Как да се преизчисли социална пенсия в нормална пенсия поради грешка?

21.02.2020, 02:12 1274 1

21.02.2020, 02:12
Публикации: 2 / 0
Здравейте! Незнам дали заглавието ви говори нещо, но става върос за следния казус.
Имам познат, който е на 75г. Той се е осигурявал през годините, но нищо не помни. Не помни нито дали има трудови книжки, нито къде е работил. Явно има деменция. По това, което аз виждам с ПИК код и ЕГН в сайта на НАП се вижда, че от 1996г до декември 2019г има осигурителен стаж 17 години и 2 месеца като има фирма ЕООД и е бил осигуряван вероятно на минималната сума през годините може би за самоусигуряващо се лице.
Преди една година и нещо той отива в НОИ и подава документи за социална пенсия, защото изобщо не е наясно, че са му плащани осигуровки и не разбира нищо от тази материя.
И така той има навършената възраст от 70г и ми у отпусната социална пенсия в размер на 125 лв и стотинки. Въпросът ми е сега каква е процедурата за преизчисляване на пенсията му. За да може поне това, което виждам като пенсионен стаж от 17г и 2 месеца и ако открием и друга трудова книжка или УП2 да му се преизчисли. И колко години назад би получил в такъв случай. И всъщност каква е процедурата, защото това не е типичното преизчисляване на година. А явно се касае за грешка и вероятно би получил нещо назад и нещо в допълнение на тази сума. И всъщност когато няма достатъчно стаж, до колкото знам трябва да има навършена възраст 68години. Той вече е на 75. Моля да ме упитите какви документи- осигурителна книжка, трудови ако открием, уп2 ако открием и къде и как трябва да преизчислим пенсията му.

Благодаря ви предварително!
#1 | 22.02.2020, 15:40
Публикации: 1302 / 183
Вие нищо не можете да преизчислите.
Вие трябва да намерите всички документи, доказващи наличието на осигурителен стаж, трябва да намерите и пенсионното му решение и да подадете заявление за преизчисляване (то е бланка) в НОИ като приложите документите.
Можете да подадете и собственоръчно написана жалба, с която заявявате, че искате преизчисляване като описвате мотивите си и отново прилагате документите.
И всичко това при условие, че сте упълномощени да го направите.
Документите се подават в оригинал с изключение на пенсионното му решение, което можете да подадете и като копие.
Предполагам, че лицето има и военна книжка, потърсете я и нея, тя също е валидна пред НОИ.
Успех и късмет!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група