Покупка на ДМА - магазин!

26.08.2015, 15:18 5593 4

26.08.2015, 15:18
Публикации: 9 / 0
Здравейте,
Закупихме ДМА - магазин, като към магазина върви и правото на собственост върху мястото , на което е построен магазина. Според мен си завеждам като ДМА само магазина , т.е не разделям магазина и мястото - земя и сгради.Така ли е или греша?Фактурата ми е издадена като Покупка на магазин. В НА пише, закупен магазин , както и % идеални части от правото на собственост от мястото, върху което е построен магазин с една обща стойност. Когато отидох да подавам декл.по чл.17 от ЗМДТ ми казаха , че трябва да подам декл и за земята и за сградата с отделни стойност , но как да ги разделя. Според мен или аз не разбирам или те грешат. Нали като си купуваш апартамент е същото и не декл. и двете , а само апартамента.
Моля ви за помощ.
#1 | 26.08.2015, 15:31
Публикации: 11932 / 2174
ЗМДТ. Въпрос: Как следва да декларираме придобит имот - земя и сграда (земята е напълно застроена), когато в нотариалния акт за собственост фигурира общата стойност на сделката? Възможно ли е в декларацията по чл. 17 от ЗМДТ да се декларира само като сграда? Необходимо ли е да се направи оценка от вещо лице за определяне на стойността на земята и сградата?   

  Отговор: Златка Мицова, данъчен консултант   

 Предвид формулировката на въпроса, приемаме, че става дума за нежилищен имот. Предприятията, придобили такъв имот подават в 2-месечен срок от придобиването декларация пред общинската администрация по местонахождението му, в която посочват вида на имота, точното му местонахождение, отчетната стойност и другите обстоятелства, имащи значение за определянето на данъка, както и размера на дължимия данък.   За същия имот, предприятията подават и декларация по реда и в сроковете по чл. 14 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).   И в двата вида декларации земята и сградата следва да се отразяват поотделно - с отчетната си стойност, респ. със съответните характеристики, имащи значение за определяне на данъчната оценка.   Обстоятелството, че земята е напълно застроена води до намаляване на нейната данъчна оценка, но не означава, че тя няма отчетна и данъчна стойност. Следователно, законово недопустимо е имотът да се декларира само като “сграда”.   Какво може да се направи в този случай:   Извършване на поправка на нотариалния акт, при която общата цена по сделката да бъде разделена на две части. Това е най-добрия начин за решаване на проблема не само от данъчна, но и от счетоводна гледна точка. Поправката може да се направи при всеки нотариус. Условие за извършване на поправката на вече вписания нотариален акт е в производството да участват същите страни, които са участвали при съставяне на първоначалния акт, както и същите да са подписали нотариалния акт за поправка;   Или   На базата на данъчните оценки на земята и сградата към момента на изповядване на сделката да се изчисли съотношението на данъчната оценка на сградата към общата данъчна оценка на целия имот:  Дан.оценка на сградата/(Дан.оценка на сградата + Дан.оценка на земята)   Ако данъчните оценки поотделно не са посочени в нотариалния акт, те се съхраняват и могат да се потърсят при нотариуса, изповядал сделката.   Съотношението, получено в резултат на това изчисление се прилага към общата покупна цена на имота и така последната се разпределя по видове имоти за целите на декларирането.   Във връзка с разпоредбите на чл. 21, ал. 4 от ЗМДТ обаче, е необходимо да уведомите общинската администрация по местонахождение на имота за начина, по който сте определили стойностите и тогава - по нейна преценка може да се поиска оценка от вещо лице за Ваша сметка.

Източник Данъци Tita.bg
#2 | 26.08.2015, 15:42
Публикации: 9 / 0
Благодаря , delphine :give_rose: :give_rose: Това означава ли , че трябва и отделно да ги заведа в счетоводството , или това е само за определяне на данъка?
#3 | 26.08.2015, 16:43
Публикации: 11932 / 2174
 Това означава ли , че трябва и отделно да ги заведа в счетоводството

 :good:
#4 | 27.08.2015, 09:26
Публикации: 186 / 19
Точно така, разделяте ги като на ид.части от земята не начислявате амортизации :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група