Таблица 2 за изравняване на осигурителни вноски

22.01.2020, 13:31 1654 3

22.01.2020, 13:31
Публикации: 71 / 2
Здравейте! Срещам затруднение при попълване на въпросната таблица. Става въпрос за физическо лице, което в определени месеци от годината има доход от продажба на гъби. Данъка е удържан и внесен от ЮЛ купувач, след приспадане на НПР. В указанията за попълване на таблицата, пише че ред 13 на колона 5 /общия доход/ се разделя на месеците, в които лицето е било здравно осигурено по чл.40 ал.5/месеците в които си е плащал здравни като безработен/. Т.е дори да е получил доход само в един месец, то следва той да се раздели прпорционално на месеците в които е бил осигурен здравно като безработен.
И втори въпрос - ако лицето не си е подало декларация, че ще се осигурява здравно като безработен... как ще стане попълването на таблицата. В първата колона за дължими осигуровки по чл.40 ал.5 не мога да впиша 280, защото не е декларирал. А в указанията пише, че там се вписват данните декларирани в НАП и НОИ. Не се осигурява здравно като безработен, как следва да разпределя тогава и ред 13 на колона 5? На броя месеци в които има облагаем доход ли?
#1 | 22.01.2020, 13:59
Публикации: 9335 / 1570
На първия въпрос сам/а сте си отговорил/а:  дори да е получил доход само в един месец, то следва той да се раздели прпорционално на месеците в които е бил осигурен здравно като безработен.
По втория въпрос: Ако не е подал декларация 7 в НАП, той не попада в обсега на лицата "самоосигуряващи се" по чл. 40, ал. 5 и не попълва таблица 2.

Няма да коментирам защо не е подадена Д7, какви са възможните последици и какво евентуално ще се наложи да се коригира
#2 | 22.01.2020, 15:14
Публикации: 71 / 2
 Благодаря! Но се чудя кое е по-малкото зло в случая и как бихте постъпили вие? Не е ли по-добре да попълня таблица 2 с въпросния доход и да го разпределя само в месеците за които се отнася. Да се платят здравните, защото ще има за довнасяне, пък ако има последствия след това - то те ще касят неподадена декл.7 и т.н. и т.н. Но поне ще си е внесъл здравните върху въпросния облагаем доход от 2019г. Кам мислите? Ако ще има глоби, то поне да не касаят въпросното задължение за изравняване на здравни. Защото ще се подава декл.по чл.50. Объркано стана :) Иначе разбирам, че няма освание за попълване на таблица 2, но така няма ли поне да се избегне евентуална глоба за неизвършено изравняване и плащане на здравни. Защото това, че не е подадена декл.7 не значи, че няма задължения в последствие...
#3 | 22.01.2020, 15:32
Публикации: 71 / 2
Забравих да напиша, че лицето има сключен ТД с дата след придобиването на въпросните облагаеми доходи от продажба на гъби, а след това и доход от наем. За периодите с осигуряване по ТД за допълнителни облагаемите доходи от наем и горско стопанство не се прави изравняване в ЗОВ, нали? Само данък се плаща. Поне така разбрах от всичко прочетено.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група