Стока от Германия и ВОП

16.11.2015, 13:04 4398 3

16.11.2015, 13:04
Публикации: 31 / 3
Здравейте,

Имаме следният казус:

Българско дружество получава доставка на стока от немска фирма, която няма DE Ust-ID (VAT-ID), а само "Steuer Nummer" (който номер е различен от VAT-ID).

По местното законодателство немската фирма е регистрирана по ДДС (там всички са регистрирани по принцип, закона позволява малки изключения) и начислява и внася местния ДДС. Съответно, на фактурата, която ни издават има начислен на отделен ред техният 19% ДДС.

От немската фирма твърдят, че те са ОК с тяхното законодателство, тъй като правят по изключение доставка до друга страна в ЕС, и няма нужда да се регистрират за DE VAT-ID. Също, по тази причина на фактурата има изписан само техният "Steuer Nummer" и отказват да впишат нашия ДДС ИН.
От тяхна гледна точка, сделката не е ВОД.

Въпросите е за нас са:
  - за бълг. дружество тази доставка това ВОП ли е?
  - ако да, как да го декларираме след като немската фирма няма DE-номер
  - и пак ако да, имаме ли право на ДК в този случай?
 
Благодаря на отзовалите се!
#1 | 16.11.2015, 13:40
Публикации: 825 / 178
Не ми изглежда на ВОП това..
Объркана работа..
Самата сделка/доставка е оформена от германците като продажба на стоки в рамките на Германия - с ДДС на отделен ред и без изписване на VAT номера на българската фирма.

Мислих да опитате чрез портала на НАП да си поискате ДДС-то от германските власти за начисленото ДДС, но без германска  регистрация по ДДС на доставчика ви едва ли ще стане..
Пък и заявка за това може да бъде изпратена след изтичане на тримесечието..

Заведете си стоките с ДДС, друг начин не виждам..


#2 | 16.11.2015, 14:46
Публикации: 6403 / 1129
Чл. 13. (1) Вътреобщностно придобиване е придобиването на правото на собственост върху стока, както и фактическото получаване на стока в случаите по чл. 6, ал. 2, която се изпраща или транспортира до територията на страната от територията на друга държава членка, когато доставчикът е данъчно задължено лице, което е регистрирано за целите на ДДС в друга държава членка.

След като доставчикът не е регистриран за целите на ЗДДС, това не е ВОП и не следва да си самоначислявате данък, въпреки, че съм срещала мнения, че данък се самоначислява върху цялата стойност (ДО+ДДС).
По-склонна съм, обаче, да се съглася с мнението на пасат, че след 3 месеца може да потърсите данъчния кредит от Германия.
#3 | 16.11.2015, 17:08
Публикации: 31 / 3
Благодаря на пасат и irenabrili за отговорите!

Общо взето и моето мнение се очертава, че сделката не е ВОП, тъй като въпреки, че доставчикът е регистриран в Германия по ДДС, не се е регистрирал за търговия в ЕС и няма валиден VAT-ID.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група