Борса в България след стаж в Чехия?

05.01.2019, 00:12 3598 4

05.01.2019, 00:12
Публикации: 3 / 0
Здравейте,

Работя в Чехия вече повече от три години през агенция. Отделно имам и непостоянен трудов договор, но е толкова непостоянен, че последните 6 месеца абсолютно никаква работа и доход не е имало. Но доход е имало в редките случаи, когато са ми възлагали работа.

И двата договора са срочни и свършват на 30.06.2019. Имам възможността да подновя, но не мисля този път да го правя.

Имам няколко въпроса:

1. Срочните договори приключват ли по взаимно съгласие или има друг член, който упоменава, че договорът е изтекъл (и все пак, по мое желание не е подновен)?
2. В България бих ли вземал добро обезщетение?
3. В Чехия също е възможно да получа обезщетение за безработица, но езикът ми е все още бариера и не съм сигурен дали ще мога да се оправя с бюрокрацията. Тук дават 2 месеца по 65%, два по 50% и един по 45% в случай, че не напусна работа по взаимно съгласие или 45% за тези 5 месеца, ако е по взаимно съгласие. Какви биха могли да са тези проценти и за какъв период в България при моя случай?
4. Трябва ли да изисквам документи от тук в случай, че е по-добре да се завърна в България?
4.1. Ако тези документи се изготвят бавно, а трябва да се върна до 7 дни в България, ще изпусна ли шанса си за обезщетение?
4.2. Ако документите се пращат онлайн между съответните бюра (и съм чувал, че става за няколко месеца дори), през това време ще съм както безработен, така и без обезщетение, така ли? А ако почна през това време работа? Или накрая ми кажат, че ще вземам 7лв. на отработен ден?

Малко офтопик и вероятно глупав въпрос, но за периода, в който се взема обезщетение, здравните ми осигуровки на червено ли ще са? Тоест, ще трябва ли да се плащат? На 22 съм и тепърва се сблъсквам с подобни казуси.

Искам да си преценя кой от двата варианта - дали да остана тук или да се върна в България, ще е по-добър като цяло. Надявам св въпросите не са ви се сторили досадни. :D

Благодаря ви за помощта!


#1 | 05.01.2019, 15:07
Публикации: 1302 / 183
Въпросите ви в никакъв случай не са досадни, но са доста хипотетични.
1. Договорът по българското законодателство ли е скрючен или по чешкото? Ако е по нашето, то по кой член е сключен, за да ви отговоря по кой член (евентуално) би бил прекратен.
2. А ние от къде да знаем какво обезщетение бихте взимал в Чехия?
Тук (в БГ) зависи от сумата, върху която са внесени съответните осигуровки и начинът на прекратяване на трудовия договор, там се изчислява по тяхното законодателство.
3. Тук имате 2 варианта, минимално обезщетение за 4 месеца
(приблизително 200 лв./мес.) и 60% от сумата, върху която са внасяни осигурителните вноски, периодът на обезщетение зависи от стажа, който имате след 01.01.2002 г.
Но и условието да получите обезщетение е да са внасяни осигуровки поне 12 м. през последните 18 м. преди освобождаването и да сте се регистрирал в АЗ в 7-дневен срок от прекратяване на ТПО.
4. Нямам точен отговор.

5. Докато получавате обезщетение за безработица сте здравно осигурен, след това си внасяте осигуровките като безработен.

Заредете се с търпение, ще се налага да се сблъсквате с подобни казуси. :smile1:
#2 | 05.01.2019, 15:55
Публикации: 3 / 0
Благодаря ви за изчерпателния отговор.

1. Договорът ми е чешки с превод на български и пише, че е сключен по §309 ал. 2 закон №262/2006 от Кодекса на труда. Интересното е, че също пише, че е "споразумение за командировка", вместо "трудов договор"? Не знам дали играят някакви безсмислени семантики или всъщност има причина за това и дали разликата между двете съществува. Но не съм командирован, ако приема думата за буквално, защото да съм командирован означава да работя на едно място и временно от това място да ме преместят в друг град или държава. Но такова нещо тук няма, не съм изпратен отникъде, а съм започнал работата преди повече от 3 години и никакви промени не е имало. И е интересно защо договорът е под такава форма. Иначе реално работя в завод през агенция Manpower и договорът ми е към агенцията, но де факто работя към техен "клиент". Може би в това е смисъла на договора, че съм "командирован" през тях към "клиента", макар че пак да не ми се вижда логично. Малко се отклоних, извинявам се.

2. За обезщетение в Чехия ми искат последните 2 години да съм работил/да съм внасял данъци поне 12 месеца и да не съм ползвал обезщетението в последните 3 години, ако не греша. Също и да не съм уволнен дисциплинарно в последните 6 месеца. Това го покривам. В случай, че приключа договора по взаимно съгласие, на базата на моите години (22), ще получавам 5 месеца по 45% от средната чиста заплата за последните 3 месеца. Ако фирмата приключи с дейността си, има съкращения или друго (вероятно и ако ми приключи договора и не се поднови, не знам?), имам 2 мес. по 65%, 2 мес. по 50% и 1 мес. по 45% от средната чиста заплата за последните три месеца.

3. Как мога да избегна минималното обезщетение? В случай, че данъците ми са плащани в последните 42 месеца и средно брутната ми месечна заплата излиза на около 2200 лева (може и повече), бих ли получавал в рамките на 4 месеца 60% от това?

4. Допълнителен въпрос: да речем, че се прибера в България. Не съм единствения, който ще отиде веднага до бюрото по труда (АЗ същото ли е, между другото? :) ) и вероятно ще са запознати с процедурата при изискване на информация относно трудовия ми стаж в друга страна членка на ЕС. Това ли е всичко, което трябва да направя, или има още бюра и институции, които до най-кратък срок трябва да посетя?

Отново много ви благодаря за оказаната помощ.

Поздрави!
#3 | 05.01.2019, 16:22
Публикации: 1302 / 183
Така,
все още не мога да дам категоричен отговор на повечето от въпросите ви, освен че АЗ (агенция по заетостта) и бюро по труда е едно и също нещо. :smile1:

Обаче ви намерих 2 източника, при това на български, от където ще можете да получите доста информация за чешката социална система, а единият източник посочва лице, мейл и телефон за връзка.

Това са първият и вторият.
Моля, пишете дали ги отваряте.
Ако не можете ще ги сваля и евентуално ще ги прикача като файлове.

Но така, както ми описвате сумите си мисля, че в Чехия ще получавате повече.
#4 | 05.01.2019, 16:25
Публикации: 3 / 0
Благодаря ви много отново, също така и за ресурсите! Ще ги разгледам.

Също ако някой е минал по този път лично, ще се радвам да сподели.

Благодаря ви. :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група