Въпрос за ТД ,с фирма със чужд собственик

09.06.2016, 13:27 2651 3

09.06.2016, 13:27
Публикации: 1223 / 70
Питам тук,защото има много знаещи.Някой може и да си спомня,че задавах тук разни въпроси,свързани с българско ФЛ,което има сключен ТД с лондонска фирма,но си работи в България. Още не сме уредили въпроса с осигуровките му.Та сега ме питат,ако лондонският работодател открие фирма в България /нямам идея за каква точно фирма става дума/ и назначи нашия човек ,ще има ли проблем.Според мен не би трябвало да има ,то ще е българска фирма с чужд собственик.
Проблемът е ,че сега лицето има опция в ТД,че като работи n бр.години във фирмата и получава определен брой дялове.И сега въпросът е има ли начин,работейки в новата-т.н българска фирма по -някакъв начин да си запази правото на тези дялове.Моля,ако имате някакво виждане по така описаните казуси,дайте си мнението.Всичко ще ми е от полза.Просто искат съвет от мен,а на мен не ми е много ясно,така че всякакви насоки ще са от полза.
#1 | 09.06.2016, 13:44
Публикации: 1187 / 228
С работата и осигуряването на физическото лице не виждам никакъв проблем. ЩО се отнася до придобиването на "дялове", не намирам, че и този момент противоречи на някаква нормативна уредба. Само може ли да се поясни каква точно е правната форма на тази фирма и какво точно представляват тези "дялове", така да кажем - това дружество с ограничена отговорност ли е, а лицето с придобиването на някаква част от капитала де юре и де факто ще се превърне в съдружник, или е акционерно дружество и ще придобие въз основа на договорни клаузи някакъв вид акции(този вариант е много популярен на запад като форма на стимулиране на персонала)?
#2 | 09.06.2016, 14:26
Публикации: 632 / 23
За ТД на бълг. гражданин с новото бълг. ЮЛ- няма проблем.
По отношение на предварителния договор за покупкопродажба на дялове под условие работа n на брой години в британското дружество, ще трябва дружеството само да запази годините до момента и да ги прехвърли към годините в бълг. дружество на същия собственик.
Ще си напишат едно допълнително споразумение /анекс/ към договора, което ще гарантира правата на този потенциален купувач и готово.
Това е юридически, а не счетоводен въпрос.
#3 | 09.06.2016, 14:42
Публикации: 1223 / 70
Благодаря ви за отговорите.Тъй и не се преборихме за това А1 с нашия НАП.Точно заради тези дялове-тамошната фирма е ООД,лицето не иска да си променя клаузите по ТД.Аз доколкото разбрах,самата фирма -лондонската трябва да поиска това А1 от нашия НАП за българското лице.Тъй като явно аз не успях да се справя с този казус,въпреки че много усилия положих,сега ще се свързват с някаква кантора,която се занимавала с подобни случаи.Дано те успеят да свършат работата,независимо от начина и формата на осигуряване на лицето.А вие ,ако имате идеи по въпросите,давайте ги.Всяко мнение е важно за мен.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група