Обезщетения за безработица след работа в чужбина и България

14.07.2019, 10:08 1695 1

14.07.2019, 10:08
Публикации: 1 / 0
Здравейте, опитах се да намеря инфорамация относно моя случай чрез търсачката, но не успях и затова реших да отворя тема.
 Аз съм живял и работил в УК близо 10г. след което ми изтече договора на работата и реших да видя каква работа мога да намеря в България. Работих 1 месец и договорът ми беше прекратен по инициатива на работодателя след изпитателния срок. В момента съм регистриран като безработен в Агенцията по Заетостта.
Въпросът ми е следния, имам U1 документ показващ продължително осигуряване на Х доход в УК, както и заповед за отстраняване при последния ми работодател в България. Когато кандидатствам за обезщетения, само последния доход ли в България ще вземат предвид; или ще гледат доходът по U1 и този в България, така че средно да се определи размерът на обезщетението?
 (Бележка: моето законодателство, провеждане на живот и работа, както и пребиваване в последните 10г. са били във УК, мисля че и това е от значение). Ще съм благодарен ако ми отговорите.
#1 | 14.07.2019, 14:38
Публикации: 35 / 11
Парични обезщетения за безработица по Кодекса за социално осигуряване./от сайта на НОИ/
Редът за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица е регламентиран в Раздел III и Раздел IV от глава четвърта „Обезщетения“ на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица (НОИПОБ).
 т. 2. Периоди, които се зачитат при определяне правото на парично обезщетение за безработица:
При определяне на правото на парично обезщетение за безработица се зачита  и времето:
....зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна или на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.
 т. 4. Документи, които се подават от лицата за отпускане и изплащане на парично обезщетение за безработица:
Паричните обезщетения за безработица се отпускат въз основа на заявление декларация по образец, приложение 1 към чл. 1, ал. 1 от НОИПОБ, подадено лично от лицето в избрано от него териториално поделение на Националния осигурителен институт или по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код на подателя. Към заявлението декларация се прилагат:
4.1  - акт за прекратяване на правоотношението - за справка;                                                 
      4,2 - документ/документи, удостоверяващ/удостоверяващи осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилага международен договор, по който Република България е страна, или европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.
Обединеното кралство Великобритания все още е член на ЕС.След като се взима в предвид осигурителния стаж съгласно т.4,2 се взима и осигурителния доход на този стаж.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група