Ревизия на ФЛ, работещо в Русия

15.04.2020, 21:09 963 0

15.04.2020, 21:09
Публикации: 1 / 0
Здравейте, имам следния случай с мой близък приятел, на когото е назначена ревизия за 2014-2016 за доходите му по извънтрудови правоотношения в Русия.
Той работи в Русия, на принципа месец в България, месец в Русия, като за две от годините му се събират над 183 дни в Русия, но разглеждайки ЗДДФЛ и СИДДО между Русия и България, при положение, че основното му жилище е в България, както и семейството му и имотите (тъй наречените жизнени интереси), той се води местно лице на България, поради което е данъчно задължен в България.
Но по извънтрудови си правоотношения в Русия, за получения доход му е удържан данък, за което има документи от Данъчното на Руската федерация, които ние ще искаме да бъдат признати от ревизиращото лице, дори ставката е по голяма от българската.
ГДД за тия три години не е подавана, за което дължи глоби.
Въпросът ми е относно самолетните билети и квартирните, които са покрити от работодателя, как биха се третирани, при положение, че лицето е по извънтрудови правоотношения(консултантска услуга е по договор)? Не намерих конкретно в закона, могат ли да му ги признаят за доход и да ги обложат?

Социални осигуровки не са му внасяни в Русия, което води на мисълта, че в България е длъжен да внася върху дохода си?

И другото тревожно е преминаване прага от 50000лв за първите 12 месеца, което го задължава да се рег.по ДДС в БГ, което не е направено.

Благодаря ви предварително!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група