Данъчни облекчения за деца

12.06.2017, 12:46 6313 0

12.06.2017, 12:46
Отговаря Лорета ЦВЕТКОВА – данъчен експерт

Въпрос: При прекратяване на трудовия договор на едно лице през м. декември има ли право да ползва облекчението по чл. 22в чрез работодателя, при който договорът му е прекратен?

Отговор: Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания могат да се ползват само в годишен аспект, т.е. при годишното облагане на физическото лице, както следва:
– Във връзка с определянето на годишен данък за доходите от трудови правоотношения по реда на чл. 49 от ЗДДФЛ, т.е. чрез работодател, когато към 31 декември на данъчната година той е работодател по основното трудово правоотношение на физическото лице или
– С подаване на годишна данъчна декларация на основание чл. 23, ал. 1 от ЗДДФЛ.
Тъй като в конкретния случай правоотношението с работодателя е прекратено преди 31 декември, същият не може да се счита за работодател по основно трудово правоотношение на лицето към тази дата и съответно няма право да формира годишна данъчна основа и да определя годишен данък за доходите от трудови правоотношения на това лице, както и да прилага предвидените в чл. 49, ал. 3 от ЗДДФЛ данъчни облекчения. Ако към 31 декември на годината лицето няма друг работодател то може да ползва облекчението за деца само с подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, независимо от факта, че през течение на годината е получавало единствено доходи от трудови правоотношения.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група