Oбщините дължат 2,5 млрд. на фирми, а близо 70 000 служители остават без заплати

06.08.2014, 17:48 3905 0

06.08.2014, 17:48
Публикации: 550 / 224
Администратор на сайта
Между 2 и 2.5 млрд. лв са достигнали сумите, които общините дължат на строителните фирми, защото държавата е спряла разплащанията. Информацията беше обявена на среща в община Бургас, на която присъстваха представители на Строителната камара, съобщава Екипнюз.

Близо 70 000 служители на компаниите няма да получат заплатите си, а изпълнението на строително-монтажните работи по множество проекти от различни европейски програми вече спира.

От браншовата организация признаха, че ако не бъдат заплатени дължимите суми, те ще уволнят свои работници и ще обмислят възможността да заведат поредица от съдебни искове срещу общините, съобщава Дарик. На свой ред местните власти ще съдят държавата.

30 000 строители може да загубят работата си заради неизплащането на средствата по оперативна програма „Околна среда” и „Развитие на селските райони”. До момента има неразплатени 1,2 млрд. лв. по двете програми към строителни фирми от страна на държавата.

Най-тежка е ситуацията с оперативна програма „Околна среда”. Там има проекти за обща стойност над 2,5 млрд. лева, като неизплатени са над 500 млн. лв. 

Фирмите от бранша не са получавали дължимите средства от февруари, въпреки че не са спирали работа. Камарата на строителите в България предупреждава, че това може да доведе до фалити в сектора, и че се очаква спиране на работата по вече започнати строежи.

“Абсурдното в ситуацията е, че може да се стигне до момент, в който фирмите да бъдат съдени или глобявани за това, че не изпълняват проектите в срок, въпреки че не им се плаща”, коментира Светослав Глосов – председател на Камарата на строителите.

Заради забавянето или неизпълнението на проектите по различни оперативни програми държавата пък ще трябва да връща около 3 млрд. лв на ЕС – предупреди народният представител от ГЕРБ Лиляна Павлова.

Камарата на строители в България е изпратила 3 писма до институциите в страната, в понеделник, преди последното заседание на Народното събрание, е била проведена и среща с председателя му Михаил Миков. За момента ще бъдат разплатени едва 100 млн. лв.


Снимка: ekipnews.com
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група