Ръководството на предприятието е задължено да познава счетоводните принципи

14.05.2015, 22:04 6612 1

14.05.2015, 22:04
Публикации: 110 / 35
ПЕТЪР ПЕТРОВ
Петър Петров, MCs, бизнес консултант
PETROV & Co.
 
Ръководството на предприятието е задължено да познава основните счетоводни принципи, структурата на финансовите отчети, както и възможностите за управленски решения, които те му предоставят. От една страна това задължение е нормативно регламентирано, а от друга – свързано с цялостния управленски процес.
 
Между Джон Рокфелер – първият доларов милиардер в световната история, Уорън Бъфет – наричан „легендарният инвеститор” и Робърт Кийосаки – авторът на „Богат татко, беден татко” има поне една обща черта. Тази обща черта е отношението към счетоводните познания и работа (На шестнадесетгодишна възраст Джон Рокфелер започва работа като помощник счетоводител, а по-късно и като счетоводител). Както Рокфелер, Бъфет и Кийосаки, така и всеки ръководител на предприятие в Република България е задължен да познава счетоводните принципи, същността и структурата на финансовите отчети.
 
На първо място, това задължение е нормативно регламентирано в редица законови норми, част от които са:
 
  • Чл. 5, чл. 12, чл. 22, чл. 34 и др. от Закона за счетоводството, определящи задълженията по организацията на счетоводното отчитане, утвърждаването на индивидуален сметкоплан, формата на счетоводството, инвентаризацията на активите и пасивите, съставянето на финансовите отчети.
  • Чл. 12 и чл. 35 от Закона за независимия финансов одит, определящи отговорността на ръководството на предприятието към представените за финансови отчети.
  • Чл. 53 и др. от Търговския закон, определящ задължението за водене на счетоводство, провеждане на инвентаризация и изготвяне на годишен финансов отчет.

Съответно - посочените законови задължения са обвързани с административнонаказател ни разпоредби, които допълват правната рамка на познанията, изисквани от страна на ръководството на предприятието.

На второ място, задължението на ръководството да познава счетоводните принципи и същността на финансовите отчети произтича от необходимостта да се управляват ресурсите и дейността на предприятието. За всеки ръководител е важно разбирането, че финансовите отчети отразяват всички управленски решения – оперативни, инвестиционни и финансови, включително и в случаите, когато тези отчети са неправилно или заблуждаващо съставени.
 
Липсата на базисни познания за счетоводната и финансова материя поставя в невъзможност редица директори и мениджъри да изпълняват основната икономическа функция на управлението – управление на доходността. За част от ръководителите, целта е да постигнат висок марж на продажбите. За друга част от ръководителите, целта е повече продажби с наличните активи. Трета част от ръководителите знаят и разбират, че посочените две цели са съставните части на основното финансово уравнение в бизнеса – достигане на повече печалба от използваните активи.
 
На трето място, познаването на основните счетоводни принципи, понятийния апарат, както и същността на финансовите отчети позволява на ръководството да:
  • Обсъжда финансовите проблеми и решения със счетоводители, одитори, финансисти, банкери и консултанти „на един и същ език”.
  • Изисква от съответните отдели точно необходимата при вземането на решения информация.
  • Изгради правилна (писана или неписана) процедура по комуникация, обмен на информация и документация, със съставителите на финансовите отчети.
  • Развие оперативни и стратегически управленски системи за разрастване на предприятието – целеполагане, оперативно и стратегическо планиране, системи за оценка и контрол и др.

Практиката показва, че най-често грешките, свързани с липсата на базисни счетоводни и финансови познания у мениджърите започват след въпроса: „За какво ми е необходимо всичко това?” и се осъзнават след отговора: „Бизнесът не върви.”.
#1 | 15.05.2015, 08:48
Публикации: 11932 / 2174
" Както Рокфелер, Бъфет и Кийосаки, така и всеки ръководител на предприятие в Република България е задължен да познава счетоводните принципи, същността и структурата на финансовите отчети. "

Не са много мненията и публикациите, които директно насочено към бизнеса заявяват в прав текст, че един бизнесмен е задължен за доброто на смоя бизнес, за добрия имидж на самия себе си да познава задължително тази материя. Имайки тази обща култура те биха съзнавали по-ясно, че носят пряка отговорност за състоянието на бизнеса си, за вземането на ръководни бизнес решения, касаещи, както пряката им дейност така и тенденциите в развитието на предприятието им. Често в практиката собствениците като отговор на даден въпрос, по който трябва да вземат решение заявяват на счетоводителя " Не разбирам от тези работи - ти най-добре знаеш "

Както има професионални курсове за новостите в законодателството за счетоводители вероятно все повече ще се налага необходимостта от такива и за ръководителите и собственици на предприятия и Ви пожелавам успех.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група