Въпрос за касов апарат и СУПТО

07.04.2019, 17:17 3961 6

07.04.2019, 17:17
Публикации: 12 / 0
Здравейте,
Имам доработен мобилен касов апарат, които понякога не го ползвам дни наред, но не мога да се откажа от плащане в брой. Става въпрос за разносна търговия, съответно касовата бележка се издава на място при клиента. Досега съм ползвал касовия апарат само в ръчен режим. Отделно ползвам софтуерна програма на компютъра, с която си водя складово стопанство, с която издавам фактури, документи за покупка, продажба, кредитни известия и т.н. В края на данъчния период от същата програма извеждам справки за счетоводството ми, включително за дължимото ДДС и т.н. Въпросната програма се казва Dreem Personal, разработена от Unicontsoft. Сайтът им е на линка по-долу:
https://www.unicontsoft.com/bg/download.html
Доколкото разбрах тази програма няма да бъде СУПТО, но аз не съм сигурен че ползвам СУПТО, след като при плащане в брой първо посягам към касовия апарат в ръчен режим. След това въвеждам продажбата в Dreem Personal, като се прибера, понякога чак вечерта. За повече инфо дали ползваме СУПТО давам следния линк:

http://accountingnews.bg/ползваме-ли-или-не-супто-478.html

Моля за мнение дали и аз ползвам СУПТО и трябва ли непременно да свързвам касовия със СУПТО, съответно да издавам касови бележки само през СУПТО, да генерирам уникален номер на продажбата (УНП) и така нататък.
Това много би затруднило работата ми, защото не мога при разносна търговия да си нося компютъра заедно с мен, че и със свързан касов апарат, и да карам клиента да чака докато зареди компютъра, та да му издам касова бележка през СУПТО. Нито пък има такива условия. Представете си пред вратата на клиента или някой които продава сладолед на плажа да носи със себе си компютър и касов апарат. С предварително издаване на касова бележка също не става, защото клиенти си менят поръчката и т.н.
Ако ползвам excel. таблица със сигурност нямало да има проблем. Не разбирам защо с еxcel. да може, а с Dreem personal не.
Също така разбирам че при СУПТО за всяко плащане се издава касова бележка, а аз имам предимно плащания по банков път.
Поздрави.
#1 | 08.04.2019, 09:59
Публикации: 668 / 83
Здравей,

според мен нямаш задължение за СУПТО. Изчакай и други мнения.
Да знаеш, че ако в момента не ползваш СУПТО, трябва касовия ти апарат да отговаря на новите изиксвания. Понеже не си дал информация си го провери, като за теб срока като рег. по ДДС лице е 31.03.2019. А ако ползваш СУПТО, ще ти е до 30.09

поздрави,
#2 | 08.04.2019, 15:26
Публикации: 12 / 0
Здравейте отново,
Да, доработен е касовия.
Ще се радвам на още едно мнение, за да не стане така че да отнеса огромната глоба на НАП, ако продължавам както досега съм работил - касова бележка в ръчен режим и след това Dreem Personal за складова програма.
#3 | 08.04.2019, 16:34
Публикации: 927 / 28
Това,което аз разбирам от написаното е,че към момента издавате КБ от така наречените нови КА и генерирате уникални ..... не разбрах точно каква ви е програмата и защо смятате ,че не отговаря на условията за СУПТО .  Не знам как точно ще бъде регламентирана разносната търговия и изобщо ще има ли промени в Н18 но голяма част от разноса  преди тръгване за клиент  ,след получена заявка издава фактура и КБ,ако ще се заплаща в брой ... а други колеги използват мобилни фискални принтери .
Все си мисля,че до септември НАП трябва да си оправят недоносчето .........
#4 | 08.04.2019, 23:33
Публикации: 12 / 0
Благодаря за мнението.
Програмата е Dreem Personal
https://www.unicontsoft.com/bg/download.html
Тази програма няма да е СУПТО.
Според счетоводителя ми по-скоро не ползвам СУПТО, обаче според администратор на Dreem Personal цитирам "На пръв поглед ползвате СУПТО".
Има и много други хора в моята ситуация.
#5 | 09.04.2019, 09:46
Публикации: 11934 / 2174
Здравейте ,
по принцип даден софтуер сам по себе си не може да бъде СУПТО. Такъв става , ако отговаря на изискванията на НАП за това и в същия обект има и касов апарат. В този случай свързването на касовия апарат с въпросния софтуер е задължително и тази комбинация е вече СУПТО.
Според мене нямате при описания от Вас вариант нито СУПТО нито задължение за СУПТО. При разносната търговия СУПТО би било налице, ако имате мобилни касови апарати и мобилен фискален принтер.
#6 | 26.08.2019, 14:50
Публикации: 2 / 0
Привет, имам следният въпрос, свързахме се със СУПТО, но поради хиляди причини искаме да се откажем от този начин на работа. Фирмата ще започне работа с ППП и ще прекратим издаването на кас.бележки.
Въпроса ми е, какво следва да направим, когато се свързвахме със СУПТО в НАП подадохме една бланка - Информация, подавана от лицата по чл.118, ал.18 от ЗДДС ...., мислим че трябва да подадем коригираща бланка, в която да посочим - преустановяване ползването на софтуера. Някой има ли опит ?
Предварително благодаря на всички отзовали се.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група