Облагане на доход от стопанска дейност на физически лица, които не са търговци

12.09.2016, 10:43 9248 0

12.09.2016, 10:43
Отговаря Лорета Цветкова – данъчен консултант

Въпрос: Физическо лице – фотограф, е регистрирано като свободна професия. Лицето осъществява дейността си на територията на РБългария. Качва снимки в интернет сайт, чрез който се извършват продажби. Той не знае кой купува снимките му – от сайта му превеждат сумите по посочена от него сметка. Как се третира този доход – получен от източник от страната или от чужбина, и как се декларира в годишната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ? На лицето не е издаден никакъв документ за получените доходи от сайта.

Отговор: На основание чл. 8, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) доходите, които произтичат от стопанска дейност чрез определена база на територията на Република България, какъвто е и конкретният случай, са от източник в Република България.

Облагаемият доход от стопанска дейност на физически лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ. На основание чл. 29, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ придобитият през годината доход от упражняване на свободна професия се намалява с 25 на сто разходи за дейността. В годишната данъчна декларация тези доходи се декларират в Приложение № 3 (образец 2031). Облагаемият доход се определя в Част І на приложението по следния начин:
1. На ред 1 в колона 7 се посочва код 306, а в колона 8 – брутният размер на придобития през годината доход.
2. На ред 3 в колона 8 се изчисляват разходите от дейността (25 на сто от сумата на ред 1).
3. На ред 4 се формира облагаемият доход от дейността като разлика между сумите на ред 1 и на ред 3.

При попълването на формуляра е видно, че за доходите от упражняване на свободна професия (код 306) не се изискват данни за платеца. Следва да се уточни, че документирането на доходите от стопанска дейност, в т.ч. и от упражняване на свободна професия, е регламентирано в чл. 9 на ЗДДФЛ. Съгласно чл. 9, ал. 1 от закона данъчно задължените лица са длъжни да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги в търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (фискален бон) или чрез издаване на касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (системен бон) по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път или чрез прихващане. В конкретния случай обаче лицето упражнява свободна професия, поради което на основание чл. 4, т. 8 от Наредба Н-18/2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства е освободено от това задължение. Предвид регламента на чл. 9, ал. 2 от ЗДДФЛ, в тези случаи лицата издават документ за придобитите от тях доходи, съдържащ реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група