Третиране според ЗКПО на получено финансиране от европейска програма

07.05.2015, 14:13 7004 0

07.05.2015, 14:13
Отговаря доц. д-р Али Вейсел - д.е.с., регистриран одитор

Въпрос: Наша фирма участва по схема на ЕС за безвъзмездно финансиране по програма „Безопасен труд”. Проектът приключи 2014 г. Субсидията е предназначена за покриване на разходи. Как се третира от гледна точка на ЗКПО сумата, получена като финансиране/респективно разходите, направени с нея. Следват ли те да се включат в приходите/разходите на фирмата и след това да се дадат в намаление/увеличение в декларацията по чл. 92?

Отговор: Счетоводното отчитане на безвъзмездните средства се извършва съгласно СС 20 Отчитане на правителствени дарения и оповестяване на правителствена помощ (от фирмите, прилагащи Националните стандарти за финансови отчети за малки и средни предприятия) или съгласно МСС 20 Счетоводно отчитане на безвъзмездни средства, предоставени от държавата, и оповестяване на държавна помощ (от фирмите, прилагащи Международните счетоводни стандарти). При отговора на въпроса приемаме, че се прилагат националните стандарти.

Съгласно параграф 2 от СС № 20 безвъзмездните средства се наричат правителствени дарения. Те се отчитат при наличие на достатъчно сигурност, че предприятието получател ще спазва съпътстващите ги условия и даренията ще бъдат получени. В параграф 3.2 от СС 20 за правителствените дарения е посочено следното:

Правителствените дарения се отчитат като финансиране, освен ако в закон е определен друг ред на отчитане, което финансиране се признава като приход в текущия период, както следва за:
а) дарения, свързани с амортизируеми активи – пропорционално на начислените за съответния период амортизации на активи, придобити в резултат на дарението;
б) дарения, свързани с неамортизируеми активи – през периодите, през които са отразени разходите за изпълнение на условията по даренията.

Според параграф 3.4 от СС 20 правителствените дарения, получени от предприятията като компенсация за минали разходи или загуби, се признават за приход през периода на получаването им.

В Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) няма специално данъчно третиране на правителствените дарения. Поради това счетоводният финансов резултат не се коригира за данъчни цели. Необходимо е само да се прилагат нормите на Закона за счетоводството, който препраща към приложимите счетоводни стандарти по отношение на оценяване и записване на придобитите или възникнали активи, пасиви, приходи и разходи.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група