Прехвърляне на фирма на фирма, с еднакъв управител

08.06.2018, 10:54 2630 4

08.06.2018, 10:54
Публикации: 9 / 0
Здравейте,

Предстои ни прехвърляне на активи и самата фирма,чиито управител е сегашният собственик и управител на нашата фирма.
На първо място фирмата има ДМА на нулева стойност и такива с малка остатъчна стойност,на каква стойност следва да ни ги продадат?
Второ, има ли ограничение като срок, в който може да бъде прехвърлена фирмата. Нашият управител не е собственик,а управител в предишната фирма и тъй като собствениците не искат да продължат дейността си,му предлагат да я изкупи.
#1 | 08.06.2018, 11:22
Публикации: 59 / 5
Малко ви е объркано обяснението, вашият собственик ще купи другата фирма и ще стане и неин собственик като двете ЮЛ ще съществуват по отделно? или ще има пребразуване и другото ЮЛ ще престане да съществува ?
#2 | 08.06.2018, 11:37
Публикации: 9299 / 1558
тъй като собствениците не искат да продължат дейността си,му предлагат да я изкупи.
Аз разбирам, че Вашият шеф като ФЛ ще си купи още една фирма. Ще изкупи дяловете на настоящите (за сега собственици) и ще стане собственик на капитала на тази фирма. Колко ще плати за дяловете (номинал, повече или по-малко) - въпрос на договаряне. Оттам нататък старата фирма продължава по старому само дето аналитично капитала няма да е на Иван, а на Стоян.
#3 | 08.06.2018, 13:47
Публикации: 9 / 0
donika.savova кое точно не е ясно?  Тъй като в нашата страна, повечето искат само да взимат, идва момент хората,които работят,си тръгват и ако могат си правят нещо свое. Такъв е и нашият случай. Шефът ми работеше като управител в другата фирма и му омръзна да прави пари за други. Тъй като е бил двигател за старата фирма,му я предложиха на него, тъй като не могат да се справят сами. Все пак не иска да си разваля отношенията с хората там и съвсем колегиално иска да им плати адекватна цена. Въпросът е каква е процедурата,има ли ограничения от закона,заради това, че е управител там и как се оформя счетоводно. Това,което до сега съм видял е,че съгласно закона, фирмата си остава самостоятелно юридическо лице в срок от шест месеца,след прехвърляне на собствеността. Дали ще я ликвидира или ще е я остави е друг въпрос.
#4 | 10.06.2018, 16:47
Публикации: 59 / 5
Извинявайте аз явно не ви разбирам. Има огромно значение какво е преобразуването ,за да ви се даде адекватен отговор. В първия случай ако вашият управител стане собственик на капитала на другото дружество и управител в същото време, ЮЛ си продължава съществуването самостоятелно без да правите никакви сченоводни записвания и т.н,просто се сменя собственика и фирмата продължава да си работи както до сега . Но ако другата му фирма закупи въпросното ЮЛ тогава имате бизнескомбинация и счетоводни записи спрямо стандарта, и тогава сте длъжни да управлявате придобитото имущество отделно в срок от 6 месеца. Нещата са доста различни и за това има значение избрания подход. Най-простото е да стане собственик на капитала на въпросното дружество и да си го управлява както до сега, просто ще има две отделни фирми. Вливането не е проста процедура, първо се минава през НАП за удостоверение при което има голяма вероятност да направят ревизия за 5г назад и отнема 2-3 месеца, после чак ТР ... пък и други справки към НАП има там,данъчна декларация за последния период, ако има ддс регистрация и там си има особености .... За това не ви разбрах какво ще правите
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група