Попълване на декларация за продажби в интернет от физическо лице

29.04.2018, 09:55 11131 12

29.04.2018, 09:55
Публикации: 6 / 1
Попълвам си декларацията за продажби в интернет, онлайн мисля да я подам, като един отговорен гражданин, физическо лице съм. Вчера говорих с трима от НАП, информационният им център и горе долу успях да сглобя почти цялата информация която ми е нужна. http://www.nap.bg/page?id=702 Иначе за тези които не знаят ето тук накратко са обяснили от НАП колкото да не е без нищо какво трябва да се прави. Не знам как са се излъгали да напишат че за личните вещи не се плаща данък, иначе доста добре и логически са обяснили защо трябва да се плаща данъка от физическите лица, което ми харесва. Но не ми харесва че не са обяснили нищо друго, нито какво да пиша в данъчната декларация, нито какво да правя ако съм продал и лични вещи и купени, или пък дали мога да си приспадна някакви разходи. Едната жена от НАП ми затвори като стигнах до втория въпрос, вторият мъж ми каза на всичките въпроси че можело, което е много странно, защото то в българските закони обикновено нищо не може което в полза на данъкоплатеца, а ако случайно може все ще се намери някой да го разтъклува така че точно за теб да не може... И затова звъннах пак, и третата жена ми отговаряше като робот на всички въпроси и ми четеше закона, сто члена ми прочете, чаках 15 минути да намери още няколко и в крайна сметка като я попитах какво би написала на мое място каза че не може да каже... Иначе не съм продал много неща 1800 лева общо 272 лева данък, не ми пречи да го платя и целият, но не е правилно, по-малко трябва да е защото около 500 лева са от стари вещи в къщи, а още 300 са разходи за купуването на другите които са нови.

В момента започнах да попълвам декларацията и не знам:
1)- В началото на декларацията, има избор "7. Местно лице >> 8. Чуждестранно лице >> 9. Самоосигуряващо
се лице >>10. Лице, което се осигурява по реда на чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване >>"
Какво съм аз, миналата година в края на Ляото се върнах в България до преди това ме нямаше и чак декември месец започнах нормалан работа, нали със заплата и т.н.

2)-"Част ІІІ - Приложения към декларацията", тук си отбелязвам "Образец 2021: Приложение № 2" това ми го казаха като питах НАП но нещо друго трябва ли да попълня тук ? (например това за какво е "Годишен отчет за дейността вх.№" трябва ли ми ?)

3)- "Част ІV - Изчисляване на данъка върху общата годишна данъчна основа" тук не популвам нищо защото пише отдолу "Не се включват доходите от стопанска дейност като едноличен търговец и доходите от друга стопанска дейност по чл. 29а от
ЗДДФЛ. Те се декларират в Приложение № 2 и се облагат с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28 от ЗДДФЛ" нали ?

4)- След това отивам на "Приложение № 2
доходи от стопанска дейност като едноличен търговец" това го пропускам понеже не съм едноличен търговец нали ? И отивам на по-долното "Част ІІ - Данни за дейността" тук пиша търгувия на дребно чрез продажби на стоки с поръчка по интернет, така ми казаха от НАП нали не са объркали ? И отдолу избирам точка "5. Стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като едноличен търговец "

5)-"7.1. Година на преотстъпване на данъка, по отношение на която е налице задължение за продължаване на дейността за
период поне 3 години след годината на преотстъпване" това не се отнася за мен нали ?

6)- И идваме до всъщност писането на приходи разходи "Част ІІІ - Формиране на облагаемия доход". Тук обаче имаше голямо разногласие при служителите на НАП, първата жена каза изобщо да не пиша приходите от продажбата на вещите от дома и разходите, втория служител каза че за разходите мога да прикача като файлове снимки на поръчките от сайтовете от които съм ги купил и да си ги пиша като разходи, а третия служител каза просто да платя данък за всичкото. Което естествено е най-лесният отговор и повечето хора за него се сещат, просто плащаш всичко и да не се занимават повече, но не е правилен, не трябва да е така. Така че все още не знам кой начин да избера.

7)-И от тук надолу има ли какво пошече да попълва, автоматично ми се попълни полето с дължимият данък, има разни страници "ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА СЧЕТОВОДНИЯ ФИНАНСОВ РЕЗУЛТАТ", "Част V - Прилагане на чл. 29а, ал. 2 от ЗДДФЛ", "Част VІ - Деклариране на взаимоотношения със свързани лица", "Част VІІ - Данък върху разходите" и т.н. тези неща мисля че не трябва да се попълват нали ?


