
Ф-рата която се издава е за закупена стока в Б-ия Получателя ни е клиент.
Издаваме ф-рата с 0 ставка ДДС.
Питането ми е
Какъв текст се пише ВОД или обратно начисляване?
#3 | 09.05.2014, 10:32
Публикации: 6403 / 1130
Какво Ви кара да мислите, че имате ВОД?
Преди да питаш КАК да минеш през една врата, е необходимо да си отговориш ТРЯБВА ли да минеш през нея :smile1:
#4 | 09.05.2014, 14:59
Публикации: 152 / 1
Е това ли е отговора?
#5 | 09.05.2014, 22:02
Публикации: 6403 / 1130
Е това ли е отговора?
Не прочетохте ли какво съм публикувала по-горе, вчера в 20:04? Недостатъчно подробно ли е? :question:
Ако уточните кой детайл съм пренебрегнала, ще се постарая да отстраня пропуска.
#6 | 10.05.2014, 10:51
Публикации: 1 / 0
NQMA LI TOCEN OTGOVOR CITIRA SE ZAKONI ALABALA.....5 STRANICI VMESTO EDIN RED
NA MQSTOTO NA DDS SE PISE CERTICKA "-" PRI IZDAVANE NA FAKTURA
#7 | 10.05.2014, 11:11
Публикации: 11956 / 2182
Точният отговор е резултат на придобити знания от четене на закони. В случая питащата вместо да чете чака " точен отговор " и е получила четивото, от което да го прочете. Да не говорим за некоректно зададения въпрос, от който не става ясно има ли наистина ВОД или не май и тя не е наясно , обаче важното е, че една " чертичка " ще и реши въпроса . :smile1:

А Вие, zeliha hasan , решихте да пишете за пръв път, за да ни "поучите ", че цитирането на закони е " ала-бала " ли ?
#8 | 10.05.2014, 11:46
Публикации: 629 / 129
Модератор
zeliha hasan,
Моля внимателно прочетете правилата в този форум преди да се включите с коментар.
Тук пишем на кирилица и по същество.

stefka123,
Какъв по-точен и обстоен отговор от този, който са Ви дали още на 08.05.2014г. очаквате да получите?
Никой не разбра дали доставката, която осъществявате отговаря на условията, за да се разглежда като  ВОД. Това че имате клиент, който е регистриран по ДДС на територията на друга страна членка все още не означава, че имате реализирана ВОД.
Ако искате да получите коректен отговор на въпроса си трябва да зададете параметрите, които са достатъчни.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група