Лизинг и търговска отсъпка

12.02.2012, 16:08 4625 3

12.02.2012, 16:08
Публикации: 30 / 1
Здравейте,
Моля за помощ...имам фактура  и договр за ДМА от м.05.2011 от доставчика.
ДМА се изплаща на равни вноски за 24 месеца.В същото време в договора е записано, че фирмата придобила ДМА-то, при закупуване на стоки от доставчика ще ползва 10% бонус, който ще се приспадне от дължимите суми за придобитото ДМА.През м.12.2012 е издадено кр.известие за този бонус.Фирмата не е регистрирана по ДДС.Ф-ра за ДМА съм осчетоводила 204/159, въпроса ми е за КИ аз мисля за 159/709, дали е така? Благодаря предварително за отговори
#1 | 13.02.2012, 12:15
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
На първо четене не става ясно за какво е договорът - лизингов ли е? Ако е така, защо са ви издали само фактура през май миналата година? И после чак през декември за отстъпката? Ако плащате на вноски и договорът е лизингов би трябвало да ви издават фактура за всяка вноска и не би трябвало ДМА да е заведен по 204 с-ка, защото активът се прехвърля окончателно при изплащане на последната вноска? По-скоро става дума за разсрочено плащане или за нещо друго.... :(
Уточнете въпроса, за да получите верния отговор  :hi:
#2 | 13.02.2012, 16:17
МамаБожка
Ето едно писъмце, малко старичко но върши работа.
 
С други думи частта от получената търговскаотстъпка следва да се отчете в намаление на доставната стойност (цената на придобиване) на стоките, които са налични в края на календарната година.  Във вашия случай ще се намали цената на придобиването на ДМА


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
Дирекция “Данъчна политика”

Изх. № 12-00-300

София, 26.07.2006 г.

Относно: Счетоводно третиране на търговска отстъпка, предоставена от контрагент в края на календарната година за придобитите през периода стоки

Получената търговска отстъпка от дружеството в края на календарната година (31.12.200Х г.) и касаеща придобитите през този период стоки, следва да се разграничи по отношение принадлежността й към:

- реализираните (продадените) през периода стоки;

- наличните стоки към 31.12.200Х г.

Това разграничение се налага предвид различното счетоводно третиране на търговскатаотстъпка по отношение на наличните и реализираните стоки. Като база за разпределение на търговската отстъпка дружеството може да използва всеки разумен метод, чрез който е възможно да се определи с достатъчна степен на сигурност, частта от търговската отстъпка, относима към продадените, респ. наличните стоки.
По отношение наличните стоки и с оглед прилагането на т.5.1. от Счетоводен стандарт 2 “Отчитане на стоково-материалните запаси”, търговската отстъпка се приспада при определяне разходите за закупуване на стоковите активи. С други думи частта от получената търговскаотстъпка следва да се отчете в намаление на доставната стойност (цената на придобиване) на стоките, които са налични в края на календарната година.

Частта от търговската отстъпка, касаеща реализираните стоки, счетоводно се отчита в намаление на балансовата стойност на продадените активи. По този начин разходите за дейността на дружеството като цяло ще се намалят, а финансовият резултат за отчетния период ще се увеличи.

С оглед на гореизложеното следва да се има предвид, че в конкретната хипотеза търговскатаотстъпка не покрива изискванията за признаване на приход. Същата представлява корекция в доставната стойност (цената на придобиване) на стоките, респ. тяхната балансова стойност.

Директор: Людмила Елкова
#3 | 14.02.2012, 16:33
Публикации: 30 / 1
....лизинг е и отсъпка за закупените стоки, не намалява тяхната стойност, а с 10% от общата стойност на закупените стоки се намалява задължението по лизинга.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група