След това прикачам документа в сайта в меню "Декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за доходите на физически лица" там има бутон "импорт", отивам на плащания "Плащане на задължения към бюджета по електронен път" превеждам парите и това е нали ?


Извинявайте че стана дълъг постът ми, не намерих почти никаква информация за това, ако може като отговаряте да пишете и номера на върпоса по който отговаряте за да не се обърквам. Благодаря, мисля че информацията ще е полезна и за други веднъж написана.
#1 | 29.04.2018, 14:06
Публикации: 11932 / 2174
Здравейте,
вземам отношение по темата не защото знам отговорите, които търсите. Искам само да изкажа лично мнение и се радвам, че не ми се е наложило през тази кампания да мисля и по такъв въпрос.
Все повече хора искат да излязат на светло с дейността си по продажби онлайн и да си попълват коректно ГДД . Мисля обаче, че НАП не даде / и до момента не дава / правилната насока как да стане това.
Ясно е , че във Вашата ситуация ще чекнете т.5 " Стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като едноличен търговец " .
Да видим какво казва ТЗ по този въпрос :

Чл. 1.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) Търговец по смисъла на този закон е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва някоя от следните сделки:

Скрит текст :

След като това ФЛ извършва по занятие дадена дейност не следва ли за същото това лице да кажем, че извършва независима икономическа дейност и следва да бъде осигурено доколкото всеки, който получава трудови доходи следва да се осигурява ?
По този въпрос обаче няма и дума. Излиза, че чеквате т.5 , защото сте търговец, но не сте СОЛ и нямате осигуровки. Как не им е дошло на ум на хилядите ЕТ, че вместо да правят ЕТ-та могат да бъдат нерегистрирани като ЕТ и да не внасят осигуровки ???
В подобни случаи от НАП препращат в консултациите си към Приложение 2 - т.е. Вие сте търговец, но не ЕТ. Приложение 2 обаче изисква определена отчетност. Не може да плащате данък на всичко получено / според мене и според Приложението / . "Направете" си счетоводство подобно на това, което водят ЕТ. От колеги с подобен случай като Вашия съм разбрала, че и ОПР в НСИ са подали.Логично след като попълваме Приложението за ЕТ.
На въпроса кои приходи да включите ще изкажа следното мнение - всички, дори и тези за продажба на лични вещи, които са необлагаеми.Тези приходи от продажба на лични вещи обаче ги впишете в т.4 на част III в раздела Формиране на обл.доход, за да ги изключите от облагането.
На въпроса Ви " какво съм аз " бих казала, че сте само местно лице.
Част IV  не следва да се попълва - задължението Ви ще излезе в Приложение 2 .
Питате за преотстъпване на данък - нямате такова нещо.
За преобразуването - не сте счетоводител / вероятно / и дали ще ме разберете , но ако имате данни за преобразуване - преобразувайте. Ако сте само купил-продал без активи и други особености - не.
Пишете, че накрая следва да прикачите документа - за какъв документ става дума ?

Пак подчертавам - в нищо в тази ситуация не съм сигурна, но логически се опитвам да намеря някакви отговори. Във всеки случай, ако решите да продължите тази си дейност помислете дали да бъде по този начин и непременно се обърнете към счетоводител . :smile1:
#2 | 29.04.2018, 14:11
Публикации: 11932 / 2174
За продажбите на лични вещи  -  не се облагат с ДДФЛ и не се декларират / с определени изключения / .
http://www.nap.bg/page?id=327

" Не се подава годишна данъчна декларация:
•за доходи, които са обложени с окончателен данък като например доходи от лихви по банкови сметки от България (по изключение за определени доходи от чужбина, които се облагат с окончателен данък декларацията трябва да се подава);
•ако се получават само доходи от трудов договор;
за необлагаемите доходи, с изключение на необлагаемите доходи от дейност по таксиметров превоз на пътници, извършвана от физически лица - водачи, от името на регистриран превозвач."
#3 | 29.04.2018, 16:12
Публикации: 6 / 1
Благодаря за отговoрът. Значи няма да пиша приходите от стари вещи, аз когато говорих с НАП в петък питах как мога да докажа че са стари вещи ако реши да провери някой и не ми отговориха нищо. Действително и аз мисля че е невъзможно да се докаже  затова не трябва да бъде критерии. Критерии трябва да бъде брой продадени вещи за годината и общо приходи . Например 100 пратки или 5000 лева. Макар че някой ако си продаде професионалният фотоапарат за 5000 лева и ще трябва да му плаща данък.
Пишете, че накрая следва да прикачите документа - за какъв документ става дума ?
Първоначално изтеглих декларация 50 като pdf на компютъра и мислех че като я попълня трябва да я кача в сайта, сега обаче видях че се попълва онлайн в сайта.
Как не им е дошло на ум на хилядите ЕТ, че вместо да правят ЕТ-та могат да бъдат нерегистрирани като ЕТ и да не внасят осигуровки ???
Нали в замяна на тези осигуровки ще получава пенсия това ЕТ. А ако не е регистриран и не плаща няма, или някаква минимална по възраст ще му дадат ? Което звучи справедливо.

