Срокове до 31.12.2012: Осигуровки, ДДФЛ, Д1, Д6 по ТД, ДУК, ГД, Самоосигуряващи

07.01.2012, 20:15 22007 1

07.01.2012, 20:15
Публикации: 1959 / 1614
Администратор на сайта
Срокове за внасяне на осигурителни вноски и ДДФЛ и подаване на Д1, Д6 по ТД, ДУК, ГД, Самоосигуряващи се лица

Трудови договори и ДУК

Осигурителните вноски се внасят едновременно с изплащането на дължимото възнаграждение или на част от него. Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени или не са начислени, осигурителят внася осигурителните вноски до края на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът. (чл. 7 ал. 1, 2 и 3 КСО)

ДДФЛ се внася до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан. Или се внася до края на месеца, следващ месеца, през който са направени частичните плащания, когато когато през съответния месец са направени само частични плащания за този или за друг месец. (чл. 65, ал.11 и 12 ЗДДФЛ)

Д1 се подава за всеки календарен месец не по-късно от деня, следващ деня на възникване на последното задължение за внасяне на вноските за този месец, освен при изплащане на аванс, който не е единствено плащане за месеца. (чл. 3, ал.1, т. 1 НАРЕДБА № Н-8)

Д6 се подава не по-късно от последния работен ден на календарния месец, през който е възникнало задължението за внасяне на вноските и данъка за съответния месец. (чл. 3, ал.3, т. 1 НАРЕДБА № Н-8)

Граждански договори

Осигурителните вноски за лицата, които работят без трудово правоотношение, се внасят от осигурителя до 10-о число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението. (чл. 7, ал. 6 КСО)

ДДФЛ се внася се внася до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан. (чл. 65, ал.11 ЗДДФЛ)

Д1 се подава не по-късно от 10 дни след плащане на осигуровките, следващ месеца на изплащане на възнаграждението. (чл. 3, ал.1, т. 3 НАРЕДБА № Н-8 във връзка с чл. 7 ал. 6 КСО)

Д6 се подава не по-късно от последния работен ден на календарния месец, през който е възникнало задължението за внасяне на вноските и данъка за съответния месец. При попълване се включва сумата на дължимите и/или внесени осигурителни вноски върху изплатените възнаграждения за работа без трудови правоотношения, към момента на подаване на декларацията. В Декларация образец № 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ" не се попълва ЗДДФЛ от граждански договор, а само ДДФЛ по чл.42 ЗДДФЛ, които са трудови договори.

Самоосигуряващи се лица

Осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица се внасят лично или чрез осигурителни каси до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се дължат. (чл. 7, ал. 4 КСО)

ДДФЛ, когато СОЛ получава доход и е съдружник и член-кооператор, акционер, притежаващ повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество се внася до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан. Или се внася до края на месеца, следващ месеца, през който са направени частичните плащания, когато когато през съответния месец са направени само частични плащания за този или за друг месец. (чл. 65, ал.11 и 12 ЗДДФЛ)

ДДФЛ, когато СОЛ получава доход и не e съдружник и член-кооператор, акционер, притежаващ повече от 5 на сто от капитала на акционерното дружество е се внася авансов данък от лицето, придобило дохода, до 15-о число на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода. Не се внася авансов данък за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година. (чл. 67, ал. 1 и ал. 2 ЗДДФЛ)

Д1 се подава по-късно от 10 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец. (чл. 3, ал.1, т. 2 НАРЕДБА № Н-8)

Д6 се подава и от самоосигуряващите се лица - еднократно до 30 април за дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година. (чл. 3, ал.3, т. 2 НАРЕДБА № Н-8)
#1 | 08.01.2012, 12:41
Публикации: 3145 / 253
Декларация образец № 7

Подава се от на самоосигуряващите (безработните лица) се лица, които имат задължение за внасяне на вноски на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване. Съгласно Чл.3 (4) Декларация образец № 7 се подава в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите до края на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване.( Наредба Н-8)

Декларация образец № 3

Съгласно чл.3 (2) Наредба Н-8 Декларация образец № 3 се подава в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите до 10 дни след края на месеца, за който се отнасят данните:
    1. от Българската православна църква или други признати по нормативно установен ред вероизповедания за лицата по чл. 40, ал. 1, т. 7 от Закона за здравното осигуряване;
    2. от училищата за лицата над 18-годишна възраст, които учат редовно до завършване на средното образование;
    3. от висшите училища за лицата по чл. 40, ал. 3, т. 2 и 3 от Закона за здравното осигуряване;
    4. от Агенцията за социално подпомагане за лицата, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи и целеви помощи за отопление, и за родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ;
    5. от специализираните институции за социални услуги за настанените при тях лица;
    6. от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към министъра на правосъдието за лишените от свобода и задържаните под стража;
    7. от Агенцията за бежанците за лицата по чл. 40, ал. 3, т. 7 от Закона за здравното осигуряване.

Декларация образец № 5

Съгласно от Чл. 5. (1) отНаредба Н-8  Лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4,  ал. 5 и ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване и чл. 13, ал. 4 и чл. 17 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица, внесли авансово осигурителни вноски за здравно осигуряване; фонд "Пенсии"; фонд "Пенсии" и универсален пенсионен фонд за определени от тях периоди през календарната година, могат да подават данни за осигуряването с декларация образец № 5.
Съгласно (3) Декларацията се подава до 10 дни след внасяне на осигурителните вноски в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите.

СРОКОВЕ ЗА КОРЕКЦИИ НА Д1, Д3, Д5 И Д6

Съгласно Чл.3 (5) от НАРЕДБА Н-8 Декларации образец № 1, 3 и 5 не се подават за коригиране и заличаване на данни след 30 април на годината, следваща годината, за която се отнасят. След този срок декларации се подават само на електронен или хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите или Националния осигурителен институт във връзка с възложените им дейности. Декларация образец № 6, подадена от лицата по ал. 3, т. 1, може да се коригира до края на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за подаване на декларацията. Декларация образец № 6, подадена от лицата по ал. 3, т. 2, може да се коригира до изтичане на срока за подаването й.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група