Допълнителен отпуск по чл. 168, ал. 1 от КТ

03.06.2016, 11:10 12130 0

03.06.2016, 11:10
Отговаря Андрей Александров - доктор по трудово и осигурително право

Въпросът се отнася до чл. 168, ал. 1 от КТ за ползване на отпуск в размер на два дни за две деца до 18-годишна възраст. В ал. 2 от същия член е казано: “до навършване на някое или всички деца на 18-год. възраст”. Има различни тълкувания. Пример: Първото дете е родено през 1993 г., а второто е родено през 2007 г. Майката докога има право да ползва 2 дни допълнителен отпуск? (До коя календарна година има право на 2 дни?)

Съгласно чл. 168, ал. 1 КТ, ако е уговорено в колективен трудов договор, работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се ползва, когато работничката или служителката пожелае, и не може да се компенсира с парично обезщетение освен при прекратяване на трудовото правоотношение.

Става дума за особен вид допълнителен отпуск, условията и редът за ползването на който по принцип са предмет на колективно договаряне. Кодексът на труда установява общата рамка за него, като няма пречка да се договарят и по-голям брой дни (напр. майки на две деца до 18-годишна възраст да ползват три вместо два работни дни допълнителен отпуск). Смисълът на този отпуск е да даде възможност на работничките и служителките - майки на непълнолетни деца, да участват в подготовката и отбелязването на важни събития като рождени дни, спортни състезания или др. подобни.

Според утвърденото в трудовоправната теория разбиране и буквалното тълкуване на цитираната разпоредба предпоставка за ползване на отпуска по чл. 168 КТ е децата да са непълнолетни. Думите “включително и за календарната година, в която някое или всички деца навършват 18-годишна възраст”, използвани в ал. 2, следва да се разбират в смисъл, че последната година, за която възниква право на такъв отпуск, е годината на навършване на пълнолетие на едно или повече от децата.
Ползването на отпуска за две и повече живи деца може да се отлага по реда на чл. 176 {#}(чл. 168, ал. 4 КТ).

За по-голяма яснота ще онагледим казаното със следните примери:
Служителката има 3 деца - близнаци, родени през 1998 г., и трето дете, родено през 2011 г. През 2016 г. близнаците навършват пълнолетие и това е последната година, за която възниква правото на такъв вид отпуск.

Възможна е и хипотеза, в която служителката вече има пълнолетно дете или деца и пак ще придобие право на отпуск по чл. 168 КТ. Това може да стане, ако децата й под 18-годишна възраст са две или повече - например близнаци на 14 години и пълнолетно дете. В такъв случай тя ще придобива право на отпуск за близнаците за всяка година до пълнолетието им, вкл. годината, в която те навършват 18-годишна възраст.

В описания в запитването случай майката няма право на разглеждания вид отпуск, защото първото дете, родено през 1993 г., е над 18-годишна възраст и тя няма две или повече непълнолетни деца.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група