Продажба на спряно от дейност ЕООД

21.01.2021, 18:56 832 0

21.01.2021, 18:56
Публикации: 1 / 0
Здравейте, колеги!

Възникна ми следния спешен казус и като млад счетоводител имам нужда от Вашата подкрепа дали решението ми е рационално.

На мое име имам две регистрирани ЕООД, условно Х ЕООД и У ЕООД. Преди да влезе в сила закона за обединяването на оборота и регистрацията по ДДС, ползвах добре познатия метод да редувам двете фирми и редувах работата с всяка от тях преди да достигне оборот от 50 000 лева. След влизането в сила на закона, спрях У ЕООД и работя само с Х ЕООД.
Към момента Х ЕООД има оборот 47 000 лв за последните 6 месеца, а У ЕООД е спряна от дейност за повече от 1 година.
Имам намерение да спра от дейност Х ЕООД с оборот към момента 47 000 лв и след като ВЕЧЕ  е спряно от дейност да го продам (или даря) на баща ми.
Той от своя страна е собственик и управител в ООД, което Е регистрирано по ДДС, и за да НЕ се налага да регистрира по ДДС закупеното от мен Х ЕООД, няма да го пуска в дейност, просто ще го съхранява, за да не се води то повече на мое име и да мога аз спокойно да активирам наново неработещото си повече от 1 година У ЕООД, за да извършвам търговска дейност през него до 49 000 лв оборот.
 Планирам също да намаля до колкото е възможно резервния му капитал и касата и да изчистя всички стоки на склад, за да можем да изповядаме сделка с минимални нотариални разходи.
Понеже с баща ми имаме една и съща адресна регистрация, на която са регистрирани и двете мои ЕООД-та Х и У, преди спирането от дейност и продажбата, ще променя адресната регистрация на Х ЕООД.
Въпросът ми е дали така описаната ситуация е законово издържана, дали би възникнал конфликт заради свързани лица, който да стане предпоставка за регистриране по ДДС?

С огромен интерес, благдарност и признателност очаквам коментара Ви!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група