Изплатен дивидент, начислен и внесен данък дивидент без печалба от минали години

17.01.2018, 13:58 13186 5

17.01.2018, 13:58
Публикации: 98 / 0
Здравейте, Управителят си изплатил сума от банковата сметка с основание дивидент. Направих към 31.10.17 баланс и опр, изготвих протокол от ОС за начисляване и изплащане на дивидент, с предвидени бъдещи разходи и дружеството е на печалба, както и сега към 31.12.17. Проблемът е, че дружеството няма неразпределена печалба от минали години. Ако се позова на следното: "Изплатения неправомерно дивидент следва да се отчете по дебита на сметка 122 (Неразпределена печалба от минали години) т.е. като минус по сметката." Грешката е допусната, данък дивидент е деклариран с декларация по чл.55 и внесен. Въпросът ми е как да го отразя, за да си спестя евентуални санкции по ЗКПО?
#1 | 17.01.2018, 16:19
Публикации: 11934 / 2174
Аз не мисля, че подлежите на каквито и да било санкции. Прочитайки това, което сте направили се сетих, както и често напоследък за една статия " Дивидент навсякъде и по всяко време ". Според мене все повече ще ни занимава този въпрос, защото с инициативата на НАП за регулиране на нереално големите каси, с разбирането на собствениците все повече ще се срещат случаите на регулярно разпределение на дивидента за печалби от минали години.
Остава нерешен въпросът за това е ли редно или не да разпределяме авансов дивидент. Аз не съм срещнала категоричен отговор на този въпрос . В същото време бих нарекла именно така това, което е направил Вашият собственик.
На Ваше място не бих променила нищо . Можете само да поумувате за контировките при отчитане на тази ситуация.
Ако не наречем станалото разпределение на авансов дивидент остава да го наречем скрито разпределение на печалбата. Ето обаче - собственикът не е искал това да е скрито разпределение и първосигнално си го е нарекъл с може би правилното име - дивидент / всъщност авансов / .
Все пак и по-добре авансов дивидент, отколкото скрито разпределение на печалбата . :smile1:

Скрит текст :
#2 | 18.01.2018, 15:17
Публикации: 1704 / 207
И една статия на доц. д-р Людмила Мермерска.
Разпределяне на дивидент в ООД /ЕООД в полза на физически лица – възможност за узаконяване на личното потребление
Скрит текст :
#3 | 18.01.2018, 15:31
Публикации: 11934 / 2174
Става една игра на думи - вземат се едни пари от касата, но трябва да ги облечем в думата "скрито разпределение на печалбата" вместо да ги наречем смело авансов дивидент. Иначе статията на доц. д-р Л.Мермерска е , както винаги , абсолютно аргументирана и точна. Мисля обаче, че все по-смело ще се чуват гласове в подкрепа на мнението на проф. Герджиков. Не е нормално един собственик да има добър бизнес, да има приходи и пари в касата, да има желание да плати данък и да си ги ползва, но Законът да нарича това "скрито разпределение на печалбата " вместо държавата да си прибере едни данъци , а физическото лице едни чисти пари.
Направи ми впечатление, че специално е разгледан и въпросът дали е страшно да се посочва скрито разпределение на печалбата.
Не, не е страшно вероятно, но е заложено по принуда - ако имаме една голяма каса от дейност през текущата година значи собственикът да трупа парите до края на годината / кой знае къде - може да не иска в банкова сметка / или да ги взема крадешком и да си признава , че скрито си ги разпределя. Не е страшно, а е направо смешно.
#4 | 18.01.2018, 15:37
Публикации: 98 / 0
Видно че е направено с цел да не се изписват пари от фиктивни големи наличности в касите на фирмите. Обаче когато нямаш наличности по каса и видно разполагаш с едни пари в края на годината по банковата сметка, платил си данък дивидент, начислил си, не виждам защо следва да се тълкува като скрито разпределение!!?
#5 | 18.01.2018, 17:06
Публикации: 93 / 20
Много ми хареса коментара на Delphine, напълно съм съгласна и споделям мнението ѝ.

Не виждам защо да не бъде предоставена възможност на дружествата да разпределят „авансов дивидент“ в полза на своите акционери/съдружници при публикуване на междинен баланс в ЕТР, например. При положение, че грижата е към третите – добросъвестни лица.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група