Регистрация по ДДС или НЕ

14.01.2020, 09:30 3014 0

14.01.2020, 09:30
Публикации: 1 / 0
Здравейте,моля за помощ.
Имам бюро, в което се плащат сметки чрез изипей и се извършват преводи чрез Мъниграм, тъй като достигам оборот от 50 000 лева отправих запитване към НАП дали трябва да се регистрирам по ддс.
Това е отговорът, който получих:
В запитването е изложена следната фактическа обстановка: Основната дейност на дружеството е свързана с извършване на финансови услуги като партньор на „ИЗИ ПЕЙ“ АД - извършване на плащания на битови сметки, платежни нареждания, парични преводи и за „Фактор И.Н.“ АД -- международни парични преводи MoneyGram. Дружеството има необходимия лиценз и регистрация в БНБ. В края на всеки месец дружеството издава фактура към посочените по-горе партньори с основание ,такси“ “комисионни по договор“.
Поставен е следният въпрос: Извършването на посочените услуги от дружеството попадат ли в обхвата на чл. 46, ал. 1, т. 3 от ЗДДС?
Поради неизяснената фактическа обстановка, в отговор на поставения от Вас Въпрос, съобразявайки приложимата нормативна уредба, изразявам следното принципно становище:
Съгласно чл. 46, ал. 1, т. 3 от ЗДДС, освободена доставка е сделката, включително договарянето, свързана с платежни сметки, платежни услуги, електронни пари, плащания, дългове, вземания, чекове и други подобни договорни инструменти, без сделката по събиране на дългове и факторинг и отдаване под наем на сейфове.
По смисъла на чл. 4 на Закона за платежните услуги и платежните системи, Платежни услуги са:
1. услуги, свързани с внасянето на пари в наличност по платежна сметка, както и свързаните с това операции по обслужване на платежна сметка;
2. услуги, свързани с теглене на пари в наличност от платежна сметка, както и свързаните с това операции по обслужване на платежна сметка;
3. изпълнение на платежни операции, включително прехвърляне на средства по Платежна сметка на ползвателя при доставчика на платежни услуги или при друг
доставчик на платежни услуги: 
а) изпълнение на директни дебити, включително еднократни директни дебити;
б) изпълнение на платежни операции чрез платежни карти или други подобни Инструменти;
в) изпълнение на кредитни преводи, включително нареждания за периодични преводи;
4. Изпълнение на платежни операции, когато средствата са част от отпуснат на ползвателя на платежни услуги кредит:
а) изпълнение на директни дебити, включително еднократни директни дебити;
б) изпълнение на платежни операции чрез платежни карти или други подобни инструменти;
в) изпълнение на кредитни преводи, включително нареждания за периодични преводи;
5. Издаване на платежни инструменти и/или приемане на плащания с платежни инструменти;
6. Изпълнение на налични парични преводи; 7. услуги по иницииране на плащане; 8. услуги по предоставяне на информация за сметка.
Съгласно чл. 3, ал. 1 от ЗПУПС доставчици на платежни услуги са и платежни институции по смисъла на този закон.
Следва да имате предвид, че по смисъла на чл. 28, ал. 1 от ЗПУГІС, платежната институция може да осъществява дейността, за която е лицензирана, пряко или чрез представител. В ал. 2 на същата правна норма е посочено, че представител е търговец, който извършва от името на лицензирана от БНБ Платежна институция дейност по предоставяне на платежни услуги.
Предвид гореизложеното, при условие, че получавате възнаграждение /комисионна/ за предоставяни платежни услуги по смисъла на чл. 4 на ЗПУПС, в качеството на представител на платежна институция, е налице освободена доставка по смисъла на. Чл. 46, ал. 1, т. 3 от ЗДДС и за нея не се начислява данък на основание чл. 86, ал. 3 от същия закон.
Настоящото становище е принципно и в случаите, когато в производство, възложено по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ се установят различни факти и обстоятелства, Вие не може да се позовавате на разпоредбата на чл. 17, ал. 3 от ДОПК.

До тук добре, но като питам счетоводителката тя казва трябва регистрация защото за мен това било основна дейност и ми извади този текст от ЗДДС :

Задължителна регистрация при достигане на облагаем оборот от над 50 000 лв. (чл. 96, ал.1 от ЗДДС).

Данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лева или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон. Когато оборотът е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, лицето е длъжно да подаде заявлението  в 7-дневен срок от датата, на която е достигнат оборотът.

Облагаем оборот e сумата от данъчните основи на извършените от лицето:

1. облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка;

2. доставки на финансови услуги по чл. 46 от ЗДДС;

3. доставки на застрахователни услуги по чл. 47 от ЗДДС.

В облагаемия оборот се включват и получените авансови плащания по доставки, с изключение на получените авансови плащания преди възникване на данъчното събитие по ВОД.

В облагаемия оборот не се включват доставките на финансови и застрахователни услуги, когато не са свързани с основната дейност на лицето, доставките на дълготрайни материални или нематериални активи, използвани в дейността на лицето, както и доставките, за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2 и 3 от ЗДДС.

В случаите на чл. 107, ал. 3 от ЗДДС при определяне на облагаемия оборот се включва и оборотът на лицето, формиран от дейността му в качеството на едноличен търговец до заличаването му от търговския регистър (чл. 73, ал. 4). 

Независимо от ал. 1 на чл. 96 от ЗДДС органът по приходите може да откаже да регистрира лице, на което приходната администрация е прекратила или отказала регистрация на основание чл. 176 от ЗДДС, до отпадане на основанието за отказ за регистрация, съответно основанието за дерегистрация или до изтичане на 24 месеца, считано от началото на месеца, следващ месеца на дерегистрацията или отказа за регистрация.

Моля за мнение. Вече тотално се обърках и немога да разбера дали трйбва или нетрябва да се регистрирам.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група