Изписване отчетна стойност на стоки -кафе-аперитив

16.05.2015, 13:21 10429 1

16.05.2015, 13:21
Публикации: 187 / 1
Здравейте,
Дружество откри обект за кафе -аперитив. През м. април има само фактури за закупени стоки/артикули/
Първо ги осчетоводих по с-ка 304 по групи  - алкохолни с под нива -водка, уйски, бира, кафе и  други , само стойностно. Тъй като не спазих изискването на НСС 2, презаведох ги количествено и стойностно със същите под нива. Не ми е ясно как ще изписвам  стоките, тъй като касовият апарат още не е включен по причина че имат довършителни работи по оборудване на кафенето, но тъй като нямат възможност да закупят такава програма, която да дава възможност за продадени количества по съответните артикули и може би ще го програмират по групи, от тук нататък  издобщо не ми е ясно как ще ги изписвам  когато ще има продажби. Моля Ви за малко помощ . Четох някъде, че могат да се изписват като Управителят декларари  с каква надценка  ще се продаватV Примерно  . "Продажна стойност -алкохли 5000 лева при надценка 25%  , за да се изпишат  5000 лева се делят на 1.25 и така се установява  доствната стойност, но има много съдебни решения и този метод на изписване  не го приемат .

Предварително Ви благодаря
С уважение
Виолета Гиздова
#1 | 16.05.2015, 17:15
Публикации: 11958 / 2182
В СС 2 са разгледани методите, по които се изписват СМЗ .

Скрит текст :

За съжаление сред тях няма метод на надценката като това не пречи той да се коментира и използва. Друг е въпросът , че решението за това е лично и прилагащият го трябва да може да го защити при евентуална проверка. Фактът, че се колебаете доколко е правилен говори сам по себе си, че имате разбирането , че стойностното водене на СМЗ не е съобразено по никакъв начин със СС 2. Попаднах на едно мнение на експерт - счетоводител, което не споделям, но може то да Ви даде необходимата мотивация да приложите или не надценката като метод на изписване на стоките.

 Отчитане на стоково-материални запаси

Скрит текст :


В същото време има съдебна практика, която не е в подкрепа на това становище и вероятно сте разглеждали различни дела по този повод . Прилагам линк към едно подобно .

http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-aktove/2012/07-2012/0261d811/35360412.htm

Най-добрият вариант е, ако има подходящ софтуер за отчитане на СМЗ или ако такъв няма управителят/собственикът на фирмата да могат да Ви предоставят информация за продадените бройки от всяка стока или група стоки / зависи как сте ги обединили аналитично / . 
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група