Годишна преоценка на вземания и задължения във валута

05.12.2017, 11:14 7079 5

05.12.2017, 11:14
Публикации: 14 / 0
Здравейте, колеги!
По принцип винаги правя годишна преоценка на наличната валута по банкови сметки към 31.12.2017 по курса на БНБ, но за първи път тази година ми се случва да имам големи вземания във валута.Интересува ме задължителна ли е годишната преоценка на вземанията от клиенти във валута. Ако да признава ли се за данъчни цели? 
Благодаря предварително за помощта!
#1 | 05.12.2017, 11:33
Публикации: 6403 / 1129
3.1. Сделките в чуждестранна валута, с изключение на тези за покупка и продажба на валута, се вписват в левове при първоначалното счетоводно отразяване, като към сумата в чуждестранна валута се прилага централният курс към датата на сделката.
               3.2. Закупената валута се оценява по валутния курс на придобиване.
               3.3. Продадената валута се оценява по валутния курс на продажбата.
               3.4. В годишния финансов отчет и в междинните финансови отчети паричните и непаричните позиции в чуждестранна валута се отразяват, както следва:
                    а) паричните позиции в чуждестранна валута се оценяват по заключителен курс, а текущо през годината - по централния курс на Българската народна банка;
                    б) непаричните позиции, които се отчитат по историческа цена, изразена в чуждестранна валута, се оценяват, като се използва валутният курс към датата на сделката;
                    в) непаричните позиции, които се отчитат по справедлива стойност, изразена в чуждестранна валута, се оценяват, като се използва валутният курс към датата, към която е определена справедливата стойност.
               3.5. Периодичността на текущата оценка на позициите в чуждестранна валута се определя от предприятието. Тя задължително се извършва към датата на всяко съставяне на финансов отчет.

Това казва стандартът. Може да направите преоценка, данъчно ще е призната.
Моята практика е да формирам приходи и разходи от валутни разлики към момента на разплащане по сделката.
#2 | 05.12.2017, 11:57
Публикации: 14 / 0
Благодаря много!
По принцип ми е по удобно да правя преоценката в момента на разплащане на сделката, но това ще е догодина. Интересува ме дали съм длъжна да правя годишна преоценка  на вземането,защото текста който сте цитирали от СС 21 гласи следното:"Периодичността на текущата оценка на позициите в чуждестранна валута се определя от предприятието. Тя задължително се извършва към датата на всяко съставяне на финансов отчет. "
#3 | 05.12.2017, 12:48
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
Това касае паричните позиции. Подчертала съм в черно, че непаричните позиции във валута се оценяват по историческа цена.
#4 | 05.12.2017, 13:37
Публикации: 14 / 0
Извинявам се, че може би съм малко по-подробна, но защо мислите че вземането във валута е непарична позиция? СС 21 дава следното определение:
"Парични позиции - парични наличности, активи и пасиви, които предстои да бъдат получени или заплатени в
определим брой валутни единици. Основният признак на паричните позиции е правото да се получи или задължението да се достави фиксиран или определим брой валутни единици (пенсии и други доходи на наети лица, които се изплащат с парични средства; провизии, които се уреждат с парични средства, парични дивиденти, признати за пасиви). Подобно на това договорите за получаване (или доставка) на променлив брой капиталови инструменти или променливо количество активи, чиято справедлива цена за получаване (или доставка) се равнява на фиксиран или определим брой валутни единици, са парични позиции. Обратно, основният признак на непаричните позиции е липсата на право да се получи или задължение да се достави фиксиран или определим брой валутни единици (репутация; нематериални активи; запаси; имоти, машини и съоръжения; провизии, които се уреждат с доставката на непарични позиции)."
След като имам вземане във валута не следва ли, то да се определи като парична позиция, защото  основен неин признак е правото да се получи определим брой валутни единици.
#5 | 05.12.2017, 15:24
Публикации: 11932 / 2174
https://ekspertis.bg/document/view/qanda/135283/0/


Преоценка на възникнало вземане във валута

Скрит текст :
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група