ДУК и осигуровки

11.10.2017, 11:40 3846 4

11.10.2017, 11:40
Публикации: 66 / 0
Здравейте.
В новорегистрирано ЕООД съдружниците избират трето лице, НЯМАЩО никакъв дял в дружеството, което да представлява дружеството в качеството му на управител по ДУК. Лицето е вписано в ТР. Дружеството все още няма дейност, няма назначени лица, подписани договори, издадени фактури и т.н и следователно не внася осигуровки по този ДУК. Само да уточня, че фирмата ще използва работници от друга фирма, когато трябва да извършва услуги. Въпросите ми са:
1. Какво става ако например дружеството има дейност в рамките на 1 месец и след това отново спира дейност -напр. къса фактура за извършена услуга и това е ? Как се процедира с осигуряването в този случай - осигурявам лицето за 1 месец и спирам да го осигурявам след това, така ли?      2. По какъв начин, лицето трябва да декларира, че започва дейност за даден период и съответно прекъсва след това? Може ли това да стане с ОКД5, независимо, че лицето не е СОЛ или се подават Обр.1 и 6, когато има дейност и след това не се подава, но според мен в този случай при проверка би имало проблем. Моля за помощ.
#1 | 11.10.2017, 13:54
Публикации: 9327 / 1567
Единственото сигурно е, че не се подава ОКД5, а само Д1 и Д6.
Всичко останало зависи от конкретния ДУ - как е регламентирано в него "нямането" на дейност. Кавичките подсказват, че "нямането" е много относително понятие. Преговорите преди сключване на конкретен договор, търсенето на клиенти, подписите върху платежни, декларации и т.н. СА управленска дейност. От такава гледна точка може да имате проблеми.

ПП Не разбрах какво е това ЕООД със съдружници....
#2 | 11.10.2017, 15:39
Публикации: 11947 / 2181
"...след това отново спира дейност -напр. къса фактура за извършена услуга и това е ? "

Вие с това изречение направо направихте излишно подаването на ОКД5 и отговорихте на фундаменталния въпрос "Що е то упражняване на дейност ?". Има фактура - има дейност, късаме фактурата - няма дейност. Обезценихме и КСО в частта му определяща, че осигуряването е резултат на упражняване на дейност от лицето. Поставихме фактурата в основата на осигуряването.

" Може ли това да стане с ОКД5, независимо, че лицето не е СОЛ "
Най-отгоре на самия формуляр ОКД пише, че това е "Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице" . Все едно да се питаме може ли да подадем на една фирма ДДС независимо, че не е регистрирана по ЗДДС.


Иначе толкова много материали има и в нета и тука, в дискусиите в КиК инфо - само да Ви се търси и чете.  :smile1:

#3 | 11.10.2017, 15:48
Публикации: 66 / 0
ПП Не разбрах какво е това ЕООД със съдружници....
[/quote]
Извинявам се > става въпрос за ООД.
#4 | 11.10.2017, 15:59
Публикации: 66 / 0
Относно ФАКТУРАТА, да права сте, но това беше просто пример. Ясно е, че лицето трябва да упражнява дейност, за да се осигурява. То го пише и в КСО. Относно ОКД5 - ДА, най-отгоре е записано, че е за самоосигуряващи се лица, но четох една статия, в която е загатнато, че лицето когато е по ДУК, трябва да декларира това пред НАП когато започне дейност и съответно, когато прекъсне дейност, за да няма проблем. Затова и споменах, въпросната декларация. Доста четох по въпроса, но трудно би могло да се докаже, кога лицето е извършвало, или не е извършвало дейност, затова попитах и тук за мнение, защото се пообърках доста. Благодаря за отговорите!!!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група