Прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие

28.06.2017, 11:27 12054 3

28.06.2017, 11:27
Отговаря Нина МАНОЛОВА - адвокат

Моля да ми отговорите на следните въпроси, имащи отношение към прекратяване на трудово правоотношение по взаимно съгласие:
1. Наша работничка е подала молба за напускане на работа, като в молбата е записала една дата, а лицето е освободено на друга дата - т. е. липсва съвпадение на волите на двете страни.
2. Каква юридическа стойност има тази молба, след като лицето е посочило в нея да бъде освободено на 30 януари 2017 г., а на 26 януари си е получило заплатата за м.януари - т.е. 6 дни преди да е приключил месецът? Законно ли е да се приключва месецът толкова рано и как ще се спази чл. 325, ал. 1, т. 1?


Отговор на първия поставен въпрос: Чл. 325, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда (КТ) изисква изрично писмено съгласие относно прекратяване на трудовия договор. Взаимното съгласие е налице, когато съвпаднат волеизявленията на двете страни за прекратяване на сключения по между им договор.
Датата на прекратяване ще бъде датата на получаване на приемането на предложението - т.е. датата на получаване на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение - чл. 335, ал. 2, т. 3 КТ. Няма пречка датата на прекратяване да се определи по взаимно съгласие на страните. В случая работничката е предложила прекратяването да стане от 30 януари 2017 г. В резолюцията на ръководителя на предприятието е определена дата за прекратяване на правоотношението 1 февруари 2017 г. Тази дата е посочена и в заповедта за прекратяване на правоотношението, която е получена от работничката на 9 февруари 2017 г. При това положение, понеже съгласие е постигнато относно прекратяването, а е спорна само датата на това прекратяване, по аналогия ще се приложат нормите на чл. 13, 14 от Закона за задълженията и договорите относно действието на правните сделки, каквато сделка представлява взаимното съгласие за прекратяване на трудовия договор. Трудовият договор ще се смята прекратен от датата на получаване на заповедта на работодателя за прекратяване от предложителя (работничката).
За прилагане на основанието на чл. 325, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда задължително необходимо е съгласие относно прекратяване на трудовия договор и евентуално относно датата на прекратяване. В конкретния случай работничката трудно може да докаже някакъв интерес като основание за атакуване на заповедта на работодателя пред съда, тъй като в конкретния случай, става дума за един ден разлика между предложената и приета от работодателя дата. Хипотетично това би било възможно само ако интересът от прекратяване на трудовия договор отпадне.

Отговор на втория поставен въпрос: По втората част от въпроса, законно ли е да се изплати, съответно получи трудово възнаграждение за работа, която още не е била извършена, е необходимо да се има предвид следното: Кодексът на труда изрично установява, че работодателят дължи възнаграждение на работника или служителя за извършената от него работа (чл. 124 и чл. 128 от Кодекса на труда). Предварително заплащане е допустимо само като аванс (арг. от чл. 270, ал. 2 КТ). Полученият аванс се удържа от трудовото възнаграждение (чл. 272, ал. 1, т. 1 КТ). Следователно, работодателят, в конкретния казус, не е извършил нарушение, като е изплатил авансово част от дължимото възнаграждение. Авансовото плащане е без значение за прекратяване на трудовото правоотношение. То не е недължимо платено, тъй като работничката е работила до края на месеца, за който й е платено.
#1 | 15.07.2017, 00:30
Публикации: 2 / 0
Моля ,ако  е възможно да ми отговорите на следния казус:на 06.07.2017 подадох молба за напускане до управителя на фирмата.В края на работния ден ми бе върнат втория екземпляр  с отговор от УПРАВИТЕЛЯ "съгласна съм по чл.326.т1от КТ".На 07.07.2017 молбата ми е с вх.номер в счетоводството без да имам отговор от работодателя(собственика на фирмата).На 13.07.2017 се срещнах със сина на собствениците,защото те не бяха в офиса си и той ги замества разговарях с него като му заявих желание да оттегля молбата си за напускане ако той е съгласен.Той даде своето съгласие и звънна на УПРАВИТЕЛЯ при който трябва да подам заявление,което да се подпише от УПРАВИТЕЛЯ, а след това и от собственика-работодателя.Въпросът ми е управителят длъжен ли е да уважи решението на собственика и собственика ли е този който трябва да вземе решението според КТ.Благодаря предварително.
#2 | 15.07.2017, 15:58
Публикации: 4393 / 734
След като се действа по 326 (1), то може да погледнете и 326 (4): "Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя".

Сега, тези връзки управител - собственик не са ми много ясни. Документите трябва да са подписани от представляващия фирмата - този, който е подписал трудовия договор (като длъжност, не като име).
#3 | 16.07.2017, 23:46
Публикации: 2 / 0
Благодаря Ви!
Договорът ми е подписан от собственика не от управителят.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група