Сумирано отчитане (изчисляване) на работното време

03.05.2019, 17:16 166878 154

#140 | 03.05.2019, 17:16
Публикации: 1302 / 183
bobo,
по първото, има случаи, при които няма съмнение, че работникът ще бъде назначен за работа само и единствено "на смени", най-простичко казано, и тогава няма проблем ТД да бъде сключен точно така.
по второто, е различни-различни, колко да са различни, нали в крайна сметка ще изравняваш часовете...  :smile1:
#141 | 15.01.2021, 15:14
Публикации: 71 / 2
Здравейте колеги! От няколко дни си блъскам главата да разбера цялостния принцип при СИРВ за период по-голям от 1 месец и как се случва изравняването в края на отчетния период на часовете в обр.1. До колкото разбирам след промените от 2018г. корекции за минал период не се правят, но самото изравняване на часовете не ми е ясно как става. Благодаря ви!
#142 | 15.01.2021, 15:42
Публикации: 2966 / 392
Няма промяна в принципа на равняване на часовете - за периода на СИРВ се равняват спрямо нормативните.
#143 | 15.01.2021, 15:55
Публикации: 71 / 2
Pupeshche благодаря! Но не съм правила досега такова изравняване в обр.1. Значи ли, че ако лицето има часове над нормата подадени в предходните месеци в последния месец трябва да се намалят отработените часовете до нормата /един вид да се извадят часовете извънреден труд/ и разликата да се сложи в перо извънреден труд. И обратния случай, при часове под нормата, да се завишат ръчно часовете в изравнителния месец до норма?
#144 | 15.01.2021, 15:57
Публикации: 2966 / 392
Да. По принцип не следва да имате извънреден труд.
#145 | 15.01.2021, 16:42
Публикации: 314 / 38
Часовете не се коригират ръчно! Ако има извънреден труд в т. 16,7 си пишете общия брой отработени часове. В т. 16,8 - само часовете извънреден труд. Ръчно може да коригирате само р. дни, ако програмата Ви не го прави - общо за периода трябва да са равни на тези по календар. Изравняват се в последния месец от СИРВ.
#146 | 15.01.2021, 21:33
Публикации: 71 / 2
Благодаря за включването. Остана ми още една питанка. Ще дам пример - отразих по фиш всички необходими пера според указанията на програмата ми. По гарфик лицето има отработени 8 часа повече в първия месец. И във фиша тези 8 часа са заплатени като пълен ден. Т.е. лицето има с 1 работен ден повече от нормата за месеца. Но, ако в следващия месец лицето отработи с 8 часа по-малко от нормата за месеца, нали ще се води престой за сметка на работодателя и се заплаща заплатата уговорена по ТД. Не излиза ли така, че се заплащат предварително часове, които после ще бъдат компенсирани. Извинявайте, че досаждам, изчетох КТ, НРВПО и всякакви други материали. Но не ми се изяснява съвсем картинката. И се притеснявам да не допусна грешка.
#147 | 18.01.2021, 20:31
Публикации: 71 / 2
Еврика! Намерих отговор на въпроса, който ме вълнуваше. Споделям :)

Когато отработените и други часове с осигурителни вноски по установения за месеца от работодателя график на лицето са по-малко или повече от договореното работно време, минималният месечен размер на осигурителния доход е по-малък или по-голям от определения. В тези случаи за всеки месец от периода минималният месечен осигурителен доход се определя, като сборът от минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя, съответно сборът от минималната работна заплата, се раздели на законоустановените часове за периода на сумираното изчисляване на работното време и получената сума се умножи по броя на отработените и други часове с осигурителни вноски по установения за месеца от работодателя график на лицето.

Същото важи и за максималния осигурителен доход.

А аз през цялото време си мислех, че по време на самия период заплатата не може да пада под договорената и се заплаща престоя текущо. Не ми се виждаше логично. Сега разбрах, че ако имам престой за целия период на СИРВ само в последния месец си слагам променлива във фиша и изравнявам основната заплата за целия период.
Колеги, а правите ли такива изравнители таблици освен за часовете и за МОД за ваше улеснение? Как ги следите? Питам тези, които водят графиците на ексел.
#148 | 19.01.2021, 11:19
Публикации: 2966 / 392
Това, което пише Джейн за дните е това, което е искал да каже поетът т.е. аз, ама чукча не читател - коригират се ръчно дните, ако е необходимо.

Не бъркайте заплата с осигурителен доход.
#149 | 10.03.2021, 12:10
Публикации: 71 / 2
Здравейте отново! Това въпросно изравняване се оказа ужас при мен, защото не могат да се коригират дните. Имам престой в края на отчетния период и освен, че на всяко лице трябва ръчно да слагам сума за престой, трябва и да завишавам часовете пак на ръка. С микроинвест трз делта про съм. Всичко по темите и указанията изчетох. Няма как да се изготвят графиците с ,,прецизност,, и да равнят часовете спрямо тези по норма, 12 часови смени, нощен труд и т.н. 

