ДДС регистрация - купуване на стоки от фирми извън Б-я?

16.03.2015, 11:31 2136 0

16.03.2015, 11:31
Публикации: 11 / 0
Здравейте,

Имам следния проблем и се надявам някой да може да ми даде компетентен съвет. Имам ЕООД, което се занимава с уеб дизайн. Не правя сайтове за лица, които не са регистрирани в България – т.е. не фактурирам на чуждестранни лица. Като правя оригинален сайт, изграждам го от 0 и после фактурирам на клиента в България за услугата всичко е ок и ясно.

Имам обаче питане във връзка с едни теми. Ще ви разкажа за тях, защото мисля, че има значение. Тези теми са готова рамка за сайт и в момента са най-предпочитаният метод за създаване на такъв, защото не започваш от нула (имаш някакъв предварително готов код), самите теми не са скъпи и съответно крайната цена е в пъти по-ниска, а темите подлежат на такова преработване, че никой не може да каже, че 2 отделни сайта са изградени на базата на една и съща тема. 90% от клиентите предпочитат това, защото наистина е много по-евтино и си е оригинално.

Тези теми се продават по интернет – не са индивидуализирани по никакъв начин – темата е една и съща за всеки, който има желание да я купи. После вече си я преработва, както му харесва, качва си каквито изображения иска и т.н.  Дизайнерските фирми дават една  глобална цена за изработка, инсталация, оптимизация и т.н. за сайта и после от свое име купуват темите и правят с тях сайтовете на клиентите си.  В този смисъл аз мисля, че това е стока, а не услуга по смисъла на ЗДДС. Май попада в дефиницията на стандартен софтуер - ето извадка от ЗДДС: "Стандартен софтуер" е програмен продукт, записан на технически носител, който е предназначен за масова употреба и не отчита спецификите в дейността на конкретния потребител. И съответно темата е стока съгласно чл. 5. Само с това мога да ви ориентирам, ако разбирането ми е вярно, разбира се.

Най-големият дистрибутор на теми в света е едно австралийско дружество (извън ЕС). Най-често от него се купуват теми, но има и такива в ЕС. Т.е. темите се купуват както в рамките на общността, така и извън нея.

Това, което правя е следното: издавам фактура на клиента за 10 лв. примерно, клиента плаща и използвам част от парите, за да купя от свое име темата, някакви стокови изображения (отново от сайтове на търговци извън България) и т.н. и после изграждам сайта. Т.е. дружеството продавач на темите (или изображенията) издава фактура на моята фирма.

Чета ЗДДС, говорих със счетоводители и не мога да разбера трябва ли да се регистрирам (фирмата ми по-точно) задължително или не без да имам оборот 50 хил. само на основание, че купувам тези теми от други държави – във и извън ЕС?

Благодаря предварително на отзовалите се!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група