Доход от наем от апартамент в чужбина

17.03.2020, 16:49 2367 6

17.03.2020, 16:49
Публикации: 148 / 11
Здравейте,

Случаят е следния: физическо лице (местно за България) притежава апартамент в чужбина (страна от ЕС). Апартамента се отдава на физически лица (чрез платформата AirBnB).
Честно казано много се оплетох и не са ми ясни няколко неща. Първо - дали доходите от наем са облагаеми и лицето следва ли да следи техният размер и при преминаване на 50к за 12 месеца да се регистрира по ЗДДС в България? Второ - предвид, че се плащат комисионни на AirBnB, то трябва ли да се премине към регистрация по смисъла на чл. 97а?  Трето - въобще трябва ли да се регистрира по ЗДДС в България, при положение, че мястото на стопанска дейност е в чужбина (ЕС)?

Много ще се радвам, ако някой се включи в дискусията.
#1 | 17.03.2020, 18:22
Публикации: 577 / 117
Според мен регистрация по чл.96 не се налага, защото услугите, които предоставя, са с място на изпълнение извън страната /чл.21, ал.4, т.1/. Но трябва да се регистрира по чл.97а заради получените услуги от AirBnb.
#2 | 17.03.2020, 18:59
Публикации: 148 / 11
Много благодаря за включването magrat!

Опасявах се от такъв отговор :) Сега се чудя дали да тръгваме към регистрация сега, на което може да ни питат "защо сега, а не при първата комисионна?" със всички последици от това, че нямаме адекватен отговор на този въпрос :) Друг вариант, за който се сещам е да помислим дали да не го класифицираме като местно лице на другата държава (имаме основания за прилагане на чл. 4 (5) от ЗДДФЛ), ако там нормите за ДДС регистрация са по-меки от нашите.
#3 | 18.03.2020, 09:03
Публикации: 577 / 117
Сега се замислих, че ако независимата икономическа дейност на ФЛ е на територията на друга държава, то може би не следва да се счита за ДЗЛ по смисъла на нашия ЗДДС и да се регистрира по чл. 97 а.
Скрит текст :
Жалко, че чл.3 не казва нищо по отношение на мястото на независима икономическа дейност.
Скрит текст :
Интересен въпрос, дано съберете още мнения.
#4 | 18.03.2020, 11:17
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
Мисля, че в първоначалния си отговор Magrat е на прав път.
Физическото лице по условие е местно за Б-я, т.е е данъчно задължено по смисъла на чл. 3 по ЗДДС.
Комисионните са с място на изпълнение по общото правило, а именно по чл. 21:
(2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.

Възниква въпросът може ли да приемем апартамента, който се отдава под наем за постоянен обект.
Според определението в ДР към ЗДДС по-скоро не виждам такава възможност.
10. "Постоянен обект" е търговско представителство, клон, офис, кантора, ателие, завод, работилница (фабрика), магазин, склад за търговия, сервиз, монтажен обект, строителна площадка, мина, кариера, сонда, петролен или газов кладенец, извор или други подобни, целящи извличане на природни ресурси, определено помещение (собствено, наето или ползвано на друго основание) или друго място, чрез което едно лице извършва цялостно или частично икономическа дейност на територията на една страна.

И остава да приемем, че мястото на получаване на комисионната е "постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя". Т.е. трябва да се регистрира по чл. 97а.

Не съм категорична в мнението си. Надявам се да се появят още разсъждения по темата.
#5 | 19.03.2020, 22:41
Публикации: 148 / 11
Здравейте,

Много се радвам, че се получи толкова интересна дискусия. И аз четох определението за постоянен обект, което irenabrili цитира. Хващам се (може би като удавник за сламка) за последната част "... определено помещение (собствено, наето или ползвано на друго основание) или друго място, чрез което едно лице извършва цялостно или частично икономическа дейност на територията на една страна Мисля, че в тази си част апартамента в Унгария напълно отговаря на определението за място на стопанска дейност. Отделно от това, съм съгласен и с Magrat, че чл. 3 някак не е достатъчно дефинитивен, относно това кои лица са данъчно задължени. Затова и направих препратка към ЗДДФЛ, защото другъде не се сетих да се говори за местни и неместни лица. Може би трябва да се отправи официално питане към НАП по този казус...
По конкретния случай: разбрах, че лицето се било регистрирало за целите на ЗДДС в Унгария. Там си имал счетоводител, който го посъветвал да го направи именно заради получаваните комисионни от AirbBnB, като аналогично на третирането в България, плаща VAT само за комисионните, за които му издават фактури. Доста ми олекна като разбрах. В тази връзка мисля, че вече мога да съм спокоен: 1)няма нужда от ДДС регистрация в България, нито на основание чл. 97а, нито пък би имало нужда при достигане на 50 к приход за 12месеца, по аргумент, че мястото на изпълнение е извън страната.

Отново благодаря на всички за интересната дискусия!
#6 | 20.03.2020, 07:46
Публикации: 11932 / 2174
Мисля, че в тази си част апартамента в Унгария напълно отговаря на определението за място на стопанска дейност.

Здравейте,
не знам точния отговор на поставените от Вас въпроси , но фиксирането на обекта само по себе си дали е достатъчно ? Все пак дейността трябва да се извършва "чрез обекта " . В смисъл, че той трябва да е център на дейност, а не една недвижимост просто. Ако лицето живее постоянно в България и си извършва дейността от тука бих подкрепила първоначалния отговор на Маграт.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група