Сетих се още един въпрос. Здравните ми осигуровки които си плащах сам , на куп като се вънрах в България, бях подал декларация 7 преди да замина. Броят ли се за разход и мога ли да ги впиша някъде ?
#4 | 29.04.2018, 16:25
Публикации: 9299 / 1557
 А ако не е регистриран и не плаща няма, или някаква минимална по възраст ще му дадат ? Което звучи справедливо.
Кое звучи справедливо? Да не внася осигуровки, а да получава пенсия? Макар и минимална. Не! Това не е справедливо!
#5 | 29.04.2018, 16:25
Публикации: 9299 / 1557
Критерии трябва да бъде брой продадени вещи за годината и общо приходи . Например 100 пратки или 5000 лева. Макар че някой ако си продаде професионалният фотоапарат за 5000 лева и ще трябва да му плаща данък.
Критетият е бройка продажби. Ако сте продал един фотоапарат за 5000 лв може да твърдите, че е старият Ви апарат. Ако продадете 5 фотоапарата по 200 лв, това си е търговия. Ако всяка година продавате по един фотоапарат, също може да се тълкува като търговия.
#6 | 29.04.2018, 16:34
Публикации: 11932 / 2174
"Нали в замяна на тези осигуровки ще получава пенсия това ЕТ. А ако не е регистриран и не плаща няма, или някаква минимална по възраст ще му дадат ? Което звучи справедливо."
За справедливост тука и дума не може да става. Справедливо за един, несправедливо за друг. Против всякакви принципи обаче е със сигурност.

" Здравните ми осигуровки които си плащах сам , на куп като се вънрах в България, бях подал декларация 7 преди да замина. Броят ли се за разход и мога ли да ги впиша някъде ?"

Да, в Приложение 2 има предвиден ред - вижте в хода на попълването къде точно при формиране на данъчната основа.
Хм, този Ваш въпрос насочва и към попълване на Т2 за самоосигуряващо лице по ЗЗО / следва да го чекнете и това / и евентуално довнасяне на ЗО.

Най-добре се обърнете към някой професионално да Ви попълни ГДД / при наличието на всички тези някак неприемливи обстоятелства по дейността / . :smile1:
#7 | 29.04.2018, 16:50
Публикации: 11932 / 2174
Не знам как се съвместяват двете качества "търговец съгласно ТЗ" и безработно лице...
#8 | 27.02.2021, 21:21
Публикации: 108 / 1
За приходи от продажби през Еконт съм попълнила приложение 2. Попълнена е т.5 Стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като ЕТ. Попълнени са приходи и разходи. За съставител на ГО е посочен ЕТ.
Ще бъдат платени осигуровки. Попълнила съм и образец 2004 и съм приспаднала осигуровките.
Дава ми следната грешка при проверка: Ако сте попълнили приложение 2 и/или Приложение 7(с попълнени ред 2 и/или 3 в колона 4 на част II) трябва да отбележките Годишен отчет за дейността.

Трябва ли да подам отчет в Статистиката или нещо не съм чекнала?
#9 | 27.02.2021, 21:27
Публикации: 108 / 1
Пробвах да подам ОПР в Статистиката, но в случая става въпрос за ГДД по чл. 50 за 2019 по покана на НАП. А в Статистиката неможе да се подаде отчет за стара година!
#10 | 01.03.2021, 13:34
Публикации: 175 / 26
От 08.03.2021 с пик от НАП ще се виждат сумите, които са подадени от куриерските фирми за лица търгуващи с наложен платеж.
#11 | 28.04.2021, 15:02
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
може ли да споделите тези лица -  извършващи Стопанска дейност на физическо лице, което е търговец по смисъла на ТЗ, но не е регистрирано като едноличен търговец.
Яко нямат регистрация по булстат, как следва да декларират и платят осигуровките?
#12 | 28.04.2021, 15:49
Публикации: 9299 / 1557
Не е нужно да имат регистрация по БУЛСТАТ. Трябва за подадат декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице в НАП. Подава де в 7-дневен срок от започване на дейността, а не пре годишното изравняване
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група