Подобрение на нает актив

07.03.2017, 14:59 6477 1

07.03.2017, 14:59
Публикации: 679 / 25
Договор за наем на помещение от 2014 г.Като клауза-текущи и основни ремонти на помещението са за сметка на наемателя по време на ползуването на актива.Извършено е подобрение.Как да бъде заведено подобрението-като  НДМА ли?
#1 | 07.03.2017, 15:08
Публикации: 11945 / 2180

Счетоводно отчитане на разходите за подобрения на наети активи

Публикувано на 18.11.2014

д-р Бойка Брезоева, д.е.с.,регистриран одитор


    В бр. 6/2014 г. на сп. „Счетоводство +”,д-р Бойка Брезоева, д.е.с.,регистриран одитор, отговаря на следния въпрос: За данъчни цели разходите за подобрения на наети активи се третират като нематериален актив, който се отнася в категория IV с годишна данъчна амортизационна норма не повече от 33,33 на сто. Как следва да се отчитат счетоводно тези разходи, при положение че не отговарят на дефиницията за нематериални активи както по МСС 38 Нематериални активи, така и по СС 38 Нематериални активи? Правилно ли е да се отчитат като текущи?

   Обстоятелството, че подобренията на наети активи нямат характер на нематериални активи по смисъла на МСС 38 и СС 38, не дава основание разходите за тях да се отчитат като текущи. Според принципа за предимство на съдържанието пред правната форма, регламентиран в чл. 4, ал. 1, т. 5 от Закона за счетоводството, сделките и събитията се представят счетоводно не толкова от правната им страна, а според икономическата им същност. В съответствие с този принцип, когато подобрението на нает актив води до увеличаване ефективността на използване на актива или на неговия полезен живот, разходите следва да се капитализират, да формират оценка на нетекущ дълготраен материален актив, защото изгодата от тях е дългосрочна, независимо че активът не е собствен. По този начин се постига по-достоверно представяне на ресурсите на предприятието във финансовия му отчет. Това е особено важно при прилагането на международните счетоводни стандарти. Ето защо разходите за подобрения на наети активи следва да се отчитат по реда на МСС 16 Имоти, машини, съоръжения. Компании използващи в практиката си МСС, представят във финансовите си отчети такива разходи като част от статията „имоти, машини, съоръжения“ (дълготрайни материални активи). Тъй като тази статия обикновено е една, в нейната разбивка в пояснителните приложения сe представя като отделна подстатия и такава за „разходи за подобрения на наети активи“ (както има и отделна подстатия за аванси и разходи за имоти, машини и съоръжения в процес на придобиване). Повечето от предприятията, прилагащи Националните стандарти за финансови отчети на малки и средни предприятия (НСФОМСП), продължават да отчитат счетоводно разходите за подобрения на наети активи като нематериален актив, защото за данъчни цели те се третират като нематериален актив. По-обосновано обаче е тези разходи да се представят в баланса в състава на дълготрайните материални активи, както при прилагане на МСС, защото принципът за предимство на икономическото съдържание пред правната форма важи за всички предприятия.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група