СУПТО при стоматолог

29.08.2019, 11:21 2574 2

29.08.2019, 11:21
Публикации: 8 / 1
Моля за съвет: Стоматолог упражнява дейността си в кабинет, както и има график за работа в околните по-малки села. Регистрирани са 2 ЕКАФП - един стационарен за кабинета и един мобилен за втората дейност. Въпрос: ЗАДЪЛЖЕН ЛИ Е СТОМАТОЛОГЪТ НЕПРЕМЕННО ДА ЗАКУПУВА И ВНЕДРЯВА СУПТО при отчитането на дейността си- както към НЗОК, така и към гражданите, като за доставените и вложени стоматологични материали и лекарства не се поддържа специализирана по вид, количество софтуерна отчетност/номенклатура, а се ползва обикновена ел.таблица? Месечно се издава регулярната към НЗОК фактура, плащанията в брой отчитат в касовия апарат (до)плащането на услугата в нейната ЦЯЛОСТ, но не и на конкретни материали. Стоматологът ползва утвърден от НЗОК софтуер за отчитането си, но от НЗОК са го посъветвали да пита за СУПТО-то счетоводителя си....ТАМ НЕ ЗНАЯТ! или поне не искат да отговарят на този въпрос.
#1 | 29.08.2019, 12:01
Публикации: 668 / 83
Здравей,

не сте задължени да закупувате супто.
За вас важно е да нямате друг софтуер, който има характеристиките на СУПТО - на мястото, където има и касов апарат.
#2 | 29.08.2019, 12:25
Публикации: 4367 / 719
...като за доставените и вложени стоматологични материали и лекарства не се поддържа специализирана по вид, количество софтуерна отчетност/номенклатура, а се ползва обикновена ел.таблица?...

Да не ви плаша, но от прочетеното насам-натам съм останал с впечатление, че това е СУПТО, независимо, че е таблица на Ексел. По същите причини от екселския файл, с който пишех фактури, премахнах шийта с таблицата с клиентите (която НАП наричат база данни), откъдето с формула се пренасяше информация в шиита с фактурата, и сега пиша направо във фактурата и трия. Без да пазя "база данни".
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група