Прекратяване по чл. 327, ал. 1, т.2

03.11.2016, 14:06 5060 7

03.11.2016, 14:06
Публикации: 26 / 0
Зсравейте!
Имам питане във връзка с една неразбория при нас. Преди време  започна работа едно младо момиченце. В средата на септември си пусна платен отпуск и после неплатен до 31.10 включително. На 25 дойде майка му да "пуснела от негово име молба за напускане по взаимно съгласие". Казах й, че такава трябва да напише лично тя, майка й се разфуча и ми трясна вратата. Днес получавам заявление с препоръчано писмо за прекратяване по чл.327, ал.1, т.2. Датата му в 31.10. На препоръчаното писмо не пише какво е изпратено - просто писмо с нещо си. Към 31.10 действително не е изплатена заплата за септември(за дните отпуск), но в трудовия договор изрично пише 'до последния работен ден на месеца', който по заявлението не е настъпил, още повече че ние не сме некоректни хора, момичето не сме му видели очите от началото на септември, когато излезе в отпуск.... Какво е рационално да се направи в тази ситуация- трудова книжка по поща не се праща, а подобно поведение не сме срещали, при нас почти не напуска никой... подразнен съм, защото то не бяха отпуски за учене, заеми от касата на фирмата, идване на работа когато й кефне....
Благодаря!
#1 | 03.11.2016, 14:08
Публикации: 26 / 0
Цитат на: Петър Михайлов link=topic=18851.msg113759#msg113759
Благодаря!
[/quote
#2 | 03.11.2016, 14:19
Публикации: 11934 / 2174
НАРЕДБА ЗА ТРУДОВАТА КНИЖКА И ТРУДОВИЯ СТАЖ
Чл. 6.
(3) Когато трудовата книжка не бъде получена от работника или служителя, работодателят му съобщава с писмо с обратна разписка да се яви, за да я получи лично. Тя може да бъде изпратена по пощата или предадена на определено от него лице само ако за това има писмено съгласие.
#3 | 03.11.2016, 14:24
Публикации: 1187 / 228
Да ви кажа, ситуацията не е много благоприятна, пък колкото и да сте били коректни. Според мен, може да се свържете с майката и с добрата да опитате да се разберете... Иначе работата отива на надхващане - какво точно са ви изпратили с препоръчано писмо, на обратната разписка от което не пише нищо(може да е примерно молбата за неплатен отпуск - обадили ви се по-рано да кажат, че ще я пратят и ето на - дошла най-накрая. Любопитен момент е дали тя е от друг град? ЧОвека не дошъл да си получи заплатата, а вие няма как да му я платите. Към 31.10 не е настъпило съответното обстоятелство...), вие пък да кажете, че лицето е в самоотлъчка от 01.11(което принципно е така, след като до 31.10 е в отпуск).
Най-добрия вариант е нещата да станат с добрата обаче, там явно сте по-силни...

п.с. Като дойде момента, книжка по пощта не изпращайте, заповед за прекратяване(с грижливо упоменаване какво точно, или по-добре нотариална покана) - може.
#4 | 03.11.2016, 14:38
Публикации: 11934 / 2174
" Днес получавам заявление с препоръчано писмо за прекратяване по чл.327, ал.1, т.2. Датата му в 31.10. На препоръчаното писмо не пише какво е изпратено - просто писмо с нещо си."

И все пак това "нещо си" е именно заявление за прекратяване - или не искате да "признаете" официално получаването му ?
#5 | 03.11.2016, 14:47
Публикации: 1187 / 228
Аз винаги гледам максимално да съгласувам интересите на клиента и работника, като действам на принципа, че по-добре да се даде мъничко повече, отколкото човека да се чувства ощетен, което е предпоставка за последващи занимания...
В конкретната ситуация(поне в светлината, в която е представена), другата страна е по-некотректна и е оправдано използването на подобен подход - в крайна сметка каквото повикало - това се обадило... В случая, към 31.10 работодателя все още не е неизряден, ако е направена уговорката "до последния работен ден" и няма основание за подобна претенция.
А като казахте, че момичето има заеми от касата на фирмата, същите погасени ли са към момента? Възможно е цялата работа да е породена от това обстоятелство, което обаче пък може да е и инструмент за въздействие от ваша страна...
Най-гладкия вариант е подсмърчате, плащате си като поп заплатата за септември колкото е, октомври е в неплатен - няма такава(вярвам, че има саморъчно подписана молба), начислявате си обезщетението за прекратяване без предизвестие от работника - с едно брутно възнаграждение няма да изпаднете в несъстоятелност, и се сдобивате с пиърсинг на ухото и неприятен вкус в устата..
#6 | 03.11.2016, 14:56
Публикации: 11934 / 2174
Петър Михайлов ,

а какво Ви съветва Вашият счетоводител ? Заемите от касата вероятно не са станали без Вашето разрешение и съгласие, а закъсненията защо не сте ги документирали и не сте я "санкционирали" съгласно предвидените за това стъпки в КТ ? Иначе явно сте единодушни с нея в това, че не желаете да продължите да работите заедно - остава и да го реализирате .
#7 | 03.11.2016, 15:32
Публикации: 1187 / 228
Елегантен вариант няма.
Единия начин, най-почтения, е да си платите всичко - заслужено или не.
Другия подход:
Тичате в банката веднага и привеждате заплатата за септември по сметка на лицето, ако разполагате с такава, или правите превод с пощенски запис. Нищо,  че няма писмено заявление за това, според КТ.
Разигравате с нужната доза артистизъм ситуацията, как видите ли, крехкото девойче се сетило в последния момент да ви изпрати молба за неплатен(и логичен въпрос - вие търсихте ли го по някакъв начин да питате какво става, че чакате такава). От една страна може да се каже, че като ви е опряло яйцето до задниците, сте платили заплата днес, от друга - че на нея й е допарило на същото място и в последния момент ви е изпратила молба за отпуск - всичко е въпрос на доказване. Не е удачно да правите по-дълги самоотлъчки, защото съвсем логично пък ще ви попитат какво сте правили един месец(целия октомври и септември, не знам кога свършва платения).
Утре си подготвяте протоколи за отсъствия, докладни записки, пращате искане за даване на писмени обяснения(по недвусмислен начин, най-добре нотариално) и подкарвате другата процедура, пък каквото излезе...
По-многопластов съвет според мен няма да получите...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група