Фактура издавана от физическо лице към фирма

01.09.2019, 22:03 11965 5

01.09.2019, 22:03
Публикации: 12 / 0
Здравейте,
Фирма иска да закупува стока от физическо лице, като плащането е в брой. Стоката се купува главно на търгове в интернет и от други физ. лица, повечето от чужбина, поради което данъчни фактури за нея няма за съжаление.
Физическото лице има кочан с фактури и кочан касови бележки, но няма касов апарат и касова книга. Да се прави банкова сметка специално за целта също е вариант, но най-краен.
Някой има ли опит за да е всичко точно от данъчна гледна точка как да постъпим в този случай? Все пак към фактурата трябва да има платежен документ за да е валидна, а ще се плаща в брой.
Физическото лице ще декларира в ГДД по чл. 50 тези му доходи в Приложение 2, като доходи от търговска дейност и ще му се обложат с 15% данъчна ставка. Тук много моля, ако някой има скорошен опит да сподели да ще трябва и доосигуряване да се плаща, освен данъчната ставка? Защото от тази година имало изменения да се плаща и доосигуряване, но не съм сигурен че найстина ще искат. Явно е въпрос на тълкувание и зависи на кой данъчен попаднеш и как е информиран. Здравно 8% + социално 14.4% + ДЗПО 5% ако си спомням правилно. Ако се плаща доосигуряване със сигурност, то тогава изобщо няма да искаме това лице да ни продава. Няма никаква изгода дохода му да се обложи с такъв висок процент осигуровки, това е направо безумие от страна на НАП. Продаш нещо за 1000 лева и ако нямаш разходна фактура плащаш 383 лева налози. Аз лично по Приложение 6 за доходи от друга дейност имах нещастието освен 10% данъчна ставка да ме карат да платя и 8% здравно доосигуряване преди 2 години, въпреки че плащам здравно и като фирма. Не знам защо само здравно по Приложение 6, без останалите. Със сигурност знам, че има хора, които не са ги карали да плащат доосигуряване за доходи по ЗДДФЛ. Взели са им само ставката. В еди кой си НАП в София. Въпросните хора се водят безработни при това, с доходи от продажби. Пък мен ме накараха да платя и здравно в териториалното, където аз съм разпределен.
#1 | 01.09.2019, 22:56
Публикации: 9297 / 1557
Истина е, че ако едно ФЛ има доходи от търговска дейност без да е регистрирано като търговец, освен 15% данък дължи и осигуровки. Промяната в КСО е в сила от 01.01.2019 г. И осигуровките, и данъка са си негово задължение и с нищо не Ви касаят Вас като платец на дохода. Освен задължението Ви по чл.73 от ЗДДФЛ.
ФЛ не е длъжно да Ви издава фактура. Сделката и плащането могат да се удостоверят с приемо-предавателен протокол (примерно).
В случая по-важен е въпроса дали конкретната продажба е търговска дейност или продажба (инцидентна, еднократна, случайна...) на лично имущество. 

ПП  Ааа, Вие сте питате като ФЛ-продавач, а не като представител на фирмата-купувач. Е, щом продажбите Ви са търговска дейност, следва и НАП да Ви третира като търговец, независимо че сте икономисали някой друг лев от регистрацията си като ЕТ или ЕООД. До миналата година върху тези си доходи трябваше да внасяте само здравно, ако сте бил безработен. От тази година дължите всички осигуровки като ЕТ или собственик на ЕООД. 
Според мен упражняването на търговска дейност като ЕООД ще Ви излезе по-икономично.
Успех!
#2 | 02.09.2019, 10:54
Публикации: 12 / 0
Благодаря за инфото за осигуровките. Аз съм фирмата, а приятел физическо лице иска да ми продава, така че не искам да после да плаща такъв голям процент налози. Първо осигуровки и каквото остане се облага с 15% данъчна ставка. Затова крайният процент налози е към 38.3%, а не 42.4%.
Така от 01.01.2019 с такива осигуровки става невъзможно човек да продава като физ. лице, ако няма документи за закупената стока. Примерно купуваш от друго физ. лице изгодно телевизор и след 3 години се налага да го продадеш. Почти 40% от цената само налози - честито, естествено си на голяма загуба.
Физ. лице има право да издава фактури, така че много повече искам да получа от него фактура, вместо приемо - предавателен протокол. Целта е да ми се намали данъчната ставка. Та въпросът какъв платежен документ при плащане в брой по ф-ра, издадена от физ. лице остава в пълна сила? Касова бележка от кочан може ли?
#3 | 02.09.2019, 15:26
Публикации: 9297 / 1557
Ако си купиш /еднократно/ телевизор като ФЛ и след време го продадеш като ФЛ, тона не е търговска дейност,  а продажба на лично имущество.  Няма осигуровки,  а в повечето случаи няма и данък.
Търговска дейност е, ако купиш няколко телевизора и ги продадеш, после повториш, потретиш... Тогава има санъци и осигуровки.  Може са се наложи и регистрация по ДДС. Все пак трябва да има равнопоставеност между играчите на пазара, нали.
Това с фактурата, издадена от ФЛ, не го разбрах добре. Няма да питам защо това ФЛ има празо да издава фактури, защото не се сещам някой да му забранява да издава каквото си иска. По-важно е къде и как ще отчита издадените документи. Не виждам никакъв смисъл в такава фактура, нито като данъчен, нито като счетоводен документ. За Вас един приемо-предавателен протокол, съдържащ нужните реквизити на първичен счетоводен документ,  комбиниран с разписка за плащането, би Ви свършил идеална работа като разходооправдателен документ.
Съветвам Ви да комуникирате по-често със счетоводителя си и да не се опитвате да откривате топлата вода.
#4 | 02.09.2019, 23:08
Публикации: 12 / 0
Дори при еднократни продажби, ако сумите са големи данъчните са се залепили за куриерските фирми и следят. На мен ми правиха проверка и мога да споделя че за едни 430 лева - не от наложен платеж, а от пощенски паричен превод, изпратен към мен искаха да го обложат.
Добре, приемо предавател щом върши работа - ОК. Само не съм 100% сигурен каква разписка имате предвид?
#5 | 02.09.2019, 23:41
Публикации: 9297 / 1557
Е, не съм казала, че не проверяват, но щом има доказателства, че е еднократна продажба на лично имущество, няма проблем. Аз си продадох стария фотоапарат за два бона по Еконт и не се наложи да плащам нито данък, нито осигуровки. Съседът пък продава някакви парцалкии по 20-30 лева един-два пъти месечно и за целта му се налага да внася по около 150 лв осигуровки. Понеже излиза на червено, поне данък не внася.
А за разписката : нещо от сорта "На тая дата Иван плати на Стоян 5 лева за нещото, описано в горния протокол"  или "Стоян получи от Иван сумата..."

И пак Ви казвам: рзговарйте със счетоводителя си. Той е по-наясно с конкретните факти и би Ви дал по-добър съвет. Пък и има някаква отговорност.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група