Напускане без предизвестие

15.06.2017, 14:14 8097 5

15.06.2017, 14:14
Публикации: 7 / 0
Здравейте!
Добавям нова тема по този въпрос, тъй като не намерих нищо от тази година.
Ситуацията е следната. Работя на длъжност продавач-консултант 5 месеца. Назначена съм на постоянен договор, като не е упоменато в чия полза е той. Работя на 8 часов работен ден(по договор), което реално е 14 часа на график 2на1. Получих предложение за работа на доста по-престижно място, но се налага да започна възможно най-скоро. Бих искала да напусна без да спазвам срока на предизвестие(30дни). Наясно съм, че при това положение дължа една работна заплата на работодателя си. Имам обаче няколко въпроса, на които не намирам отговори. Първият ми въпрос е. Работната ми заплата се смята от 1 до 1 следващия месец, а се изплаща на 15 число. В момента очаквам да ми платят заплатата за месец май. Месец юни имам изработени 5 дни, след което излязох болничен, тъй като се разболях от пневмония. Датата ми на започване на изработване е 09,06,2017, като това е и датата на започване на болничен. Та въпросите са ми: Ще получа ли заплащането ми за месец май или тази заплата ще ми удържи при неспазване на срока? Другото, което ме интересува: какво ще се случи с тези 5 работни дни, които имам? Имам право на платен отпуск от 8 дни. Ще ми бъде ли платен, ако напусна без предизвестие? Има ли някакъв специфичен документ, с който трябва да информирам работодателя си, че няма да спазя цялото предизвестие? И на последно място: След като съм била 10 дни болничен по време на предизвестие, сумата която ще дължа на работодателя ще бъде ли намалена при положение, че са минали 10 дни?
Благодаря предварително!
#1 | 15.06.2017, 14:31
Публикации: 4391 / 732
Теоретично, обезщетението за неспазено предизвестие не се удържа от дължимите заплати, а се внася в касата/банката от работника. Тоест, вие си получавате пълната заплата, а обратно внасяте обезщетението. Е, има и вариант за удържане, но трябва да е по ваше писмено желание.

Обезщетението е в размер на пълна брутна заплата (пропорционално на неспазеното предизвестие), независимо дали сте били в болничен и последния месец сте получули по-малко. Ако заявлението/предизвестието е било пуснато преди болничния и болничният се ползва в срока на предизвестие - тези дни ще намалят неспазения срок.

Теоретично, неползваните дни отпуск се плащат като обезщетение от работодателя на работника, независимо от начина на напускане.

Специфичен документ - напишете едно заявление, че от ... дата напускате и че няма да спазите предизвестието, както и да ви се попълни и даде ТК и ако желаете УП-та.
#2 | 15.06.2017, 14:34
Публикации: 1187 / 228
Възнаграждението си е въанзграждение, обезщетението - обезщетение. Обезщетението е в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на неспазено предизвестие. Не може да се извършва прихващане от възнаграждение за труд за дължимото обезщетение.
Обезщетението за неизползван отпуск ви се дължи отделно, без значение от основанието, на което е прекратен договора. 
#3 | 15.06.2017, 15:10
Публикации: 83 / 12
А защо не пробвате да проведете спокоен разговор с шефа? Категорично ли отпада възможността да напуснете по взаимно съгласие?
#4 | 15.06.2017, 15:27
Публикации: 25 / 0
Здравейте,

служител има 6 месеца до пенсиониране поради навършване на пенсионна възраст и осигурителен стаж, ако получи 3 месечно предизвестие за прекратяване на ТД губи правото на 6 РЗ преди пенсиониране във фирмата, където работи повече от 10 г.- има ли защита и възможност да не се стига до предизвестие като се вземат платената и неплатена отпуска или БЛ ?
#5 | 15.06.2017, 16:54
Публикации: 38 / 3
Работодателят не може да му пусне предизвестие по чл.328, ал. 10, докато лицето не навърши изискуемият стаж и години.
 Ако му връчат предизвестие по друг член, вече ще бъде късно. Връчат ли му предизвестие докато е на работа после и да си взема отпуск или болничен полза никаква.
Няма как лицето да изкара в отпуски и болнични оставащите 6 месеца за да не може работодателя да му връчи предизвестие.
Надявам се, че работодателят ще бъде коректен и няма да ощети лицето, ако това все пак се случи може да заведе дело.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група