Земеделски стопанин- деклариране на доход от субсидия

27.12.2012, 09:35 4338 1

27.12.2012, 09:35
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

В момента работя на трудов договор. През 2012г е кандидатствах по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) като ФЛ за поддържане на ливади, чрез косене (т.е. не извършвам производство на преработена и непреработена продукция), за която дейност не е задължително условието да имам регистрация като земеделски производител, и за която получих субсидия, отнасяща се за 2012г. от ДФЗ-РА .

Т.к към момента не намерих указания и тълкуване на ЗДДФЛ за тази дейност като земеделски стопанин, моля за Вашето мнение и отговор:

1.Какъв вид облагаем доход трябва да огразя получената субсидия в ГДД за 2012?

Имам ли право като земеделски стопанин да ползвам НПР-40%? - Доходи от др.стопанска д-ст Приложение №3- таблица 2 с код 03-„д-ди под формата на държ.помощи, субсидии и др.подпомагане от ЕФ...” след като нямам произведена преработена или непреработена продукция и нямам реализирани приходи от продажба на такава продукция, или трябва да отразя този доход в Приложение № 6 -Доходи от други източници по чл. 35 от ЗДДФЛ - с код 06- др.източници, без да ползвам НПР? Искам да отбележа, че за да извърша тази дейност като ФЛ, съм вложил не малко разходи по нея, като например : закупена техника- косачки, наемане на допълнителна работна ръка, наем на зем.площи, като за целта съм сключил договор за период от 5 год и редица други ...

2. За формирането на годишната данъчна основа, трябва ли да приспадна и внеса осигурителни вноски от общия размер на субсидията т.е трябва ли да попълня в Прил.3 Част ІІ, т.2 или Прил.6 Част ІІ т.1.1 както и Таблица 1 и 2 за определяне на окончателния размер на осигурителния доход?

Благодаря предварително!
#1 | 27.12.2012, 10:20
Публикации: 6680 / 661
Мисля, че точно в таблица 2 на приложение № 3 трябва да попълните получената сума. Освен това трябва да попълните и приложение № 1 - за доходи от трудови договори.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група