ЕООД от 1 човек и теглене на средства от фирмената сметка

25.06.2019, 17:30 3231 3

25.06.2019, 17:30
Публикации: 4 / 0
Здравейте всички,
искам да започна с това, че съм млад и неопитен човек с много малък бизнес, който има фирма от началото на годината. Т.е моля да ме извините, още се ориентирам. В момента счетоводителят ми е в отпуск, затова си позволявам да търся информация из интернет.

Плащам си осигуровки на 510 лв /не мога да си позволя да се осигурявам като управител на заплата все още/. Боравя с парите от сметката, като ги тегля на банкомат или си превеждам по личната сметка на база "служебен аванс".

В началото счетоводителят ми каза, че държавата не я интересува Еоод-то дали има 1 или 100 служителя, и че всичко изтеглено или преведено влиза във "физическата каса" на фирмата - която реално я няма, защото аз живея с тези пари. 

Въпросът ми е: Какво ще се случи занапред, ако ми дойде проверка? Ясно е че няма как да предоставя тези натрупали се на "ф. каса" пари, та... ще ме глобят ли, или има процедура в края на годината, в която си плащам данък върху изтегленото?

Благодаря ви  :good:
#1 | 25.06.2019, 19:04
Публикации: 9261 / 1550
Има процедура: плащате си всеки месец възнаграждение за личен труд по 510 лева и внасяте съответния данък. Може да си плащате и по повече, че но в края на годината може да се наложи да довнасяте осигуровки. Може да не си плащате всеки месец.

ПП Счетоводителят Ви от 01.01.2019 ли е в отпуск, та още се самоосигурявате на 510лв?
#2 | 25.06.2019, 20:58
Публикации: 4 / 0
А какво се случва с тези 6 месеца, в които съм бил на минимални осигуровки, не съм си плащал възнаграждение, а съм теглил?

P.S: Относно последното, сега се поинтересувах и видях че прага е 560 лв - грешката е моя.

Благодаря Ви за отговора!
#3 | 25.06.2019, 21:31
Публикации: 4354 / 714
Съвсем приятелско и добронамерено предложение - намерете си счетоводител, поговорете си, обяснете му плановете, идеите и числата за бизнеса ви, ще ви спести много излишни разходи и нерви. Както сам усещате - вече има проблеми. Опитайте да свикнете, че парите на фирмата са нещо различно от вашите лични пари за харчене, и че има ред и цена едните да се превърнат в другите :)

Миналата година май беше, когато НАП търсеха на място реални пари в касите на фирмите, които имаха счетоводно много пари в сметка "каса". А много пари в сметка "каса" се получават, когато се теглят от сметката и няма добро документално оправдание къде отиват. Затова са ви казали, че "всичко изтеглено или преведено влиза във "физическата каса". Не трябва да чакате края на годината да оправяте нещата, защото за всяко движение на парите в или от сметката или касата трябва да имате оправдателен документ защо е направено. По-добре всичко да е свършено навреме, отколкото счетоводителят, а и вие, да се чудите какво да правите в края на годината и началото на следващата. По някое време нещата може да станат лавинообразни, справянето ще е трудно.

Също така, излиза, че в момента живеете с и харчете пари, които официално не сте получили или са недостатъчно за начина ви на живот. Нещо като незаконни доходи, на които не са платени данъци и осигуровки. В края на годината може да ги пишете за доход или дивидент, но до тогава сигурно ще са се събрали "усвоени" над 10 хил лв, които трябва да си "платите" документално. Но ако са над 10 хил. лв трябва да си ги платите по банков път, което ще рече, че трябва да ги имате в банката и т.н.

Е, може би малко преувеличавам да звучи страшно и сериозно, и за много от написаните неща има изход, но не е много далеч от истината. В началото на бизнеса сте, финансовата дисциплина само ще облекчи работата и живота ви :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група