Парично обезщетение за отглеждане на дете до навършване на 2-год. възраст

08.12.2015, 11:35 8353 0

08.12.2015, 11:35
Отговаря Нели Вангелова - държавен експерт по осигуряването в НОИ

Дете, родено на 30 май 2014 г., е прието в детска ясла, записано е и трябва да постъпи в яслата на 1 септември 2015 г. Майката, която е в отпуск за отглеждане на дете и получава обезщетение от средствата на ДОО, отлага постъпването на детето в заведението за 12 октомври 2015 г. Откога се счита настанено детето в яслата с оглед уведомяване на осигурителя и НОИ за това обстоятелство и има ли право майката на парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението за майчинство?

В разпоредбата на чл. 53, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) е записано, че паричното обезщетение за отглеждане на малко дете до навършване на 2-годишната му възраст не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение, включително и в детска ясла. Аналогична е и разпоредбата на чл. 46, ал. 7, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, според която, когато детето бъде настанено в детско заведение, включително детска ясла, отпускът на майката за отглеждането му се прекратява.

Съгласно чл. 14, ал. 1 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО) при промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения, осигурените лица представят на осигурителите си декларация по образец съгласно приложение № 12 към наредбата и съответните доказателства към нея, в случай че има такива, в срок до 3 работни дни от промяната. Осигурителите са длъжни също в срок до 3 работни дни от получаването й да представят декларацията за промяна в обстоятелствата в съответното териториално поделение (ТП) на НОИ, за да се прекрати изплащането на обезщетението.

Важно е да се знае, че детето се счита за настанено в детското заведение от датата на действителното му постъпване в заведението (в конкретния случай - 12 октомври 2015 г.). Не се считат за настанени в детски заведения децата, които са записани и за които се плаща такса, без те действително да са постъпили в заведението. В случая, тъй като детето постъпва в детската ясла на 12 октомври 2015 г., майката трябва да уведоми работодателя си с декларация за промяна в обстоятелствата в срок до 15 октомври 2016 г.

По смисъла на чл. 54, ал. 1 от КСО, ако майката не ползва отпуска за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст или прекъсне неговото ползване, тя има право да получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението за отглеждане на малко дете (за 2015 г. 50 на сто от 340 лв.). За изплащане на обезщетението майката следва да подаде пред осигурителя си заявление-декларация, приложение № 4 към НИИПОПДОО, а той да я представи в съответното ТП на НОИ по реда на наредбата. В конкретния случай правото на обезщетение по чл. 54, ал. 1 от КСО е от 12 октомври 2015 г. до 30 май 2016 г.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група