Клас прослужено време

05.01.2020, 14:27 1460 1

05.01.2020, 14:27
Публикации: 71 / 2
Здравейте,
как процедирате в случаите, когато служителите предоставят трудовата си книжка на по-късен етап от сключването на ТД. Начислявате признатия професионален стаж към момента на предоставяне на книжката ли? Правите ли някакви корекции за минал период? И пускате ли ДС заради въпросния стаж? По принцип ИТ има изискване в ТД освен процента да се вписва и сумата на клас прослужено време. Правите ли всяка година ДС при промяна на класа и сумата? И ако да, как ги следите? За първоначално вписване на класа и сумата в ТД съм съгласна, ако човека си е предоставил трудовата книжка. Но, ако след това ИТ не търси ДС ежегодни за промяната на класа, не смятам, че трябва да се набутваме с излишна бумащина. Затова моля споделете как процедирате. Благодаря!
#1 | 05.01.2020, 15:11
Публикации: 4400 / 737
Първото, което ми идва на ум, е че бих се въздържал да сключа основен ТД без да видя ТК. Ако все пак се случи, например човекът декларира, че е загубил ТК, в ТД остава без клас - нямам основание да начислявам - нямам документ. Като донесе ТК (удостоверено с дата и подпис някъде)- бих почнал от тогава нататък.

Досега правех ДС при изтичане на годината, но от тази година мисля да запиша в ДС, че процентът се качва автоматично при навършване на годината, съответно сумата. Въпреки, че ежегодното ДС е по-пригледно и лесно установимо какво-що. Може би ще измисля допълнителна лична таблица, в която да записвам датата, ОРЗ и класа... да има на лесно :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група