Работа с takeaway

31.03.2020, 12:12 5256 4

31.03.2020, 12:12
Публикации: 22 / 0
Здравейте колеги, може ли малко помощ ако имате практика по въпроса? Фирмата е ресторант и в момента приготвя изцяло храна за дома, като работи с takeaway. Питането ми е за разплащанията, които минават онлайн / клиента си заплаща храната през сметката си и парите отиват в сметката на takeaway / трябва ли да се издаде касов бон и ако не - то как да с и отчетем продажбата? А ако трябва да има касов - то няма особенно логика да има такъв, понеже плащането е неприсъствено. Просто имаме спор с фирмата за касови апарати - как точно да отчитаме видовете плащания, а и самата продажба на стока. Който се е сблъсквал с проблема предполагам ще ми разбере питането, че то май е малко недобре уточнено. Благодаря Ви
#1 | 31.03.2020, 13:48
Публикации: 298 / 14
Това доставка до дома ли е?
Понеже ако е такава и става кеш, аз съм виждал как шофьорът на takeaway плаща в заведението, после на него му плащат на място. 
Ако към се поръча предварително, тоест се плати на сайта на takeaway с карта, реално те събират парите и ги превеждат по Вашата сметка.
То по - принцип и като пращате по Еконт/Спиди няма логика да пускате касов бон, понеже те събират парите за Вас, но някои фирми все пак го правят.
Тук въпросът е по - скоро до колко искате да имате издържано счетоводство за пред НАП, от колкото какво трябва да се направи по пътя на логиката.
Имам предложение, поръчайте си през takaway или фудпанда от МакДоналдс нещо, единия път платете с карта, следващия в бой на доставчика. Вижте какви документи ще Ви издадат/получите, после всичко това го заявете на фирмата Ви за касови апарати.
#2 | 01.04.2020, 13:15
Публикации: 12 / 0
До колкото аз имам информация би трябвало касовите бонове да се пускат на отложено плащане и в последствие да се получават сумите от takeaway
#3 | 01.04.2020, 15:32
Публикации: 6 / 0
Според мен не издавате касов бон стига шофьор на takeaway да не Ви плаща при взимането на поръчката, но се съмнявам да е така. Приходите постъпват или по сметката на takeaway или в брой, за което би трябвало да издадат касова бележка но с департамент вашата фирма - чл.29 от наредбата за касовите апарати. Събират например за някакъв отчетен период 100 единици изпращат Ви справка за реализираните приходи, който си го отразявате с отчет продажби приход 100 единици. Издават фактура за комисионна например 10 единици и превеждат 90 единици след приспадането по банков път
#4 | 01.04.2020, 16:04
Публикации: 12 / 0
Ми и аз чета чл.29 и там пише, че фискалната бележка се пуска или от ФУ на доверителя, т.е. от Вас или от тях. Явно има две възможности.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група