Кредитно известие

15.12.2014, 13:15 3565 2

15.12.2014, 13:15
Публикации: 88 / 1
Колеги, имам пусната през м.11 фактура приходна -100% аванс за стока. Стоката обаче няма да пристигне,поради неразбиратество с доставчика. Сега кредитно ли да пусна на тази фактура или да я анулирам. Колебая се, защото КИ е ако се връща стока примерно ,а тук няма такова нещо. Благодаря Ви предварително!
#1 | 15.12.2014, 13:17
Публикации: 574 / 56
Пуснете си КИ към фактурата за аванс и върнете аванса! Това за стоките няма да го коментирам!
#2 | 15.12.2014, 13:19
Публикации: 2027 / 254
Дебитно и кредитно известие се издават в случаите на промени в параметрите на извършена доставка.

Това се изразява в следното:


- При намаление на данъчната основа или при разваляне на доставка се издава кредитно известие. Намалението на данъчната основа може да се изразява в намаление на цените, прилагане на по-голяма търговска отстъпка, намаление на количествата, например в резултат на констатиране на по-малко доставени количества от първоначално фактурираните и др. Разваляне на доставка означава, че по смисъла на някаква търговска договорка стоката е била върната на продавача или на трето посочено от него лице. Не е разваляне на доставка обезценката на вземане по издадена фактура, резултат от пълно или частично неплащане по фактурата, ако стоката/услугата фактически са били доставени и не са върнати/отказани от купувача.

- При увеличение на данъчната основа се издава дебитно известие. Увеличението на данъчната основа може да се изрази в увеличение на доставните цени или констатиране доставката на по-голямо количество от фактурираното.

Известия не се издават в случаите на необходимост от коригиране на фактура (например поради допуснати грешки или неточности). В този случай се извършва анулиране на фактура и издаване на нова фактура, като данъчното събитие по новата фактура е равно на данъчното събитие по първата фактура, т.е. данъчното събитие остава непроменяемо, независимо колко месеца по-късно е констатирана необходимостта от анулиране и е извършено анулирането
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група