Ваучери и затраховка Живот

26.11.2019, 16:14 1862 3

26.11.2019, 16:14
Публикации: 167 / 2
Здравейте, ако едновременно служителите ни получават ваучери за храна и застраховка живот съответно по 60лева т.е 120лв. , то фирмата дължи данък с годишната декларация на превишението над 60лева, обаче не ми стана ясно как се начисляват осигуровки на служителите?
#1 | 23.04.2020, 11:58
Публикации: 109 / 2
Здравейте,
И аз се интересувам от темата - във фирма се дават по 60 лв. ваучери на всеки служител (с изключение на трима служители с непълно работно време за по малко часове на ден).
Отделно от тях, всеки служител (с изключение на трима служители с непълно работно време за по малко часове на ден) е включен в групова рискова застраховка живот, с различни годишни премии в зависимост от длъжността (не много високи - около 28 лв. средно годишно на човек).

Следва ли да се дели премията за застраховката месец за месец за всеки служител и да се внасят осигуровки?
#2 | 23.04.2020, 14:32
Публикации: 4367 / 719
Понеже не знам отговора се зачетох, че:

ЗДДФЛ
Чл. 24. (1) Облагаемият доход от трудови правоотношения е трудовото възнаграждение и всички други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, с изключение на доходите, посочени в ал. 2.
(2) В облагаемия доход от трудови правоотношения не се включват:
1. стойността на:
е) ваучерите за храна, получени в размера и по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане;
12. направените от работодателя социални разходи до 60 лв. месечно за всяко осигурено лице за вноски/премии за допълнително доброволно осигуряване, доброволно здравно осигуряване и/или застраховка "Живот", отчетени от предприятията ...
13. направените от работодателя разходи за застраховки, определени като задължителни с нормативен акт;

ЗКПО
Чл. 209. (1) Не се облагат с данък социалните разходи по чл. 204, ал. 1, т. 2, буква "б" в размер до 60 лв. месечно, предоставени под формата на ваучери за храна на всяко наето лице, когато са налице едновременно следните условия...

Възможно е да греша, но от това, че ваучерите и застраховката са отделени в различни текстове на ЗДДФЛ не означава ли, че всяко от тях е независимо необлагаемо до определената сума? Тоест, 60 лв ваучери + 60 лв застраховка = необлагаеми (при спазване на останалите условия)? Ако текстът беше от рода на "... необлагаеми са социални разходи до 60 лв месечно за всяко осигурено лице за ваучери, застраховки и т.н. .." тогава вече 60-те лева щяха да са за всички социални, включени в това изречение.

Но трябва да имате друго притеснение - щом на тези тримата давате по-малко ваучери, според отработеното време, НАП считат, че това вече не са социални разходи, а разходи за труд, съответно са облагаеми. За да са необлагаеми ваучерите до 60 лв трябва да ги давате на всички, по равно, независимо от отработеното време, отпуски, неплатени, болнични и други отсъствия.

Чукнете в гугъл "НАП въпроси и отговори" - по ключова дума може да намерите много писма. За ваучерите има със сигурност, и със смисъла, с който ви писах, сигурно ще има и за застраховките.

Предполагам, че не питате за задължителните застраховки? Или да?
#3 | 30.04.2020, 22:24
Публикации: 109 / 2
Много ви благодаря за споделеното мнение.
Да, не питатм за задължителните застраховки.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група