Признаване на приходи и разходи от последващи оценки и отписване на вземания

21.07.2017, 15:05 7162 0

21.07.2017, 15:05
Отговаря доц. д-р Али Вейсел - регистриран одитор

Въпрос: Фактури на клиенти от 2011 г. през 2016 г. са отписани вземания. Фирмата доставчик изпраща на клиента уведомително писмо, с което го приканва да погаси задълженията си. В отговор те потвърждават, че ще ги погасят, като не упоменават конкретен срок. В тази случай задължени ли сме да отпишем вземанията?

Отговорът на специалиста:

Признаването на приходи и разходи от последващи оценки и от отписване на вземания се извършва съгласно чл. 37 от Закона за корпоративното подоходно облагане.

Съгласно ал. 1 от този член непризнатите за данъчни цели приходи и разходи от последващи оценки и от отписване на вземания се признават за данъчни цели най-рано в годината, в която настъпи едно от следните обстоятелства:

1. изтичане на три години, за вземанията с тригодишен давностен срок, или на 5 години, за вземанията с петгодишен давностен срок, от момента, в който вземането е станало изискуемо;
2. възмездно прехвърляне на вземането;
3. производството по несъстоятелност на длъжника е прекратено с утвърден оздравителен план, в който се предвижда непълно удовлетворяване на данъчно задълженото лице; непризнатите приходи и разходи се признават за данъчни цели само по отношение на намалението на вземането;
4. с влязло в сила съдебно решение е постановено, че вземането или част от него е недължимо; непризнатите приходи и разходи се признават за данъчни цели само по отношение на недължимата част от вземането;
5. преди изтичане на съответния срок по т. 1 вземанията са погасени по силата на закон;
6. при заличаване на длъжника, когато вземането или част от него е останало неудовлетворено - признава се до размера на неудовлетворената част.

В тази разпоредба е посочено кога най-рано се признават разходите от отписване на вземания. Това означава, че те могат да се признават и през следващите години.

Затова в описания случай предприятието няма задължение да отпише вземанията съгласно данъчното законодателство.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група