Консорциум

27.11.2017, 12:24 4821 4

27.11.2017, 12:24
Публикации: 91 / 2
Здравейте!

Поставена ми е задача да разуча за този вид обединение между 2 рег. по ДДС фирми.
Не съм наясно със счетоводната отчетност на неперсонифицаните дружества.

От прочетенето в интернет, разбрах, че са 2 вида, такова по ЗЗД и консорциум - търговско дружество. Предполагам шефа ще избере 1вото, по ЗЗД.

Съгл. чл.3 (1) от ЗДДС, консорциумът прилага ЗДДС по общия ред, както всяко друго ЮЛ, регистрирано по ТЗ

Ако правилно съм разбрала, за всички извършени от консорциума доставки на стоки/услуги или получени такива се прилагат общите разпоредби на ЗДДС, т.е се третира като самостоятело данъчно задължен лице.

Не ми е ясно, как се уреждат взаимоотношенията между консорциума и фирмите участници. Ако консорциума трябва да префактурира на някоя от фирмите участници? Като сделка между две различни страни ли се третира?

Моля за помощ!
#1 | 27.11.2017, 12:42
Публикации: 6403 / 1130

Не ми е ясно, как се уреждат взаимоотношенията между консорциума и фирмите участници. Ако консорциума трябва да префактурира на някоя от фирмите участници? Като сделка между две различни страни ли се третира?

И да, и не.
Основен разграничителен критерий е дали предоставените от съдружниците на консорциума стоки, услуги, ценни книжа, патенти, търговски марки  и др. са част от дължимата непарична вноска (тогава не се издават фактури и не се начислява данък) или са по повод стопанската дейност на консорциума, за която не е приложим режима спрямо внесеното имущество (когато участник в консорциума доставя стоки и услуги по повод общата задача, той се явява подизпълнител и се третира както отделен стопански субект).
#2 | 27.11.2017, 12:50
Публикации: 6403 / 1130
Намерих старо мое резюме по въпроса. Може да Ви е полезно.
#3 | 01.04.2021, 11:43
Публикации: 1 / 0
Здравейте ! И аз имам нужда от помощ относно ДЗЗД-та
Регистрирано през м.01/20 не е по ДДС съсобственост на друга фирма с участие 70% и съдружник ф.л. с 30 % /смесено/Няма до мемонта издадени и получени фактури . Единственото движение е по разпл.с/ка -  внесени пари от ф.л. и разплащане на фактури /получател на които не е ДЗЗД-то , а на фирмата с участие на собствеността . Трябва ли да се префактурират тези ф-ри? Подава ли се ГДД?
Досега не е водено счетоводство!!!!
#4 | 01.04.2021, 15:52
Публикации: 206 / 45
Здравейте,
                    Имайте предвид, че ДЗЗД е отделен стопанси субект от участниците в него, извън уговореното в договора за неговото създаване. След като разгледате договореното в договора и го сложите настрани, всички останали взаимоотношения са като при незвисимите един от друг субекти. Да-води се счетоводство, да-подава се декларация /ако има основания по ЗСч/...
                   И внимавайте с такива трансфери-ФЛ /участник/ внася в ДЗЗД-то, а то плаща сметките на ООД-то, по получени от ООД-то фактури :smile1:

Хубав ден!!!
         
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група