,,Ако има по-малко отработени часове за периода (престой по вина на работодателя), тогава в последния месец, в Отработени дневни часове, посочете сумата на отработените за месеца часове + часовете престой за периода,,

Някой със същата програма и решение по въпроса? На поддръжка няма смисъл да звъня, защото всеки път различно ми отговарят. Трябва сама да намеря ,,най-удобния вариант,,, който не включва ръчно завишаване на часове и ръчно изчисляване на суми за престой. Може да пропускам нещо. Благодаря!
#150 | 11.03.2021, 10:57
Публикации: 71 / 2
Няма друг вариант за моя случай /според съпорта на програмата/- освен, че трябва да завишавам часовете при престой, изникна и още една ,,спънка,,  :blink: Ако в някой от месеците лице има отработени 164 часа при норма 160 - отработените дни са 21, заради закръглянето. Ако в друг месец има отработени 156 при норма 160, дните са закръглени отново на 20 и така излиза че при изравнени часове - отработените дни са повече от нормата. Единственото решение е в последния месец да се ,,стъкмяват часовете,, за да излязат дните.
#151 | 11.03.2021, 20:31
Публикации: 2 / 0
Здравейте! Имам близко до горното запитване, но все пак казусът е малко специфичен.
Работим на тримесечен период на сумирано отчитане на работното време и имаме служител, който през първи месец има 8 отработени часа по-малко (балансът му е минус 8 спрямо нормата), втори месец има отработени часове, колкото са по норма, а третия месец напуска в началото (последен ден на  2ри - неделя), но има една смяна на 1ви (събота), която му компенсира неотработените часове в първи месец и следователно служителят при напускане е изработил толкова часа, колкото му е нормативът за целия период на отчитане (ставката последния месец му е нула поради липса на работен ден по календар). Въпросът е - трябва ли да му се плати допълнително последната смяна на 1ви в с последната заплата (при положение, че в 1ви месец когато са му останали 8 часа за отработване, му е платена пълна заплата).
Разбирам, че въпросът може би е елементарен, но наистина имам нужда от съвет.
Благодаря ви предварително!
#152 | 18.03.2021, 19:31
Публикации: 71 / 2
nora andonova и аз това се питах преди да се сблъскам с един пълен период на изравняване - защо ще се заплаща нещо след което ще бъде компенсирано. Аз работя на микроинвест трз делта про и имам отметка в настройките и заплатите се изчисляват на база отработените часове. Например - ако в първия месец е отработил 168 часа при норма 160 - в перо заплата отработени дни програмата начислява 21 вместо 20 дни, ако е отработил например 152 часа - заплата отработени дни ще е за 19 дни. И така не се заплаща за престоя текущо. И вече в последния месец, ако има престой се заплаща, а ако има извънреден труд също. Т.е идеята е текущо да не се заплаща престой и извънреден труд, а чак в последния месец. Говоря за изравняване за период по-голям от месец.
Ето копирам ти мое скорошно мнение:
Когато отработените и други часове с осигурителни вноски по установения за месеца от работодателя график на лицето са по-малко или повече от договореното работно време, минималният месечен размер на осигурителния доход е по-малък или по-голям от определения. В тези случаи за всеки месец от периода минималният месечен осигурителен доход се определя, като сборът от минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя, съответно сборът от минималната работна заплата, се раздели на законоустановените часове за периода на сумираното изчисляване на работното време и получената сума се умножи по броя на отработените и други часове с осигурителни вноски по установения за месеца от работодателя график на лицето.
С две думи заплаща се реално отработеното и чак в края се изравнява и слага престой или извънреден труд. Дано съм ти била полезна. Ако имаш нужда от помощ ми пиши на лични.
#153 | 24.03.2021, 21:04
Публикации: 2 / 0
Здравей, valldet, и много ти благодаря за изчерпателния отговрор. И ние работим с микроинвест, но споменатата опция не е активирана в стремежа ни да заплащаме едно и също месечно възнаграждение всеки месец, а само при необходимост да заплащаме извънреден труд в края на периода. От това, което обаче чета в Наредбата вариантът, който ти описваш е абсолютно адекватен - и според Наредбата и според програмата.
Чудя се обаче, в сценария, в който плащаме едно и също месечно възнаграждение по време на целия период на сумирано, дали доработването от последния месец (смяната от събота в моя пример) трябва да се плащат или заплащането е 0.00.
Много ти благодаря още веднъж за отговора.
#154 | 08.06.2021, 14:24
Публикации: 2116 / 147
Точно така.
Незаконно е да се изчислява възнаграждението за отработено време на база отработени часове, освен в хипотезата на уговорено основно ЧАСОВО  трудово възнаграждение. С други думи, ако не е така уговорено, заплатата на колегата е незаконна.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група